S-au împlinit zece ani de când părintele Daniel, fost mitropolit al Moldovei, devenea Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Dincolo de festivismul acestei aniversări pe care păstorul sufletesc al românilor ortodocşi a petrecut-o într-un cadru restrâns, alături de membri ai Sfântului Sinod, pentru „tot clerul şi poporul”, Patriarhul a acordat un amplu interviu pentru TVR1. Aproape două ceasuri Preafericitul a vorbit despre cariera sa teologică, dar şi despre problemele stringente ale societăţii româneşti şi europene, în care biserica strămoşească se implică.
Moderatorul a abordat teme dintre cele mai delicate, cum ar fi cazurile de indisciplină a unor ierarhi, cu referire la „dosarul episcopului de Huşi”, sau subiectul sensibil al salarizării preoţilor. La toate, Patriarhul a răspuns punctual, deschis, pe înţelesul tuturor, fără să evite vreo întrebare. Firesc, la sfârşitul interviului, părintele Daniel a vorbit şi despre planurile de viitor. Lesne de înţeles că visul cel mai mare al Preafericirii Sale este finalizarea lucrărilor de construcţie a Catedralei Neamului. În discursul său s-a referit pe larg la relaţia Patriarhiei cu Casa Regală, subliniind importanţa oraşului Curtea de Argeş în care îşi dorm somnul de veci regii şi reginele României. Părintele Daniel a dezvăluit în exclusivitate la TVR1 că intenţionează să facă demersurile necesare pentru ca osemintele Reginei Elena să fie aduse în Cetatea Basarabilor.
Nu mai există piedici
Iată un fragment al declaraţiei Preafericirii Sale: „Nădăjduim ca în curând să fie aduse în ţară şi rămăşiţele pământeşti ale mamei Regelui Mihai. Regina Elena trebuie adusă şi înhumată cum se cuvine la Curtea de Argeş, lângă fiul ei iubit. Nu încape nicio discuţie că aşa trebuie să se întâmple, fără prea multă amânare. În necropola regală să fie toţi membrii Casei Regale, spaţiul adecvat există, nu mai sunt piedici de niciun fel…”
Regina Elena, soţia Regelui Carol al II-lea şi mama lui Mihai I, şi-a urmat fiul în exil şi a murit la vârsta de 86 de ani în ziua de 28 noiembrie 1982, la Laussane, în Elveţia, unde a fost înmormântată. Deşi monarhişti împătimiţi susţineau că osemintele puteau fi aduse în ţară după 1989, acest lucru nu a fost posibil din raţiuni de spaţiu. Efectiv, în Catedrala Arhiepiscopală a Mănăstirii Argeşului nu mai era loc pentru încă un mormânt, însă acum, după cum a afirmat şi Patriarhul Daniel, nu mai există niciun motiv pentru ca Elena a României să nu ajungă în pământul ţării pe care a iubit-o şi slujit-o. De altfel, dorinţa Întâistătătorului B.O.R. este ca exact în 2018, anul Centenarului Marii Uniri, rămăşiţele pământeşti ale Reginei Elena să fie aduse la Curtea de Argeş şi înhumate cu cinstea cuvenită suveranei cu nume de sfântă împărăteasă.
Dorinţa Patriarhului Daniel: osemintele Reginei Elena vor fi aduse la Curtea de Argeş
Advertisement
Advertisement
3 Comentarii
Anonim
Ar fi minunat! Incepem sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului… Niciodata nu e prea tarziu.
Anonim
Si pe principele nicolae ,fratele lui carol al2lea si pe principesa elisabeta
Ion
Sa fie adusi in tara si principele nicolae si elisabeta , frati lui carol 2lea au fost adevărați romani