Un bărbat de 45 de ani, din Pitești, angajat al Penitenciarului Colibași, a fost urmărit și prins de polițiști după ce nu a oprit la semnalul acestora. Din verificări s-a stabilit că avea dreptul de a conduce suspendat, după ce anterior fusese depistat conducând cu viteză excesivă.
Polițiștii Biroului Rutier Pitești, care acționau pe str. Nicolae Dobrin din același municipiu, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism, al cărui conducător și-a continuat deplasarea.
Prin urmare, polițiștii au pornit în urmărirea acestuia, pe raza municipiului Pitești, până pe o stradă laterală de pe raza comunei Bradu, în zona limitrofă municipiului Pitești, unde bărbatul care se afla la volanul mașinii a coborât, încercând că se facă nevăzut în zona accidentată din apropiere, cu vegetație abundentă.
Cei doi polițiști care efectuaseră și semnalul de oprire, au continuat urmărirea pe jos, reușind să îl imobilizeze. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără drept, întrucât din cercetări s-a stabilit că bărbatul se afla sub incidența unei suspendări a dreptului de a conduce pentru 120 de zile, ca urmare a faptului că a contestat și a pierdut în instanță, o sancțiune aplicată pentru depistarea cu aparatul RADAR în timp ce se deplasa cu mai mult de 50 de km/h peste limita legală de pe sectorul de drum unde a avut loc constatarea, urmată de aceea că nu a predat permisul de conducere în termenul legal, de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii instanței prin care i-a fost respinsă contestația.
Pentru a nu fi implicaţi în evenimente nedorite generate de viteza excesivă sau neadaptată, poliţiştii argeşeni recomandă tuturor conducătorilor auto să ţină cont de următoarele aspecte:
- să circule cu viteză redusă, adaptată permanent la trafic şi la condiţiile de drum (tipul părţii carosabile, prezenţa de nisip, condiţii meteo care influenţează vizibilitatea, cum ar fi ceaţă, polei, etc);
- să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă, astfel încât să poată opri în condiţii de siguranţă în cazul unei manevre neprevăzute a altor participanți la trafic sau al unei opriri de urgenţă;
- un conducător auto care circulă cu viteză, poate să piardă uşor controlul vehiculului, să nu reușească să anticipeze şi să reacţioneze în timp util la anumite pericole;
- viteza ridicată de deplasare provoacă mărirea proporțională a distanței de frânare. Chiar dacă mașina corespunde din punct de vedere tehnic, nici cel mai bun conducător auto nu poate compensa această viteză, oricât de rapidă ar fi reacția lui.
- teribilismul şi nerespectarea normelor de circulație pot avea consecinţe grave, mergând chiar până la pierderea de vieţi omeneşti.
Reamintim conducătorilor auto că în situația încălcării regulilor de circulație, nu se pun în pericol doar pe ei înșiși, ci și pe cei cu care se află împreună în același autoturism, dar și pe ceilalți participanți la trafic.
Aspecte legale referitor la condițiile în care perioada de suspendare se poate majora, pentru situația în care o persoană care a încălcat normele de circulație pe drumurile publice contestă sancțiunea primită:
Începând cu 29 iulie 2019, prin Legea 125 din 24 iulie 2019, au fost aduse modificări la O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care impun contravenientului care își exercită dreptul de a depune plângere împotriva procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției (prevăzut de art. 118 din OUG 195/2002), să urmărească procesul civil, iar în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sentinței, să predea permisul de conducere la serviciul poliției rutiere, urmând să primească o dovadă înlocuitoare.
Perioada de suspendare a dreptului de a conduce operează indiferent dacă permisul de conducere este predat unităţii de poliţie sau nu, acesta reprezentând doar actul administrativ ce atestă dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei formalități, în ziua următoare celei în care permisul de conducere a fost predat, respectiv în a 31-a zi de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești definitive prin care a fost respinsă contestația, în situația în care titularul nu îl predă în termenul de 30 de zile.
De asemenea, în situația în care permisul de conducere nu este predat până în a 31-a zi față de data rămânerii definitive a sentinței prin care a fost respinsă contestația, durata de suspendate a dreptului de a conduce se majorează de drept cu încă 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
Cel mai important aspect este că dacă titularul conduce autovehicule în perioada de suspendare a dreptului de a conduce, fapta constituie infracţiune la regimul rutier, prevăzută de art. 335 alin.2 din Codul Penal (conducere fără drept).