Medicul în chirurgie vasculară, dr. Felix Sârboiu, a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus în aprilie și s-a întors la spital complet refăcut la jumătatea lunii mai. Primul lucru pe care l-a făcut după ce a ieșit din convalescență a fost să doneze plasmă pentru tratarea pacienților cu Covid, ne-a mărturisit medicul Spitalului Județean. Din discuția purtată, în această după-amiază, la redacție, redăm principalele idei formulate de dr. Felix Sârboiu, cu promisiunea că vom publica și partea a doua a interviului.
* Ne putem proteja de infecția comunitară?
** Când am revenit la spital din concediul de convalescență (n.n., la 18 mai), în prima săptămână de activitate am tăiat cinci picioare din cauza prezentărilor tardive la spital. Cinci amputații am făcut! La spital se vine la timp! Ăsta e sloganul pe care-l spun tot timpul pacienților!
Legat de Covid, noi suntem pregătiți să facem față provocării, dar rugămintea mea este: mare atenție să nu ne depășiți capacitatea de reacție, pentru că în momentul în care vin de-a valma peste noi valuri-valuri de pacienți nu facem față! Haideți să încercăm să limităm răspândirea comunitară a bolii prin menținerea igienei, purtarea măștii și distanțare. Cea mai importantă latură a medicinei este profilaxia, nu tratamentul, nu să ne mobilizăm noi, ca o armată, fiindcă nu suntem în stare de război. Noi trebuie în primul rând să ne protejăm de infecția comunitară, care face cele mai multe victime, cei mai mulți pacienți pozitivi.
* Pregetă pacienții să vină la spital?
** Covid-19, infecția cu noul coronavirus, nu este la fel de grav pentru toată lumea. Este o gripă, clar, dar gravitatea bolii depinde în primul rând de patologia asociată. La noi, din cauza unor exagerări în anumite privințe și a necoordonării în alte privințe, virusul se răspândește mult mai repede decât ar trebui, iar pacienții care ar trebui să ajungă la spital nu vin pentru că le e frică să nu cumva să contracteze boala la spital. Păi, problema este că transmiterea comunitară este mult mai importantă decât transmiterea intraspitalicească a acestei boli. Pentru că în spital ne luăm măsuri de protecție; atât noi, cât și pacienții suntem protejați. În momentul când pacientul intră în spital deja este testat obligatoriu la internare, iar până la aflarea rezultatului stă izolat. Dacă se pozitivează, automat intră în alte filiere și este tratat cu deosebită grijă. Ajunge în unități speciale care tratează atât pacienții simptomatici de Covid, cât și pe cei cu comorbidități, adică cu boli asociate. De asta nu trebuie oamenilor să le fie frică să se prezinte la spital pentru probleme. Pacientul bolnav se tratează la spital. Asta e toată treaba! Dar în primul rând trebuie să ne protejăm ca să nu ne îmbolnăvim. Pentru asta trebuie să adoptăm un stil de viață sănătos, să facem sport, mișcare în aer liber și să ne organizăm. Să ne ferim de aglomerație în măsura în care putem.
* Care sunt măsurile de profilaxie?
** În primul rând, igiena personală. Ai intrat în casă, spală-ți mâinile și fața cu apă și săpun! În momentul acela ești protejat atât tu, cât și familia ta. A doua măsură: utilizarea măștilor. Purtarea măștii îi protejează pe cei din jurul nostru de ceea ce expectorăm noi, de ceea ce împrăștiem noi. Picăturile ajung și în mucoasa conjunctivă a ochilor; infectarea se realizează și pe acolo. Deci, inclusiv aerosolii pot să fie contaminați lângă pacientul care răspândește virusul masiv. Mănușile din cauciuc sunt eficiente în momentul în care avem treabă în mai multe locuri și trebuie să atingem mai multe suprafețe, dar odată folosite trebuie aruncate.
* Cu ce arme putem lupta împotriva virusului?
** Cuvântul de ordine este prevenția, deci să încercăm să nu ne contaminăm. Nu putem evita contaminarea la infinit. La un moment dat tot vom intra în contact cu virusul pentru că este extrem de contagios. Trebuie să ne igienizăm. Trebuie să ne creștem capacitatea de reacție a organismului prin administrarea de vitamina C, care este un imunostimulent extrem de puternic. Există tot felul de preparate orientale, fructe confiate, goji, merișor, ghimbir – toate stimulează imunitatea. Usturoiul, ceapa consumate zilnic cresc imunitatea organismului. Chiar capacitatea de vindecare a unui organism infectat este mult crescută prin cruditățile, verdețurile, fructele și legumele consumate din plin. E sezonul lor. Acum este momentul să le consumăm. O viață sănătoasă aduce după sine un organism sănătos. Să ne organizăm viața! Să reducem stresul profesional, social și familial la minimum posibil. Trebuie să acționăm asupra fiecărei componente din această încrengătură. Stresul profesional îl putem reduce organizându-ne cât mai bine munca la locul de desfășurare a activității cotidiene. Stresul social îl reducem încercând să fim cât mai politicoși. Politețea dusă la extrem uneori evită stresul, este un mecanism extraordinar de puternic antistres. Deci, politețea combate stresul. Fiind politicos, te protejezi de stres. Protejându-te de stres, îți crești imunitatea generală a organismului.