„Contagiozitatea maximă este la frig!”
Deși mulți s-au… plictisit de pandemie, noul coronavirus rămâne responsabil în țara noastră de supraaglomerarea secțiilor de terapie intensivă; aproape 500 paturi sunt ocupate cu pacienți Covid-19 și zeci de persoane pierd, zilnic, lupta cu viața. Conf. univ. dr. Adrian Tase, medic primar în cardiologie, continuă să le împărtășească cititorilor informații despre temutul virus. În ediția de astăzi, sintetizează un studiu care corelează distanțarea socială, densitatea populației și temperatura cu reproducerea SARS-CoV-2.
Adrian Tase: „Portul măștii este foarte important. Utilizarea măștii de către toată lumea –universal masking – ar bloca imediat circulația virusului. Masca rămâne scutul nostru de apărare; în cazul elevilor, trebuie adaptată la dimensiunile faciale! Dacă toată lumea poartă mască, atunci noul coronavirus are interdicție de circulație! Decidenții economici trebuie să acorde prioritate tranzacțiilor cu măști și dezinfectant! La fel de importante sunt dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor, respectiv distanțarea socială. Știm că vizitele inutile cresc riscul contaminării. Putem discuta la telefon, putem lucra la domiciliu pe laptop. Mai știm că în zonele cu densitate mare a populației transmiterea este mai intensă decât în zonele rurale. Județul Argeș are o densitate peste medie, oamenii sunt activi și circulă. De aceea, trebuie să fim precauți în continuare. Observ că numărul argeșenilor care poartă mască este în creștere, ceea ce este îmbucurător.
Un articol recent publicat săptămâna trecută în prestigioasă revistă medicală JAMA – Journal of American Medical Associations – corelează distanțarea socială, densitatea populației și temperatura cu reproducerea SARS-CoV-2. Iată câteva idei. Noul coronavirus este termorezistent. Rezistând la căldură, el s-a transmis și în perioada verii. Totuși, contagiozitatea maximă este la frig. La nivelul actual ridicat al pandemiei, o scădere cu 50% a vizitelor de afaceri neesențiale a dus la o scădere de 46% a transmiterii SARS-CoV-2. Transmiterea are loc și la temperaturi ridicate, dar atinge cele mai mari cote la temperaturile sub zero grade. Variabilele expunerii au fost: practica distanțării sociale, bazată pe mișcarea zilnică înregistrată de telefonul celular și modificările procentuale la vizitele de afaceri neesențiale; densitatea populației; un indicator zilnic de temperatură, care încorporează temperatura și umiditatea. Co-variatele considerate ca potențiali „confounders” au inclus proporția de rezidenți peste 65 de ani – adică vârstnicii, cu venituri sub 200% din nivelul de sărăcie, și cu diabet.
Concluziile studiului: distanța socială redusă, densitatea mare a populației și vremea rece sunt asociate cu transmiterea crescută a SARS-CoV-2 * reducerea vizitelor de afaceri neesențiale are un impact dramatic asupra transmiterii la nivel pandemic * transmiterea a crescut la vreme rece și a scăzut la vreme caldă, deci relația a fost non-lineară. Perspective: aceste rezultate sunt congruente cu cele dintr-un studiu anterior efectuat care demonstrează transmiterea crescută a SARS-CoV-2 la latitudine nordică. Acestea produc îngrijorare că lunile ianuarie și februarie 2021 vor fi problematice în SUA, mai ales dacă exigența măsurilor de distanțare socială va scădea. Cred că și autoritățile de la București ar trebui să fie atente la acest aspect. Studii ulterioare care să estimeze impactul practicilor universal masking și telecommuting vor fi necesare pentru a informa decidenții politici. Închei subliniind că este important să creștem robustețea organismului prin activitate fizică adaptată condiției organismului, somn suficient, alimentație variată, care să conțină toate principiile alimentare, mai ales vitaminele C și D, precum și ionii de magneziu și zinc”.
Un Comentariu
Aloe Vera
” … distanțarea socială, densitatea populației” . Astea chiar ca-s tari, don Tasica !