Azi, la Consiliul Judeţean Argeş a fost forfotă mare. Vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, şi mai mulţi secretari de stat au venit la Piteşti ca să semneze un contract de finanţare pentru un proiect al Consiliului Judeţean şi pentru a sta de vorbă cu primarii din Argeş. Primari care au adus în prim-plan problemele cu care se confruntă şi care au cerut sprijin – în special financiar – pentru rezolvarea acestora. Pe lângă contractul semnat, miniştrii au venit şi cu multe promisiuni. Să vedem câte se vor îndeplini!
Galeria de Artă va fi modernizată
Înainte de a se întâlni cu primarii, oficialităţile au semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea Galeriei de Artă din Piteşti, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean. 20 milioane lei vor fi alocate din fonduri europene în acest scop. De asemenea, urmează să fie semnate şi contractele pentru reabilitarea Muzeului Judeţean, a Cetăţii Poenari şi a drumului interjudeţean 503 din sud (care face legătura cu alte judeţe). Toate sunt finanţate din fonduri europene. Pentru Cetetea Poenari şi Muzeul Judeţean finanţarea va fi de circa 30 milioane lei, iar pentru drum – de 80 milioane lei. Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, a spus că în momentul de faţă „echipa de la Argeş” lucrează foarte bine şi că se bucură de sprijinul autorităţilor centrale. Un obiectiv important este ca în cel mai scurt timp cât mai multe localităţi din judeţ să aibă reţele de apă şi canalizare, a precizat şeful Consiliului Judeţean.
PNDL…
Conform vicepremierului Paul Stănescu, cel mai important instrument de finanţare de la nivel central va fi în continuare Planul Naţional de Dezvoltare Locală. Vicepremierul a spus că Argeşul a primit în prima etapă 335 milioane lei pentru 83 de obiective de investiţii, iar în a doua etapă – anul trecut – 727 milioane lei pentru 151 obiective de investiţii. Numai pentru cele nouă proiecte ale Consiliului Judeţean s-au alocat 135 milioane lei, dintre care 75 milioane lei pentru reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Paul Stănescu a declarat că principalele criterii care au stat la baza alocării de fonduri pentru judeţe au fost: capacitatea financiară; suprafaţa; numărul de locuitori; numărul de comune şi oraşe. La rândul său, ministrul Marius Nica a anunţat că vor fi implementate în curând proiecte pentru modernizarea sistemelor de iluminat din oraşe şi municipii de care şi localităţile argeşene pot beneficia. În fine, Liviu Muşat, directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, a spus că Argeşul este pe primul loc în regiune din punct de vedere al proiectelor cu finanţare europeană atrase (atât de către administraţiile locale şi judeţeană, cât şi de firme).
Locuinţe ANL
Adrian Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, a declarat că în acest an va fi finanţată prin ANL construcţia de noi locuinţe în Argeş. Sunt în vizor 12 apartamente pentru tineri şi 15 locuinţe de serviciu în municipiul Curtea de Argeş, 60 de locuinţe în Costeşti şi 50 de locuinţe în Topoloveni. Primarul Cornel Ionică, prezent la eveniment, a ţinut să informeze că are în derulare un proiect de transformare a căminului fostului Liceu CFR în bloc de locuinţe, motiv pentru care ar avea nevoie de finanţare prin ANL. Cererea sa va fi analizată la nivelul ANL.
Proiecte pentru Piteşti
Vicepremierul Paul Stănescu şi primarul Cornel Ionică au anunţat apoi că sunt în curs de obţinere a avizelor finale în vederea finanţării şi patru proiecte importante pentru municipiul Piteşti. Astfel, ar urma să intre în linie dreaptă în perioada următoare proiectele pentru construcţia unei săli polivalente cu 4.700 de locuri pe strada Basarabiei, a unei centuri ocolitoare (varianta Vest), a unui nou pod peste râul Argeş (în prezent, volumul de trafic la Podul Viilor este de circa 32.000 de maşini în 24 de ore), dar şi reabilitarea şi modernizarea stadionului „Nicolae Dobrin” din Trivale. Lucrările ar urma să fie finanţate de Compania Naţională pentru Investiţii care le-a prins deja în portofoliul propriu.