# DSP Argeş a anunţat că doi bărbaţi au fost recent diagnosticaţi cu boala Lyme.
În Argeş au fost confirmate în acest an, până în prezent, trei cazuri, ne informează D.S.P Argeş. Diagnosticul l-au primit o femeie din Poienarii de Argeş şi, recent, doi bărbaţi din Piteşti.
Boala Lyme – provocată de bacterii din genul Borellia, transmise omului prin înţepătura de căpuşă – este numită şi „boala cu 1.000 de feţe”, deoarece poate afecta mai multe organe, iar simptomele ei mimează foarte multe afecţiuni, diagnosticul punând medicul în dificultate.
Orice persoană care a scos o căpuşă de pe corpul său trebuie să consulte imediat un medic, mai ales dacă apare o înroşire la locul muşcăturii sau alte simptome: dureri musculare, nas înfundat, transpiraţii!
Am luat legătura cu Dr. Viorel Pătraşcu, dermatolog care ne-a explicat ce presupune în amănunt această afecţiune.
„În primul rând, boala Lyme nu reprezintă un motiv de panică. A fost acum câţiva ani o ştire cu un actor care ar fi murit, chipurile, în urma unor complicaţii de la înţepătura de căpuşă, dar la acea vreme a fost un mare fake news. Moartea lui a fost cauzată de cu totul altceva. Boala Lyme apare în urma contactării unui germen, Borellia şi are într-adevăr manifestări neplăcute (dintre cele menţionate mai sus) care pot induce suspiciuni cu privire la afecţiuni neurologice. În urma unei analize de laborator se poate pune un diagnostic cert, dacă este sau nu boala Lyme. În cazul în care se confirmă, se dă un tratament cu antibiotic, de scurtă durată, şi pacientul se vindecă.”
„Eu văd în fiecare vară 15, 20 de persoane muşcate de căpuşă. Recomand celor care au fost muşcaţi de căpuşă, pentru eliminarea oricărei suspiciuni, să efectueze un control avizat, dermatologic.” – a mai adăugat medicul.