Au fost momente de panică într-o comună din judeţ, unde nişte copii au descoperit un proiectil şi fără să-şi dea seama despre ce e vorba şi la ce pericol se expuneau, au început să se joace cu el. Noroc că au fost observaţi la timp şi la faţa locului a intervenit o echipă de pirotehnişti.
Incidentul a avut loc marţi după-amiază la Valea Mare Pravăţ în apropierea Păstrăvăriei Nămăeşti de la Gura Pravăţ. Mai mulţi copii care se jucau pe malul râului Argeşel, au găsit un obiect metalic. Fără să ştie cu ce au de-a face, aceştia au spălat „fierotenia” şi doi dintre ei au început să se joace cu ea. Întâmplarea a făcut ca prin zonă să treacă un grup de turişti. Tinerii au văzut că era un obuz, pe care l-au luat cu ei şi l-au cărat până Gura Pravăţ, iar acolo l-au predat poliţiştilor de la Secţia Rurală Valea Mare Pravăţ anunţaţi între timp. Oamenii legii au depozitat periculosul obiect la loc sigur în incinta unui gater, apoi au sesizat ISU Argeş şi au asigurat zona până la sosirea echipei de pirotehnişti.
Specialiştii au constatat că este vorba despre un proiectil de aruncător, calibrul 54 mm, cu focos, provenit din perioada Primului Război Mondial, pe care l-au ridicat şi transportat în condiţii speciale la un depozit în vederea distrugerii prin detonare. Întrucât avea încărcătură şi focos, obuzul a reprezentat un real pericol public atât pentru copiii care l-au găsit, cât şi pentru alţi cetăţeni dacă era manipulat incorect.
Este cel de al patrulea proiectil de acest gen descoperit în localitatea precizată de la începutul acestui an, iar specialiştii reamintesc că pentru a evita producerea unor drame, trebuie respectate câteva reguli. Astfel, este interzisă atingerea muniţiilor neexplodate cu mâna sau cu alte obiecte, ridicarea, transportul şi introducerea lor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pămînt sau la suprafaţă, introducerea în foc, topirea elementelor metalice, tăierea cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură. La fel, se interzice cu desăvârşire folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte, utilizarea pulberilor şi a explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale, demontarea focoaselor sau a altor elemente componente, folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.