Premiat la Gala Excelenţelor cotidianului „Argeşul”, dr. Felix Sîrboiu de la Spitalul Judeţean a onorat ieri invitaţia făcută de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu la emisiunea „Subiect de presă” difuzată pe postul de televiziune Antena 1 Piteşti. Dincolo de actul medical în sine, Felix Sîrboiu a evidenţiat câteva dintre problemele care macină sănătatea la noi în judeţ.
Lipsă de medici şi legi incoerente
„Trebuie să extindem activitatea în teritoriu ca să avem şi noi un model ca în spitalele din Occident. În momentul de faţă, foarte puţini oameni ajung să primească la timp îngrijirile necesare. Este greu ca un număr mic de medici să aibă în grijă un judeţ întreg, ba chiar şi localităţi din zonele limitrofe. E o vorbă care circulă şi care spune aşa: «Cel mai bun doctor de la Piteşti e acceleratul de Bucureşti». Asta trebuie să schimbăm, însă nu se poate fără un cadru legislativ adecvat. În lipsa lui, nu poţi să-i pretinzi un comportament ireproşabil unei persoane. Şi totuşi, ceea ce am întâlnit când am venit la Spitalul Judeţean a contrazis părerea negativă din stradă. Lucrurile nu stau chiar aşa, inclusiv în ceea ce priveşte problema şpăgilor. Acele cazuri care vă sunt cunoscute sunt izolate şi nu sunt nicidecum reprezentative pentru corpul medical. În ziua de azi, sincer vă spun, cadrele medicale sunt printre puţinii oameni din ţară care vor binele celorlalţi. Principala problemă, repet, e faptul că sunt foarte puţini medici faţă de necesităţile existente” – a apreciat dr. Felix Sîrboiu.
„Am venit să-mi fac treaba de medic”
Directorul cotidianului „Argeşul”, Mihai Golescu, a lansat şi o provocare pentru medicul argeşean: ar accepta el o funcţie de conducere? Iată ce a răspuns Felix Sîrboiu, făcând trimitere tot la deficitul de cadre superioare.
„Dacă eu aş fi director, treaba mea cine o va face? Eu nu am venit la Piteşti să conduc instituţii, am venit să-mi fac treaba de medic. Spitalul Judeţean a fost o provocare pentru mine şi vă mărturisesc că îmi plac provocările. Tot ce facem bine nu se datorează unui singur om, ci unei echipe. În orice domeniu este o muncă de echipă, iar medicina nu face excepţie. În medicină nu există un «one man show» şi asta nu pentru că nu ştii, ci pentru că pur şi simplu nu poţi face mai multe lucruri simultan. Concret, am avut săptămâna aceasta un pacient de 60 de ani cu artera axilară ruptă. Intervenţia chirurgicală a fost făcută împreună cu colegul meu de la chirurgie toracică, deci nu de unul singur.”
Întrebat despre cum vede lucrurile într-un judeţ cu probleme, Felix Sîrboiu a mărturisit că este un optimist convins.
Un strop de filosofie
„Dacă eu aş fi văzut totul în negru, aş fi plecat demult din ţară. Trebuie să vedem partea plină a paharului şi sunt destule lucruri bune care se petrec. Trebuie să gândim constructiv. Şi apropo de gândire, e o chestiune de care ne tot lovim când vine vorba de politică. Consider că locul intelectualilor e în opoziţie. Ei trebuie să indice către problemă şi să pună degetul pe rană. Fapte, nu vorbe! Cât despre vorbe, şi acelea trebuie rostite de oameni competenţi. Filosofia începe acolo unde se termină ştiinţa. Mai întâi trebuie să ştii foarte bine ceea ce faci, apoi poţi să filosofezi…”
În încheiere, dr. Felix Sîrboiu a dezvăluit şi cum decurge o zi la compartimentul de chirurgie vasculară unde este şef. „O zi de lucru este cu multe surprize, în sensul că ştii când trebuie să soseşti la muncă, dar nu ştii când te întorci. Intervenţia chirurgicală în sine nu este obositoare, iar la spital nici nu poate fi vorba de rutină. Sunt situaţii care merită prezentate mai pe larg, atât cu privire la actul medical, cât şi la dezvoltarea sistemului de sănătate” – a spus invitatul, lăsându-ne de înţeles că o emisiune având ca temă sănătatea argeşeană este oricând binevenită.
George OLTEANU