„Problema cea mai mare, în România, este Educaţia”
Cu o experienţă de două decenii în presă, Dragoş Pătraru a discutat, azi, despre „Starea naţiei” la Piteşti, în faţa unui public care a umplut până la refuz sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene.
Printre cei care au fost numai ochi şi urechi s-au numărat (în afară de… securişti) viitorii jurnalişti care se pregătesc pe băncile facultăţii de profil de la Universitatea din Piteşti, cadre didactice, precum şi fani ai emisiunii-pamflet difuzate, acum, de „Prima tv”.
Cu geaca pe masă şi… ronţăind din gustările din faţa sa, Dragoş Pătraru a povestit, cu un aer degajat, cum a prins gustul presei.
Când a răspuns, cu tact şi răbdare, întrebărilor din sală, Dragoş Pătraru şi-a amintit de momentele grele din viaţa lui. Povestite cu umor şi o oarecare ironie, amintirile jurnalistului cu notorietate au atins coarda sensibilă a publicului.
Dragoş Pătraru a copilărit în comunism (ca mulţi dintre oamenii prezenţi la dezbatere), într-o familie modestă, pentru care fiecare zi era o provocare.
Pe scurt, la 15 ani a câştigat primii săi bani, muncind ca vânzător de ziare în stradă. A… promovat, angajându-se la un chioşc de ziare. Noaptea lucra şi ziua mergea la şcoală. Citea tot ce vindea la tarabă şi… făcea un exerciţiu metodic: corecta publicaţiile. A devenit… consumator de presă. A prins gustul scrisului şi pentru că a făcut filologie la liceu. Apoi, prin concurs a ocupat un post de redactor la ziarul local. Aşa a început cariera de jurnalist.
Iar când, la un moment dat, a ajuns patron de ziar a stat la coadă la primărie pentru a primi lapte subvenţionat pentru copilul său…
Nevoia de modele
Chiar dacă drumul lui a fost presărat cu suişuri şi coborâşuri, Dragoş Pătraru este convins că s-a născut sub o stea norocoasă. Prin emisiunea „Starea naţiei”, jurnalistul îi informează pe oameni şi îi educă, folosind umorul. Nevoia de modele în societatea românească şi necesitatea de a învăţa permament au fost principalele idei ale dezbaterii de la Piteşti.
Dragoş Pătraru i-a sfătuit pe studenţii de la Jurnalism şi pe tineri, în general: „Eu le spun mereu copiilor mei şi tuturor părinţilor că e foarte important să faci ce-ţi place. Fiţi permanent în căutarea unor oportunităţi pe care să le creaţi! Când ai de ales între 50 de oportunităţi îţi ies trei. Din cinci oportunităţi poate că nu îţi iese niciuna. Din două oportunităţi, pe oriunde ai lua-o e drum închis. Mergeţi şi munciţi, căutaţi oameni mai inteligenţi decât voi, ţineţi mintea deschisă, învăţaţi permanent! Problema cea mai mare, în România, este Educaţia! Să mergem şi la şcoala-şcoală ca să ne luăm hărtiile care nu ne folosesc la nimic, dar să şi învăţăm pe cont propriu, ca să putem face faţă provocărilor. Învăţatul pe cont propriu pe mine mă ajută şi acum să pivotez în domeniul meu şi să nu mă ia dezvoltarea prin surprindere. Rolul meu în societate e foarte important. Rămân la misiunea mea, de a sancţiona derapajele, chiar dacă mi se vor închide toate uşile televiziunilor. Fac treaba asta în interesul publicului, iar societatea are de câştigat. Nu mă atrage politica deloc. Din zona asta am primit propuneri şi probabil că voi mai primi. Dar un preţ există: 10 milioane de euro în cont. Dacă securitatea îmi dă 10 milioane de euro atunci semnez şi m-am cărat, nicio problemă…”.
Dragoş Pătraru a vorbit despre familiile nevoiaşe susţinute prin fundaţie, cazurile sociale fiind mediatizate la rubrica „Ceasul bun”, „Ajutăm oameni, părinţi care muncesc, dar din păcate nu ies din sărăcie. Să nu ai mâine ce să mănânci…. Eu am fost acolo! Dacă mor de foame azi atunci pe mine nu mă interesează că justiţia nu e independenă în România. Sărăcia se urcă pe tine şi te mănâncă cu totul! Mă simt extraordinar de bine făcând bine. Aţi putea încerca. E un sentiment nemaipomenit!”
2 Comentarii
Alex
S-a înregistrat cumva video conferința? Dacă da, se intenționează a se urca pe YouTube sau un oricare alt site de sharing?
Anonim
„Nevoia de modele în societatea românească şi necesitatea de a învăța permanent au fost principalele idei ale dezbaterii de la Piteşti”.
Aceasta este „justificarea” ziaristei care consumă „spațiu tipografic”, pe hârtia, dar şi IT-ul, cotidianului ARGEŞUL pt a face PR unui „jurnalist” în pierdere marcată de „notorietate” printre „telespectatorii” care, nici ei, nu-l confundă pe respectivul „aurolac de o…presă” cu Ion Cristoiu sau CTP ! Sigur, dacă toată „specializarea Jurnalism” de la Upit a fost „deplasată” de responsabila …”de colectiv” de acolo (cu „îndemnuri” sensibile şi… specifice!) în incinta Bibliotecii Județene , e în favoarea culturii generale a studenților respectivi, care au admirat ,pe dinăuntru, respectivul lăcaş si pe dinafară pe „amfitrion”!…