# În cinci minute afli dacă bei prea mult
Astăzi, când este marcată ziua naţională a testării consumului personal de alcool, argeşenii pot afla ce înseamnă „prea mult”, dacă se prezintă la unul dintre centrele de testare stabilite la Piteşti, unul la sediul DSP Argeş (strada Exerciţiu nr. 39 bis) şi celălalt la Ambulatoriului Integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă (Aleea Spitalului, nr. 36).
Ministerul Sănătăţii face… cinste cu acest gen de testări realizate în cadrul campaniei „Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool”, derulată în iunie, sub coordonarea locală a DSP Argeş.
Zi naţională
Aşadar, la 5 iunie, Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomanilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii marchează, împreună cu DSP Argeş, ziua naţională a testării consumului personal de alcool. Locuitorii judeţului Argeş sunt aşteptaţi în unul dintre centrele locale să îşi evalueze, în doar cinci minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte.
„Suntem tentaţi să asociem consumul riscant de alcool cu problemele severe legate de abuz şi dependenţă. Totuşi problemele mari de mâine încep cu problemele mici de azi şi, dacă reuşim să depistăm problemele mici azi, putem să prevenim agravarea lor. Chestionarul AUDIT cuprinde 10 întrebări scurte, iar scorul obţinut pe baza răspunsurilor îi indică respondentului dacă felul în care consumă alcool îi afectează sau nu sănătatea. Astfel, îndemnăm oamenii care consumă alcool, indiferent de cantitate sau de frecvenţă, să afle ce scor obţin, pentru a se cunoaşte mai bine, pentru a afla din timp dacă sunt sau nu într-o categorie de risc şi pentru a beneficia de informaţii suplimentare despre cum să îşi protejeze sănătatea”, este mesajul dr. Eugen Hriscu, psihiatru şi psihoterapeut, directorul ştiinţific al Alianţei precizate.
Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică. România este pe locul opt în Regiunea Europeană şi pe locul nouă în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 12,6 litri de alcool pur/locuitor/an, peste media Uniunii Europene de 9,8 l, potrivit ultimului raport global al Organizaţei Mondiale a Sănătăţii, din 2018.