12 februarie 2022. Va rămâne o dată istorică nu doar pentru localnicii comunei Băiculeşti. Şi nu doar pentru dreptcredincioşii de pe cuprinsul eparhiei Argeşului şi Muscelului, ci o zi de referinţă pentru Biserica Ortodoxă Română. În satul Măniceşti, arhiepiscopul Calinic Argeşeanul va sfinţi ansamblul eclezial pus sub ocrotirea Sf. Ierarh Meletie, recunoscut de Sinodul BOR drept protector al persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire.
Începând cu anul 1990, Părintele arhiepiscop Calinic Argeşeanul a solicitat ajutorul celor care au vrut să se implice în misiunea Bisericii Ortodoxe aflate în condiţii noi de libertate şi de slujire. Din tot ceea ce a însemnat demersul pastoral misionar, filantropic şi social, părintelui Constantin Onu i s-a dat ascultarea de a afla în ce condiţii se roagă persoanele cu defincienţe de auz, la ce biserici merg, cum se spovedesc. Era nevoie mare de spaţii liturgice pentru aceste categorii defavorizate.
Lăcaşuri pentru nevăzători şi romi
Nevăzătorii nu aveau biserică, dar puteau intra în oricare, desigur. Pentru ei s-a alocat spaţiu pentru un paraclis în cadrul Filialei Argeş a Asociaţiei Nevăzătorilor de pe strada Exerciţiu din Piteşti. Micul lăcaş a primit hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” unde slujeşte părintele Constantin Radu Gabriel. Romii, la rândul lor, în comunităţile lor bine închegate la nivelul unor comune argeşene, sunt beneficiari a multor spaţii de cult la Malul Vânăt în Merişani, la Oieşti, Tufanu cu Icoană, Valea Corbului, Valea Marea-Streau precum şi biserica de la Troislav-Miceşti, de curând sfinţită. Prin grija arhiepscopului Calinic, romii au acum posibilitatea de participa la programul liturgic, de a se împărtăşi cu Sfintele Taine şi de a se apropia mai mult de Dumnezeu.
Grija pentru semeni
Surzii în general nu intrau în biserică. Deşi mai frecventau lăcaşurile de cult rareori. Se închinau, dar nu aveau un raport de comunicare cu preotul sau cu ceilalţi credincioşi pentru că nu înţelegeau ceea ce se vorbeşte sau cântă. Primul spaţiu de slujire dedicat lor a fost amenajat în 1996 la biserica Sf. Spiridon din cartierul Prundu. Acel spaţiu cu hramul „Izvorul Tămăduirii” în prezent nu mai este funcţional. Ceva mai târziu, cu încuviinţarea ÎPS Calinic, la parohia Mavrodolu, din Piteşti, în spatele bisericii principale, a fost construit un lăcaş de cult dedicat surdomuţilor. Cum pentru ei exclusiv nu exista o formă de slujire nici în alte eparhii, Patriarhia Română printr-o hotărâre a Sf. Sinod din 1999 a decis că trebuie generalizată misiunea pe care a început-o arhiepiscopul Calinic în Argeş! Astăzi avem în România 33 de parohii constituite în baza demersului făcut de arhiereul Argeşului şi Muscelului, cu acordul celorlalţi ierarhi din ţară. Învăţământul teologic special pentru persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire s-a început tot în eparhia noastră! Întâi o clasă la liceul teologic „Neagoe Vodă Basarab”. S-a continuat în cadrul universitar la Facultatea de Teologie din Piteşti şi post-universitar printr-un masterat „Misiune şi slujire în limbaj mimico-gestual.”
Ce s-a construit
În urmă cu patru ani, de dealul Măniceştilor din comuna Băiculeşti, părintele Constantin Onu a demarat, cu binecuvântarea arhiepiscopului Calinic Argeşeanul, lucrările de construcţie a unei biserici. Hramul hotărât de arhiereu a fost Sf. Melatie. Au fost ani de trudă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu şi al oamenilor, astăzi, ansamblul eclezial este gata de sfinţire. Acesta cuprinde nu doar lăcaşul de cult „Sf. Meletie” cu altar „deschis” dedicat surdomuţilor, care trebuie să-l vadă pe preot, dar şi un altar de vară cu hramul „Sf. Pafnutie” sub pardoseala căruia se află un izor cu apă curată şi rece precum cea de munte, Paraclisul Sf. Efrem cel Nou, Chilia Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ, precum şi spaţii socio-educaţionale destinate desfăşurării activităţilor specifice pentru persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire. Aici îşi vor avea sediul: Institutul Naţional de Cercetare a Limbii Semnelor; Asociaţia Naţională a Interpreţilor în limbaj mimico-gestual; Centrul Naţional de Catehizare, Pregătire şi Misiune pentru persoanele române surde din diaspora; Fundaţia Sf. Grigorie Palama. Lucrările de construcţie au fost supravegheate de sectorul „Construcţii bisericeşti” coordonat de către pr. consilier eparhial, arhimandrit Caliopie Ichim, stareţul Mănăstirii Curtea de Argeş şi exarh al mănăstirilor. În privinţa împodobirii anbsamblului cu pictură bizantină, lăcaşurile de aici se disting prin frumuseţea mozaicului folosit în cazul altarului de vară şi a altor spaţii, celelalte suprafeţe fiind acoperite cu pictură semnată de Florin Neacşa din Ştefăneşti.
Urcuş spre Cer
La slujba arhierească vor fi prezenţi dreptcredincioşi din întreaga zonă, dar şi persoane cu deficienţe de auz şi vorbire care şi-au anunţat sosirea de la distanţe mai mari: de la Iaşi, Târgovişte, Rm. Vâlcea, Botoşani, Slatina. Prin această sfinţire a ansamblului eclezial se continuă misiunea începută de Arhiepiscopia Argeşului în urmă cu 25 de ani, ca o încununare a unei perioade de multe osteneli ale celor implicaţi. Astfel se împlinesc rugăciunile multor semeni de-ai noştri care nu pot auzi şi nici vorbi, dar care vor urca dealul Măniceştilor în ziua de 12 februarie, precum un urcuş spre Cer. Şi peste ei se va pogorî Duhul Sfânt invocat de Părintele Calinic. Pentru a înţelege mai bine de ce a fost aleasă această zi şi nu alta, părintele Constantin Onu a explicat însemnătatea sfântului prăznuit: „Sf. Meletie este acel arhiepiscop al Antiohiei care în sec al IV-lea, apărând învăţătura ortodoxă trinitară, a Sfintei Treimi, a mărturisit acesta, într-un anumit context şi gestual, Cei Trei sunt Unul! Cu ajutorul degetelor! A reluat acest gest la Sinodul Ecumenic din 381 când, se spune, un fulger din cer a coborât atunci când Sf. Meletie a arătat gestual Sf. Treime! Înseamnă că s-a consacrat comunicarea gestuală prin această minune pe care Biserica Ortodoxă a consemnat-o peste milenii. Astfel în ziua de 12 februarie, în ziua Sf. Meletie, ne întâlnim şi dăm slavă lui Dumnezeu, cu mâinile. Şi cu inima!”