„La spital se vine la timp!”, în această cheie am realizat interviul cu dr. Felix Sârboiu, șeful secției de Chirurgie Cardio-Vasculară din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești. Cum a ajuns medicul să compare noul coronavirus cu un iceberg citiți în ceea ce urmează.
* De când a început pandemia, cum au evoluat, la secția de Chirurgie Cardio-Vasculară a Spitalului Județean de Urgență din Pitești, riscurile maladiilor cardiovasculare?
– Din păcate s-au agravat foarte mult pentru că pacienții nu s-au prezentat la timp la spital. Spuneam în prima parte a interviului (n.n., publicat ieri) că la revenirea mea în secție, după perioada de convalescență, am tăiat cinci picioare, din cauza prezentărilor tardive la spital. De atunci și până în prezent problemele s-au repetat. Din păcate, nu există săptămână fără a face o amputație. Pățesc asta pacienți care nu și-au luat tratamentul corespunzător după ce au suferit proceduri cardiovasculare, pacienți care în perioada crizei sanitare nu s-au mai prezentat la controale și nu au mai ținut legătura cu personalul medical. Dar nu putem arunca vina exclusiv în cârca acestei pandemii. Am constatat că nici oamenii nu sunt foarte conștiincioși. Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc în patologia care furnizează decesele în lume la ora actuală. Întotdeauna, un bolnav care suferă de o boală cardiovasculară va avea mult mai multe boli asociate. De aceea și indicele de complexitate mediu al cazului, pe secția noastră, este – de departe – cel mai mare din tot spitalul. De ce? Pentru că pacienții suferă de afecțiuni multiple. Partea cea mai serioasă și cea mai severă de care suferă pacienții noștri sunt bolile care-i omoară. Aici e problema!
* Care e patologia de care vă ocupați?
– În principal ne ocupăm de patologia arterosclerotică – din care derivă toate. Ateroscleroza, care este rădăcima majorității relelor. Boala aterosclerozei duce la îngustarea vaselor. Vasele îngustate cresc tensiunea arterială, împiedică circulația sângelui în mod corespunzător la nivelul inimii și dau boala cardiacă ischemică și infarctul miocardic acut, dau patololgia cerebrovasculară, care determină ulterior accidentele vasculare cerebrale cu consecințe tragice. Ischemiile severe de membre inferioare, ischemiile entero-mezenterice, care dau naștere la infarct entero-mezenteric și la deces și așa mai departe.
Noi aici trebuie să ne adresăm ca prevenție. Or, prevenția este în mâna medicului de familie și a regimului de viață al pacientului. Iată că ne întoarcem la modul de viață sănătos care previne apariția bolilor. O alimentație rațională presupune să mâncăm din toate, dar judicios. Posturile au și ele rostul lor, nu sunt fără sens. Eu nu m-am referit și la vicii. Tutunul este o otravă clară. Alcoolul – depinde de vârsta la care începe consumul și de cantitatea băută. Să vă spun o anecdotă. Un medic îl întreabă pe pacient: Cam cât alcool beți pe zi? Omul îi răspunde. Medicul îi atrage atenția: Domnule, după părerea mea beți cam mult! Replica pacientului: Domnule doctor, aveți dreptat, numai că eu beau după părerea mea, nu după părerea dvs. Morala? Dacă pacientul continuă să-și mențină părerea lui după discuția cu doctorul, atunci consultul medical se dovedește a fi un fiasco pentru el și o pierdere de timp pentru medic.
* Când simțim că avem o problemă de sănătate, cui ne adresăm?
** Pentru ca eu să-mi pot desfășura activitatea în mod corect și onest, pacientul trebuie să vină la mine deja complet investigat. În chirurgie așa se procedează peste tot în lumea asta! Pacientul își face un set de investigații recomandate de chirurg. În aceste condiții, dacă pacientul nu are alte afecțiuni asociate care să contraindice intervenția chirurgicală, atunci chirurgul îl operează. Dar la noi lumea vine complet neinvestigată, cu un simplu bilet de trimitere de la medicul familie. Este ca și cum ar spune: Sunt aici, rezolvă-mă! Eu îl întreb: Domnule, te-a mai văzut cineva? Păi m-a mai văzut un cardiolog, îmi răspunde. Insist: Când te-a văzut ultima dată? Îmi spune: Păi, acum un an sau acum șase luni. Incorect! Deci, la noi, populația țării este foarte puțin investigată din punct de vedere medical, de aceea sunt și atât de multe decese pe fondul acestui Covid. Auzim: cutare a murit de Covid! Păi, stai domnule, poate că răposatul mai avea o hipertensiune oscilantă, care nu era complet elucidată și tratată, care aduce după sine o ateromatoză severă, o boală cardiacă ischemică sau o cardiopatie hipertensivă… Toate treburile acestea trebuie coroborate.
Știți, Covid-19 este buturuga mică, virusul acela care răstoarnă carul mare. Dar toate treburile astea nu se văd pentru că sunt sub nivelul apei, exact ca un iceberg. Icebergul are 10% la suprafața apei și 90% sub apă. Exact același lucru se întâmplă și cu noi. Deci noi trebuie să vedem icebergul din timp, trebuie să cunoaștem toată dimensiunea problemei de sănătate ca să nu scufundăm… „Titanicul”. Și vedem icebergul bolii prin investigații corecte, adresându-ne la timp medicului de familie. Când simțim că avem o problemă, mergem la medicul de familie. Acesta ne investighează rapid; dacă poate ne tratează el, dacă nu – ne trimite imediat să ne investigăm complementar. Investigațiile complementare, după vârsta de 50 de ani, sunt obligatorii o dată la șase luni: analiza de sânge plus examinări la diferitele specialități. Pentru că, în condițiile societății actuale, nu se poate să fii un om sănătos dacă ai peste 50 de ani. Deci nu e numai o societate de consum, este și o societate consumptivă, care îl consumă pe fiecare cetățean. Un cetățean care a trăit supus stresului social.
Mai ales, gândiți-vă ce s-a întâmplat în țara noastră, în ultimii 30 de ani, gândiți-vă la ce stres am fost supuși noi toți. Câți au plecat afară? Afară în ce condiții au lucrat? Cât timp s-au odihnit? Cum au venit de afară înapoi? Odihna își are rostul ei. Lipsa odihnei aduce după sine scăderea imunității. Vă dau exemplu personal. Eu, în momentul în care am ajuns în convalescență (n.n., dr. F. Sârboiu a stat în izolare două săptămâni după ce a fost testat pozitiv la Covid-19), cel mai mare beneficiu l-am avut prin odihnă. Pentru că atunci când eram pe baricade la spital eu nu aveam sâmbătă și duminică liberă, munceam de dimineața, până noaptea târziu. M-am infectat fiindcă aveam imunitatea scăzută, eram epuizat…