Astăzi, emoţiile au fost din nou cuvânt de ordine pentru absolvenţii de liceu care au susţinut a doua probă a examenului de bacalaureat, cea la materia obligatorie a profilului. Dacă luni romanele interbelice erau subiecte e discuţie pentru toţi elevii, acum tinerii s-au împărţit în două tabere, cei de la real, care au susţinut examenul la matematică şi cei de la uman care s-au „confruntat” cu istoria. Dacă în grupurile „umaniştilor” comunismul era subiectul preferat, în taberele „realiştilor”, matricele, funcţiile şi polinoamele erau dezbătute „la rece”.
Primii ieşiţi de la examen au fost cei de la uman, matematica dând mai multe bătăi de cap tinerilor. „Au fost subiecte nici grele, nici uşoare. Putem spune că au fost exact cum ne aşteptam, medii. E imposibil să pici bacul la matematică dacă ai fost măcar atent în clasă. Ne aşteptăm la note mari”, ne-a spus în cor un grup de tineri.
Nici la istorie situaţia nu a fost complicată, după spusele tinerilor, aceştia având de rezolvat la punctele unu şi doi anumite cerinţe pe baza unor texte suport, iar la partea a treia de elaborat un eseu despre evoluţia României postbelice. „Istoria nu ne-a creat probleme. Subiectele au fost destul de accesibile, se putea şi mai greu de atât”, ne-a spus Carmen cu zâmbetul pe buze.
„Subiectele la istorie au fost o nimica toată pe lângă cele de la română. A fost un examen relaxant, chiar ne-am şi amuzat… Şi cu toate că nu prea m-am omorât cu învăţatul, m-am descurcat. Sunt sigur că o să trec cu brio bacul”, ne-a spus şi Andrei optimist.
Rămâne să vedem şi rezultatele care vor arăta cât de pregătiţi au fost cu adevărat tinerii noştri. Examenul maturităţii se sfârşeşte vineri cu ultima probă la materia aleasă de elevi în funcţie de profil.
Ioana RADU