La finalul lui februarie a trecut în lumea celor drepți IOSIF MĂRCUȘANU – fost profesor de pedagogie, psihologie și logică la Colegiul Național Pedagogic „Carol I” Câmpulung, autor a numeroase cărți de specialitate – a scris chiar și un manual de psihologie.
A fost un dascăl între dascăli, care a format generații întregi de învățători și de educatori. A pus suflet în fiecare gest, în fiecare cuvânt, a educat elevii ca profesor, i-a îndrumat ca diriginte… Tata Vică, așa cum îi spuneau pe ascuns liceenii din clasa a XIII-a A, promoția 1990-1995 (generația lui de suflet!), a conturat caractere și a rămas fidel valorilor în care a crezut până la capăt. S-a stins la o vârstă venerabilă, lăsând în urmă lacrimi și regrete, dar și recunoștință din partea celor care au beneficiat de îndrumările sale în domeniu.
Astăzi, la ora 12, corpul neînsuflețit al distinsului profesor va fi depus la capela „Sf. Nicolae” din Câmpulung. Luni la ora 11, va fi slujba de înmormântare, la cimitirul Flămânda.
Dumnezeu să vă aibă în paza sa, domnule diriginte! Drum lin, tata Vică!
2 Comentarii
D. Măndescu
Alură de Socrate (cel autentic, nu Caramitru) în liceu și în afara lui, a fost un amestec facsinant de Platon și Gianbattista Vico (cidată asemănare). După pensionare, retras pe dealul de la Chilii, a ales să devină un alter ego al lui Petre Țuțea. Un profesor care nu a fost pervertit de comunism (citiți-i Insula papagalilor). Un profesor care a biruit sistemul. Un profesor care a slujit toată viața binele, adevărul și frumosul. Forma caractere, tocmai de aceea a fost atât de iubit și de respectat, chiar adulat de unii dintre noi. Încă vreo 10-11 de Vică Mărcușeni (nu mai mult de o echipă de fotbal) raspândiți și bine implantați prin toate ungherele țării, și România ar fi fost scoasă demult din noroiul falselor valori, al superficialității și al compromisului în care se zbate acum. Poate vor reuși elevii lui… Drum bun, domnule diriginte!
Laurentiu D.
Poate cineva sa spuna in ce an s-a nascut acest om si profesor de exceptie? Laurentiu D.