Marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să retrimită la DNA rechizitoriul prin care au fost trimise în judecată mai multe persoane, printre care şi fostul deputat argeşean Cătălin Teodorescu. Hotărârea instanţei supreme e definitivă.
Nereguli în dosar
„Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, cauza privind pe inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan, Negurici Sergiu, Diacomatu Sergiu, Marko Attila Gabor şi Rotaru Mihai, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 (…). Definitivă”, se precizează în decizia ICCJ. Hotărârea a venit după ce, pe 2 februarie, un alt complet de judecată a constatat nereguli în rechizitoriu şi a dispus remedierea lor. „Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului (…) în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor (…). În termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate”, se arăta în minuta instanţei.
Despăgubiri în regim de urgenţă
Vă reamintim că procurorii Anticorupţie au trimis dosarul la instanţă pe 28 iulie 2016. Până în 5 octombrie 2016, cauza a fost în procedură de cameră preliminară. Judecătorul a stabilit că poate fi începută judecata pe fond, respingând atunci ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de Crinuţa Dumitrean, Ioan Oltean, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Sergiu Negurici şi Mihai Rotaru. Anchetatorii au susţinut că, pe 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat cu 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren de 61.857 mp în Piteşti, după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate. Potrivit procurorilor, pe 17 iunie 2010, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Crinuţa Dumitrean, vicepreşedinţii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor Sergiu Diacomatu şi Cătălin Teodorescu, precum şi Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, membri ai comisiei, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul cu pricina a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.
Supraevaluare
Terenul, situat în spatele Centrului de Diagnostic Piteşti, ar fi fost supraevaluat cu 98.780.835 lei (de 10 ori faţă de preţul real), sumă cu care Ministerul Finanţelor s-a constituit parte civilă. Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multe părţi sociale şi acţiuni deţinute la diverse firme de Rotaru, Teodorescu, Negurici, Diacomatu, Alexandru şi Marko, precum şi pe mai multe imobile aparţinând acestora. Dosarul DNA a fost făcut pe baza unui denunţ depus de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Chitila, potrivit căruia, în perioada dinaintea Paştelui din 2010, Ioan Oltean (care audiat a spus că nu-l cunoaşte pe fostul preot şi că n-a fost niciodată la biserica din Chitila) ar fi primit 600.000 euro de la Mihai Rotaru, prin şoferul omului de afaceri, chiar în curtea bisericii. Alexandrescu ar fi făcut denunţul când era în închisoare şi executa o pedeapsă de doi ani şi şase luni de puşcărie pentru fapte de corupţie legate de despăgubiri de la ANRP (denunţătorul a fost eliberat condiţionat în iunie 2015).
Val. NICOLAU
Un Comentariu
un pitesrean
Domnule Val Nicolau,sunteti documentat in privinta lui Mihai Rotaru.Ar fi interesant sa informati opinia publica si despre afacerile cu terenuri(restituite de ANRP) facute de LE Bomin Diana,sora lui Mihai Rotaru,si Nisiparu Irina-sotia lui Mihai Rotaru.Acestia trei(cei mai mari camatari din Romania cu afaceri cu terenuri ANRP) au pagubit statul roman cu aproximativ 300 milioane RON.Mihai Rotaru si sora lui Le Bomin Diana sunt originari din Campulung Muscel.Este interesant cum au ajuns acestia sa se cunoasca cu Theo Nicolescu si Catalin Teodorescu.
Domnule Val,incercati sa scrieti ceva despre cei trei,mentionati mai sus!!!.