Concursul de creaţie „Ce a însemnat comunismul pentru familia ta”, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), a reprezentat una dintre cele mai frumoase şi fructuoase încercări adresate liceenilor argeşeni.
Cu ocazia acestui eveniment, două eleve ale Colegiului Naţional „Alexandru Odobescu” din Piteşti au reuşit să se afirme, numărându-se printre cei 17 câştigători, la nivel naţional, ai celei de-a VII-a ediţii a Şcolii de vară pentru liceeni, care anul acesta se va desfăşura la Braşov, în perioada 19-25 iunie.
Tinerele argeşence s-au distins la secţiunile: film – Ionela-Mădălina Cîrstea (16 ani), cu filmul documentar „În umbra Epocii de aur”, şi eseu, Nataşa-Alexandra Cîrstea (17 ani), cu lucrarea „Familia alboteană privită în lumina Epocii de aur” sau „Ce însemna atunci o portocală pentru un copil…”. Ele au dovedit încă o dată că perseverenţa, curajul, pregătirea şcolară şi extraşcolară sunt întotdeauna apreciate şi răsplătite pe măsură.
Eleve în clasa a X-a A, specializarea matematică-informatică intensiv, şi totodată surori, fetele mărturisesc că participarea la concursul de creaţie pentru liceeni a fost un prilej de a redescoperi trecutul comunităţii din care provin şi de a aduce în prim-plan istoria familiei tradiţionale albotene. Pentru a reclădi trecutul, din memoria celor care au fost părtaşi la faptele comuniştilor, ele au întocmit un plan de întrebări pe care l-au dezvoltat de-a lungul întregii activităţi. Au intervievat cetăţeni ai comunei Albota, care au avut rădăcini înfipte adânc în istoria comunismului, scoţând la iveală fapte nebănuite din copilăria părinţilor şi rudelor, precum şi a societăţii de demult.
Sperăm ca munca lor să-i inspire pe cât mai mulţi liceeni spre dezvoltarea unor mecanisme de reflecţie personală şi spirit critic, prin recuperarea memoriei trecutului recent.
Prof. Ionel-Claudiu DUMITRESCU