Ieri, operatorul regional de apă şi canalizare în Argeş, Apă Canal 2000 SA Piteşti, a inaugurat oficial două obiective de investiţii extrem de importante pentru toţi consumatorii săi: o gospodărie de apă şi o staţie de epurare, ambele incluse în amplul proiect denumit „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Argeş” finanţat din fonduri europene, din bugetul local şi naţional şi din contribuţia operatorului.
Apă la parametri europeni
Primul popas a fost făcut la Mărăcineni, unde a fost tăiată panglica noii Gospodării de Apă Piteşti-Mărăcineni. Potrivit conducerii Apă Canal 2000 SA, respectiva gospodărie va alimenta cu apă o parte a Piteştiului, mai exact zonele Calea Bucureşti, Ceair şi Calea Bascovului, precum şi comuna Mărăcineni.
Obiectivul va asigura o apă cu parametri de calitate superiori, conform normativelor europene în materie. Răspunzând întrebării referitoare la preţuri, Mihail Marinescu, directorul general al Apă Canal, a precizat: „Preţul este cel stabilit de ADIA în 2010 şi a suferit câteva modificări succesive în anii care au urmat. Deocamdată nu se vor face alte modificări, preţul practicat la acest moment asigurându-ne posibilitatea rambursării datoriilor, finanţării unor investiţii şi alte cheltuieli necesare bunei funcţionări a societăţii”.
Epurată şi deversată
Următoarea oprire a fost la Topoloveni, unde a fost inaugurat cel de al doilea obiectiv, şi anume staţia de epurare a apelor uzate din oraşul de pe Valea Cârcinovului. Unitatea a fost construită pe locul vechii staţii, care nu mai corespundea cerinţelor actuale. Depăşită moral şi fizic din toate punctele de vedere, aceasta a fost demolată, iar în locul ei a fost realizată o staţie modernă, performantă, prevăzută inclusiv cu laborator propriu de analize şi dispecerat SCADA, care monitorizează întregul flux tehnologic. După parcurgerea etapelor de epurare, apa uzată care intră în staţie cu un nivel de încărcare extrem de ridicat (în grătare rămân tot felul de deşeuri menajere solide aruncate la canal de oameni certaţi cu civilizaţia) iese limpede la finalul procesului şi este deversată în pârâul Cârcinov, pe malul căruia este construită staţia.
Val. NICOLAU