Comuna Valea Iașului are două sate-fantomă, Bădila şi Ruginoasa, în care nu mai găsești picior de locuitor. Doar scheletele caselor pustii mai trădează faptul că pe ulițele celor două așezări depopulate a fost, cândva, viață…
Au rămas pe hartă
Părăsite de oameni, epavele satelor înghițite de natură figurează în continuare ca localități pe hărți și în acte oficiale. Lăsate în voia sorţii de mai multe decenii, așezările abandonate cu totul se află în zone mai greu accesibile, fiind văduvite de infrastructură rutieră și de orice fel de utilități – apă curentă, canalizare, energie electrică.
În 1912, populația statornică însuma 58 de localnici la Ruginoasa, respectiv 79, la Bădila. În următorii 109 ani, cele două sate au fost depopulate, deși nu se află la capătul lumii. În contrast cu cimitirul de… case, peisajul care le ascunde de ochii lumii este mirific.
Povestea satului Ruginoasa
Ștefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal Curtea de Argeș, a… dezgropat „Povestea satului părăsit Ruginoasa din județul Argeș”, filmulețul cu acest titlu fiind postat pe YouTube.
„Când spui, în general, Ruginoasa te gândești la o localitate din Moldova, la Alexandru Ioan Cuza, la un palat, la Ionel Brătianu… În niciun caz nu te gândești că la doi pași de Curtea de Argeș, într-o comună foarte, foarte veche, Valea Iașului, există un cătun uitat de Dumnezeu și de oameni, numit Ruginoasa. Valea Iașului se spune că a apărut în urma Bătăliei de la Rovine, când Mircea a ținut să-i răsplătească pe cei mai viteji comandanți, unul dintre ei fiind un mercenar din neamul Iașilor. Nenumăratele năvăliri i-au făcut pe locuitorii satului Valea Iașului să se tragă pe văi cât de mult, să se ascundă și au reușit de minune acest lucru. Avem sate ca Borovinești, Bădila, Bărbălătești, Cerbureni foarte bine ascunse de ochii lumii și foarte greu de dibuit. Dar de acest sat Ruginoasa nu știam foarte multe lucruri, pentru că el a fost, din păcate, părăsit de oameni. Aici mai sunt patru case – din ce am găsit noi – dar sunt și nenumărate fânețe și chiar plantații de pomi, ceea ce arată că încă vin aici gospodari să-și întrețină aceste petece de pământ. Probabil că, în vechime, oieritul a fost principala ocupație a acestor oameni, pentru că sunt pășuni multe. Vedem capre, prepelegi și alte obiecte pe care se pune fânul la uscat, mai bine zis pentru iernat. Deci, suntem într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu; dacă ar avea și un drum, cred că ar deveni o destinație de excepție pentru cei care caută ineditul”, povestește Ștefan Dumitrache în filmulețul despre satul părăsit Ruginoasa.
Ultimul sătean din Bădila și-a luat tălpășița
Comuna Valea Iașului mai are un sat părăsit de localnici. Este vorba despre Bădila, care a atins trista performanță prin 2019. O bună bucată de vreme, Gheorghe Toader a figurat în registrele primăriei ca fiind singurul locuitor din Bădila. Bărbatul a trăit ani buni singur-cuc printre ruinele acestei așezări care numără vreo cinci gospodării abandonate, însă, acum vreo doi ani, Gheorghe a plecat în lumea largă, găsindu-și de lucru, la un abator, tocmai în Marea Britanie. Bădila este o absolută pustietate; pe aici nu mai există nici țipenie de om.
Populație neuniformă
Comuna Valea Iașului este formată din satele Bădila, Bărbălătești, Borovinești, Cerbureni, Mustățești, Ruginoasa, Ungureni, Valea Iașului (reședința) și Valea Uleiului. La cel mai recent recensământ populația însuma 2.743 de locuitori.
Două sate din cele nouă sunt tăiate de pe listă, fiind total abandonate. Primarul actual, Cristian Enescu, spune că peste 61% dintre cetățenii comunei locuiesc în Mustățești, Valea Uleiului și Cerbureni. În schimb, la Bărbălătești, Borovinești, Ungureni și Valea Iașului trag mult mai puțini locuitori. În cele șapte sate populate neuniform dezvoltarea nu este simetrică. „De exemplu, dacă într-un an se construiesc 20 de case noi în toată comuna, atunci 18 sunt la Mustățești, Valea Uleiului sau Cerbureni și doar două se ridică la Bărbălătești, Borovinești, Ungureni sau Valea Iașului”, explică primarul.
Deși nu sunt situate la mare distanţă de restul aşezărilor locuite, satele-fantomă au fost părăsite de oameni. Unii localnici au plecat pe cale naturală din Ruginoasa și Bădila, fiind decedați, iar alții s-au mutat în te miri ce alte zone din comună, din județ, din țară sau chiar din străinătate.
Ruginoasa și Bădila s-ar putea dezvolta ca sate de vacanţă. Însă proiectul de renaștere este dificil sau chiar imposibil de realizat întrucât costul asigurării utilităților lipsă sunt uriaşe.