Tristă realitate în Piaţa Trivale din Piteşti! Deşi municipalitatea a prezentat renovarea acestui vad comercial ca pe un mare succes, adevărul este altul. Două spaţii, pentru care Primăria se judecă cu doi agenţi economici, au rămas… pete negre pe „obrazul” modernizării. Chiar în mijlocul pieţei, respectivele spaţii comerciale au fost blocate cu paravane din termopan, iar în spatele pieţei, faţadele acestora fac notă discordantă cu restul ansamblului. Cum ar veni, la cap păpuşă, la „dos” mătuşă… De la proprietarii celor două spaţii – „Vesper” şi „Argintex” – aflăm toată tărăşenia şi încurcătura de la Piaţa Trivale. O combinaţie de neînţelegeri, ambiţii personale, interpretarea legii din diferite… unghiuri, refuzuri, de o parte şi alta, procese. Toate la un loc au determinat blocarea spaţiilor şi renovarea incompletă a pieţei.
Scurt istoric
În anul 1991 (martie), printr-o decizie a Prefecturii Argeş se înfiinţează SC Prodcomtex SA, prin preluarea patrimoniului şi a activităţii fostei Administraţii a Pieţelor, într-o încercare de privatizare. Ulterior, este luată altă decizie (în noiembrie 1991) prin care se trece la o nouă organizare a pieţelor, abrogându-se decizia de înfiinţare a „Prodcomtex”. După o „nebuloasă” de vreo cinci ani, cu multe acţiuni prin instanţe, apare H.G. 1280/1996 prin care se dispune transmiterea terenurilor pe care sunt amplasate pieţele, târgurile şi oboarele, împreună cu construcţiile aferente, din patrimoniul „Prodcomptex” în patrimoniul municipiului Piteşti. Numai că până la apariţia acestei hotărâri de guvern, în baza altor legi în vigoare în acel moment, „Prodcomtex” transferă dreptul de proprietate sau de folosinţă a unor spaţii către alte entităţi comerciale din domeniul alimentar. Iar unul dintre cele două spaţii din Piaţa Trivale la care facem referire (44 mp) ajunge la SC Spicul Piteşti, de aici la „Vel Pitar” (care a preluat „Spicul”) şi apoi, în luna februarie 2018, intră în proprietatea SC Vesper SRL, prin contract de vânzare-cumpărare. Şase luni mai târziu, se „trezeşte” şi Primăria Piteşti să conteste în instanţă valabilitatea actelor de proprietate. De ce după şase luni?! Vom vedea…
Cel de-al doilea spaţiu comercial aparţine „Argintex”-ului, la care acţionar este omul de afaceri Nicolae Oiţă. Spaţiul respectiv a fost cumpărat de la „Lactag” în urmă cu vreo 10 ani, această societate comercială deţinându-l încă din anii ’80. După spusele lui Nicolae Oiţă, Primăria îi acţionează (şi pe ei) în instanţă în cursul acestui an, după ce reprezentanţii „Argintex” au încercat în nenumărate rânduri să intre la primarul Ionică pentru a clarifica situaţia. De ce a acţionat aşa târziu Primăria şi în acest caz? Doar cei de la Primărie ştiu.
Cert este că până la clarificarea situaţiei de către instanţă, piaţa „renovată” nu e renovată în totalitate…
„Facem cerere prezidenţială!”
Nicolae Oiţă, unul dintre reprezentanţii „Argintex” spune că nu va renunţa până când nu se va intra în normalitate: „Ce se întâmplă cu spaţiul nostru din Piaţa Trivale este strigător la cer! Am încercat să găsim calea de mijloc, am încercat să luăm legătura cu primarul Cornel Ionică, dar nu a vrut să audă de noi. După ce am fost sunaţi de cei de la primărie şi am fost întrebaţi cum procedăm când se renovează piaţa, am făcut o scrisoare în care ne exprimam punctul de vedere asupra proprietăţii şi asupra faptului că suntem de acord cu oricare dintre variante: să renovăm noi, în pas cu primăria, sau să renoveze ei şi apoi să suportăm cheltuieleile. Din acel moment totul s-a «stricat» între noi şi primărie. Au venit şi ne-au blocat accesul din piaţă către magazin cu acel paravan şi apoi au mers la instanţă. Păi, cum să procedezi aşa?! Cum să motivezi că spaţiul este al tău?! Îl întreb pe domnul primar Ionică pe ce bază ne-au luat taxe şi impozite ani de zile şi apoi spui că nu ne aparţine spaţiul?! Păi, dacă nu este al nostru, să ne dea banii înapoi. Îţi faci singur dreptate îngrădindu-ne spaţiul comercial până să primeşti vreo decizie a instanţelor de judecată! Astăzi vom cere o ordonanţă prezidenţială în care vom solicita ca primăria să dea jos paravanele, să ne putem folosi spaţiul comercial până la hotărârea finală”.
Despre celălalt spaţiu din Trivale, care aparţine „Vesper” SRL, reprezentantul Nicolae Bimbirel, în calitate de asociat unic, ne-a declarat: ” De douăzeci de ani deţinem acest spaţiu. La început le-am plătit chirie celor de la «Vel Pitar», apoi l-am cumpărat de la ei cu 65.000 euro. Am plătit tot timpul taxe şi impozite la primărie. Acum vine primăria şi ne spune că nu suntem proprietari. Dar cum ne-au luat banii până acum?! Totul a plecat de când ne-au cerut spaţiul pentru renovare şi le-am spus să mergem la notariat să facem acte, astfel încât, după renovare, să ne primim spaţiul înapoi. Ne-au blocat spaţiul comercial! Ne-au lăsat fără surse de venit, deşi am fost de acord să plătim pentru renovarea spaţiului pe care îl deţinem. Ne vom judeca şi vom vedea ce decide instanţa. Am plătit spaţiul, iar acum, la 80 de ani ai mei, stau prin instanţe?! Ce au păzit până acum?!”
Chiar aşa: ce a făcut Primăria?
Cu siguranţă, instanţele de judecată vor decide la cine este adevărul, dar nu putem să nu ne întrebăm de ce a trebuit să se ajungă aici. Iar lucrăm cu… metode mioritice când vine vorba de banul public şi nu reuşim să facem un lucru cum trebuie, până la capăt. Cum va arăta Piaţa Trivale până la viitoarea renovare? Dacă Primăria voia să facă o lucrare serioasă, nu trebuiau oare clarificate dinainte toate aspectele? Sau unul a fost planul iniţial şi apoi ceva s-a întâmplat şi totul s-a dus de râpă? De ce a trebuit să treacă mai bine de 20 de ani până s-au trezit „specialiştii” de la Primărie că, de fapt, anumite spaţii sunt ale lor? Dacă dreptatea este de partea celor două firme, să vedem cine de la Primărie va suporta consecinţele. Poate că nimeni, ca de fiecare dată. Dacă Primăria are dreptate, tot va trebui să suporte ceva cheltuieli. Dacă nu, vor plăti cei care au vândut spaţiile.
Câte astfel de litigii or mai exista în Piteşti? Nu cumva e o problemă asemănătoare şi la Piaţa Găvana, alt obiectiv aflat în proces de reabilitare? Vă vom ţine la curent.
2 Comentarii
Anonim
Soluția cea mai bună este oferirea șpăgii (cea de toate zilele) primarului și consilierilor locali.
În România totul este pe P.C.R. + șpagă.
Anonim
„Cum le ştii tu…pe toate”?!!!?