Doina Panaete, o floare între flori şi… vedete.
Întrucât bate la ușă „Simfonia Lalelelor”, continuăm serialul dedicat micilor întreprinzători din Piteşti cu o poveste „culeasă” din „grădina” florarilor. Pe Doina Panaete am întâlnit-o la o cunoscută florărie din centru. Preocupată de ultimele detalii ale unui aranjament floral deosebit, tânăra care cochetează cu pictura și poezia mi-a spus din capul locului că nu o caracterizează cuvântul „afacere”, fiindcă tot ceea ce face este din patimă pentru frumos. Pentru ediția din acest an a „Simfoniei Lalelelor”, Doina pregătește un stand – surpriză!
Sensibilă, sufletistă, visătoare, Doina lucrează minuţios la schiţe care vor deveni, mai târziu, lucrări complexe de artă ce folosesc elemente vii (flori criogenate), frunze, pe o compoziţie plastică cu totul ieşită din comun. Secretul este să fii şi original, să nu copiezi de la alţii, iar tânăra ţine enorm să aibă propriul concept.
Printre cei care au admirat compozițiile florale create de Doina Panaete se numără designerul vestimentar Cătălin Botezatu, actorul Mihai Bendeac și solistul trupei „Carla’s Dreams”. Doina Panaete – o floare printre flori și.. vedete – ni s-a destăinuit, în următorul interviu.
Cum zugrăvești „poezia” florăriei de care te ocupi?
** Decorurile florale sunt pentru mine doar o latură a „triunghiului cunoaşterii”, alături de pictură şi carte. Împletesc artele într-un triunghi perfect echilibrat, echilateral, aprins de flacăra pasiunii. Ceea ce fac este din pasiune, nu consider că este o afacere. Decoruri florale create de mine și-au găsit loc la expoziția prilejuită de „Simfonia Lalelelor”. Lucrările etalate, de-a lungul anilor, au fost intitulate sugestiv: „Grădina omeniei”, „Echilibrul suprem”, „Grădina florilor de stele”, „Piramida înţelepciunii”, „Laleaua dirijor cu papion” etc. Eu scriu poezii. Iar o parte dintre lucrările expuse au purtat amprenta creațiilor mele literare. Cea mai recentă, de pildă, are ca temă înţelegerea între popoare.
E uşor să ai o florărie?
** E foarte uşor să ai o florărie, dar să fie florărie. Adică să ai spaţiu, cel puţin 80 de metri pătraţi. Să pui într-o parte florile pentru veselie, iar cele pentru evenimente nefericite să le ții în altă parte. Aranjamentele florale pot fi de toate felurile. De obicei, clienții lasă la aprecierea mea să realizez aranjamentul floral pe care îl oferă la o zi de naștere sau de onomastică soției, fiicei, colegei, prietenei etc. Puțini sunt cei care aleg modelul sau florile. Eu dau frâu liber pasiunii, prin conceperea unor decoruri şi trofee unice. Unele sunt accesorizate cu pietre preţioase. Fiecare om are preferinţele sale, fiindcă nu suntem cu toții traşi la indigo.
Care-i culoarea anului, în materie de flori?
** Anul acesta se poartă movul. Florile în această nuanță sunt considerate a fi regale. Cala, de exemplu, e o floare regală. În Occident, cala se potrivește perfect unei mirese. Sunt mai multe superstiţii legate de flori, depinde mult şi de regiune. Ca reguli de aur, când cunoşti o fată îi oferi o floare; trei flori înseamnă dragoste.
Despre pasiunea de a scrie ce ne spui?
** Referindu-mă la războiul de la graniţele ţării noastre, limba comună să fie pacea! O poezie de a mea transmite un astfel de mesaj, versurile nucleul unui decor pe care l-am prezentat, în urmă cu câțiva ani, la o ediție a „Simfoniei Lalelelor”. Poezia „Piramida înţelepciunii” am scris-o în adâncul nopţii, când am găsit mult râvnita linişte şi limpezime. După o zi de agitaţie cotidiană, mi-am cuprins capul între mâini și am plâns în şoaptă. Apoi am luat o coală de hârtie și am scris poezia „Piramida înţelepciunii”, ca un jurământ sau ca o promisiune de pace.
Ce anume te-a întristat când ai scris „Piramida înțelepciunii”?
** Există multă răutate, persoane care profită de bunătatea altora şi nu ezită să te… execute cu sânge rece, dacă se iveşte ocazia. Sunt persoane care nu ştiu să aprecieze lucrurile frumoase, aruncă florile vii, de exemplu. Eu încerc să salvez plantele găsite la gunoi. Să le vezi peste şase luni! Unii oamenii sunt foarte… tâmpiţi. Acum zece ani, cineva a aruncat un bonsai. Deși era 80% deteriorat, eu l-am recuperat, l-am îngrijit, îl am şi acum. Plantele simt, au viaţă. Am găsit un „pui” de garoafă aruncat în zăpadă şi l-am luat acasă, l-am sădit în pământ şi s-a prins. Cu „sporul casei”, tot aşa, îl readuc la viață, dacă dă semne de pieire. Florile simt sufletul omului. Doamna profesoară de biologie ne spunea că dacă un om rău intră într-o încăpere, planta simte. Floarea simte și muzica, îi plac melodiile vesele, nu cele triste.
Cum de te-ai gândit să îmbini florile cu pictura şi poezia?
** Eu am început să pictez de când aveam patru ani. Când eram puştoaică, adolescentă, am început să scriu poezii. Recent, am primit o provocare: să realizez o expoziţie cu aranjamente florale, pictură şi carte, care să se numească „Simfonia Doinei”. Nu e simplu să îmbin mai multe arte într-o idee, dar îmi doresc foarte mult să reuşesc noul proiect.
Când scrii?
** Am nevoie de inspiraţie, când scriu. Nu pot compune oricând, cred că ştii şi tu asta. Ai nevoie de o anumită stare. Și când simţi că ai prins momentul, atunci trebuie să scrii. Dacă amâni, nu mai iese nimic sau iese prost. Acum lucrez la o a doua carte, care are ca esenţă promovarea adevăratelor valori ale lumii.
Piramida înţelepciunii
Fiecare dintre noi, de oriunde am fi
Să nu uităm să preţuim
Frumuseţea şi valoarea vieţii.
Să nu ne unească
Răutatea, lăcomia şi invidia,
Ci armonia şi bunătatea.
Să învăţăm să iertăm, să fim uniţi,
Să nu plătim cu aceeaşi monedă.
Împreună să construim,
Cărămidă cu cărămidă,
Piramida şi lumina înţelepciunii.
La orice nivel noi ne-am afla,
Limba comună să fie pacea
Ce trebuie preţuită.
Să nu ne lăsăm cuprinşi
De setea de putere
Şi de superioritate.
Să preţuim valoarea vieţii
Şi frumuseţea ei,
Căci planeta are resurse
Pentru întreaga omenire,
Dar unii au cât pentru zece,
Iar alţii deloc,
Fiind înghesuiţi de superficialitate
Şi străini de bunătate
Precum o balanţă ce nu are echilibru.
Dar numai când o să fim uniţi
Prin aura înţelepciunii
Vom putea spune că avansăm
Pe treptele adevăratelor valori ale lumii.