Una dintre victime era din Mioveni
Dosarul catastrofei aviatice din 15 decembrie 2014 a fost clasat de Parchetul General după cinci ani de la producerea tragediei „sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, cu privire la acţiunile/inacţiunile pilotului şi copilotului elicopterului, întrucât a intervenit decesul făptuitorilor”.
La acea dată, un elicopter SMURD în care se aflau patru persoane s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol pe o vreme însorită cu vizibilitate perfectă. Parchetul General a menţionat că împotriva soluţiilor de clasare nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă prevăzută de lege. În urma prăbuşirii aeronavei au murit patru oameni: pilotul comandor Petre Cătuneanu, de 47 de ani, din Buzău, copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani, din Mioveni, medicul Laura Vizireanu, de 39 de ani, din Brăila, şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, de 38 de ani, din Năvodari. Toţi patru erau părinţi, iar asistenta era din nou însărcinată. În ziua nenorocirii, cei patru transportaseră de la Tulcea la Spitalul Judeţean Constanţa un pacient cu embolie pulmonară, iar în momentul prăbuşirii elicopterul, aflat la prima sa misiune medicală, se întorcea de la Aeroporul Kogălniceanu, unde alimentase, şi se îndrepta spre Aerodromul Tuzla.
Cu alte cuvinte, nimeni nu este vinovat de dezastrul de pe Siutghiol, dar familiile au rămas cu durerea în suflet după pierderea celor dragi, întrucât nimeni nu le-a oferit explicaţii referitoare la cauzele şi împrejurările în care a avut loc accidentul.
Căpitanul comandorul Ginel Claudiu Crăcănel era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de şapte ani, având la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe elicopter de tip EC 135, şi avea un copil de zece ani. Cu cu trei săptămâni înainte de a-şi pierde viaţa, el primise titlul de cetăţean de onoare al oraşului său natal, Mioveni, unde a şi fost înmormântat cu onoruri militare.
Nicuşor Constantinescu, preşedintele de la acea vreme a Consiliului Judeţean Constanţa, acuzase indignat că elicopterul cumpărat de CJ în noiembrie 2014 cu fonduri europene şi avea la activ 153 de ore de zbor şi 533 de aterizări-decolări, care intrase în operarea SMURD, fusese dezechipat de flotoare, care i-ar fi asigurat plutirea. Constantinescu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată pentru această achiziţie.
Un Comentariu
Anonim
Totul are la bază șpaga, fie ea luată de președintele Consiliului Județean, procurori, s.a..