Aşa cum v-am informat în ediţia on line a ziarului, vineri seară a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în urma căreia s-a decis, la propunerea DSP Argeş în baza evaluării epidemiologice avizată de către INSP prin care se constată că răspândirea comunitară nu poate fi controlată prin alte metode, iar numărul persoanelor infectate este peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, instituirea carantinei zonale, pentru o perioadă de 14 zile începând cu 1 august a comunelor Bălileşti şi Dârmăneşti.
Acces blocat
La miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, echipaje ale poliţiei şi jandarmeriei au blocat intrările şi ieşirile din cele două localităţi.
Conform prevederilor legale în vigoare, în localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieşirea pentru: * transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei;
- persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor; * persoanele care susţin examene de admitere la facultate; * persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverinţe de la angajator, legitimaţie de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională; * persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare; * deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;
- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; * urgenţe medicale (după cum se poate constata, restricţiile impuse sunt aceleaşi ca cele din perioada stării de urgenţă, n.r.).
Sprijin pentru persoanele vulnerabile
Potrivit hotărârii CJSU, în cele 14 zile de carantină primarii şi consiliile locale din cele două comune vor lua măsuri pentru a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi de aprovizionare cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinător sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie. De asemenea, DSP va analiza oportunităţile şi va prioritiza testarea persoanelor, va transmite solicitări de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către INSP/Ministerul Sănătăţii, va stabili un calendar pentru dezinfectarea spaţiilor publice, va îndruma şi implica medicii de familie în monitorizarea din punct de vedere medical a persoanelor izolate la domiciliu, acordarea asistenţei medicale populaţiei (femei gravide, persoane în program de hemodializă, pacienţi oncologici etc), va supraveghea colectarea deşeurilor medicale şi va asigura respectarea normelor de colectare a acestora.
„Decizia este politică”
… Asta susţine Emilian Ciolan, primarul comunei Dârmăneşti, la aflarea veştii că localitatea intră în carantină. „Aseară (vineri, n.r.), la ora 19.45 am fost anunţat de către şeful de la ISU că la ora 21.30 va fi întrunită şedinţa comitetului de urgenţă pentru carantinarea comunelor Dârmăneşti, Bălileşti şi Ţiţeşti (aceasta din urmă a fost scoasă de pe listă, întrucât nu mai întrunea criteriile de intrare în carantină, n.r.). Am ajuns la ora 21, dar începuse deja. În timpul şedinţei. pe Ţiţeşti l-a scos, că e liberal (primarul adică, n.r.). Am rămas eu, că sunt PSD-ist. Este o chestiune politică. Nu ştiu cine sunt cei 12 bolnavi. I-am cerut la directoarea de la DSP, mi-a spus doar trei. Nu am au auzit de ei, nu-i cunosc. Nu sunt de la noi şi nu ştiu cum au apărut pe listă. I-o fi luat cineva în spaţiu şi nu ne-a informat. Prefectul nu trebuie să aibă coloratură politică sub nicio formă. El trebuie să ţină şi cu cel care e de la PNL, şi de la PSD”, afirma Emilian Ciolan, care a mai declarat că va aplica totuşi ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi va lua toate măsurile ce se impun.
Se tem că vor rămâne şomeri
Extrem de nemulţimiţi sunt oamenii din cele două comune, care au fost efectiv luaţi prin surprindere de deciziile autorităţilor. Chiar dacă vor putea intra, respectiv ieşi din localitate pentru a merge spre şi dinspre servici, ei se tem că riscă să rămână fără locul de muncă şi vor ajujnge şomeri. Temerea lor este întemeiată pe suspiciunea că, invocând situaţia în care se află, angajatorii nu-i vor mai primi la lucru tocmai de teama unei eventuale răspândiri a virusului în rândul celorlalţi salariaţi.
Filtre şi rute ocolitoare
În localităţile carantinate este strict interzisă intrarea sau ieşirea prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice. La intrările şi ieşirile din localităţi au fost deja instituite filtre din echipele mixte formate din poliţişti şi jandarmi, care verifică îndeplinirea condiţiilor legale pentru intrarea şi, respectiv, ieşirea din comunele care fac obiectul măsurii de carantinare zonală. De asemenea, în interiorul localităţilor vor acţiona atât echipaje de poliţie, cât şi echipaje de jandarmi, care vor asigura ordinea şi liniştea publică, precum şi respectarea recomandărilor medicale în vederea limitării răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus.
Potrivit poliţiei rutiere, persoanele care circulă pe un traseu care a implica, în mod obişnuit, tranzitarea comunelor cu pricina, au la dispoziţie rute ocolitoare.
Dârmăneşti: 1. Dinspre Piteşti către Domneşti, Pietroşani şi Coşeşti:
1.a. Din Piteşti DN7C spre Curtea de Argeş, apoi DN 73C spre Domneşti (de unde se poate ajunge spre Pietroşani, urmat de Coşeşti); 1.b. Din Budeasa, la intersecţie DN 73 cu DJ 703K (sat Argeşelu), apoi DJ 703I Mălureni, urmat de Domneşti (de unde se poate ajunge spre Pietroşani, urmat de Coşeşti). 2. Dinspre Câmpulung către Domneşti, Pietroşani şi Coşeşti: * DN 73C, spre Godeni, urmat de Berevoieşti, până la intersecţia cu DJ 732 spre Domneşti.
Bălileşti: 1.Dinspre Piteşti, spre Aninoasa şi Vlădeşti, accesul dinspre DN 73C Câmpulung, spre Godeni, urmat de Berevoeşti, până la intersecţia cu DJ 732A spre Vlădeşti (urmat de Aninoasa); 2.Dinspre Câmpulung, accesul dinspre DN 73C către Godeni, urmat de Berevoeşti, până la intersecţia cu DJ 732A spre Vlădeşti (urmat de Aninoasa).
Declaraţie de tranzitare
Cele două comune vor putea fi tranzitate numai după completarea în prealabil a unei declaraţii pe propria răspundere, olograf sau tipizat ori în format electronic, prin care cel în cauză îşi ia angajamentul că pe durata tranzitării să nu oprească sau să staţioneze pe raza acestor localităţi. Declaraţia trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa louinţei, locul/locurile deplasării şi motivul tranzitării localităţii carantinate. Declaraţia trebuie completată de fiecare pasager din autovehicul.
Evaluările continuă
În comuna Dârmăneşti sunt 12 cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar în Bălileşti 20. Potrivit prefectului Emanuel Soare, comuna Bălileşti are incidenţă la 1000 de locuitori de 5.4 şi, după cum se ştir, nivelul de alertă la care se poate carantina este 3. Acesta a anunţat că şi alte localităţi din judeţ se află în situaţia de a fi instituită măsura carantinării zonale, precizând că toate vor fi atent evaluate. Soare a mai spus că toate măsurile trebuie luate progresiv pentru a avea efect şi că primarii nu înţeleg ce se întâmplă în comunele lor.
Autorităţile reamintesc că este operaţională linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus 0800.800.358. Aici pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă.