Sunt pregătite autorităţile din România să facă faţă unei eventuale epidemii de coronavirus? Ce crede Adrian Stoica, şeful Compartimentului de Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, citiţi în ceea ce urmează.
Ameninţarea italiană
Argeşul a fost primul judeţ care a instituit un soi de carantină pentru persoanele care s-au aflat cel mai aproape de focarul asiatic. Vă reamintim că, din precauţie, 25 de argeşeni care au călătorit în China în perioada de debut a epidemiei de pneumonie virală provocată de coronavirus au stat de bunăvoie izolaţi la domiciliu, la revenirea în ţară, respectând recomandările DSP Argeş, monitorizarea stării de sănătate fiind făcută prin telefon. Aventura asiatică s-a încheiat cu bine. Acum urmează al doilea episod: ameninţarea italiană.
Italia a devenit cel mai mare focar de coronavirus din Europa. Epidemia de COVID-19 s-a extins în mai multe regiuni din nordul acestei ţării. Autorităţile italiene încearcă să limiteze răspândirea bolii; catedrala din Milano a fost închisă, carnavalul de la Veneţia s-a încheiat mai devreme şi numărul localităţilor intrate în carantină a ajuns, duminică, la 11, fiind vorba despre: Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo şi San Fiorano. Mii de cetăţeni români, între care şi argeşeni, locuiesc în regiunile cele mai afectate de virusul ucigaş şi, în contextul epidemiologic, unii dintre concetăţenii noştri este posibil să revină pe meleagurile natale.
Conform celor mai noi date din anuarul statistic al României, în 2018 au emigrat în Italia peste 43.000 de români * în 2017, peste 40.000 * în 2016, 42.000 * în 2015, 44.000 * în 2014, aproape 49.000 * în 2013, aproximativ 60.000.
Primele autodenunţuri
Pe fondul temerilor legate de coronavirusul care a ajuns în Peninsulă, DSP Argeş a înregistrat, încă din weekend, primele autodenunţuri. Două persoane abia revenite în Argeş, după ce au fost în Italia, au vrut să afle de la autoritatea sanitară dacă trebuie să se izoleze. În urma discuţiei purtate la telefon, reprezentantul DSP a stabilit că nu este cazul, întrucât interlocutorii nu au fost în localităţile italiene intrate în carantină.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, azi, mai multe măsuri pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.
Trei locaţii
Motive de îngrijorare, în acest moment, în ceea ce priveşte infectarea cu coronavirus există în toată lumea, nu numai în Argeş, a spus medicul epidemiolog Adrian Stoica, de la care am aflat mai multe amănunte legate de subiect.
Adrian Stoica: „În Argeş au fost identificate trei locaţii, care la nevoie ar urma să fie amenajate drept centre de carantinare a persoanelor care vin din focar, adică din localităţile în care autorităţile italiene au instituit măsuri de carantină.
Ce înseamnă aceste amenajări? O întrebare excelentă la care, din păcate, avem doar opinii, nu un răspuns. Răspuns ar însemna norme standard aplicate la nivel naţional pentru amenajarea unor asemenea locaţii, plus legislaţia, care să reglementeze carantinarea persoanelor, astfel încât să nu le lezăm drepturile şi libertăţile personale. Însă dacă lucrurile vor escalada în acest sens este nevoie de o legislaţie coerentă, care să facă din acest instrument, carantinarea, un demers care să-şi atingă scopul. Adică oamenii aceştia să fie puşi sub supraveghere medicală în condiţii decente şi să protejăm sănătatea populaţiei în care aceştia urmează să se întoarcă după ce ies din carantină. În condiţiile de izolare trebuie să le asigurăm acestor oameni hrana şi un mediu decent de locuit. Nu e suficient să ai o locaţie. Trebuie asigurate serviciile medicale, dar şi alte servicii, cum ar fi cele de igienă, cele de preluare a deşeurilor, cele de securitate a clădirilor în care se află etc. Or, toate aceste lucruri nu sunt specificate în lege şi trebuie reglementate. Cine, cum, cu ce bani? E nevoie de o organizare a unor servicii pentru aceşti oameni carantinaţi, nu poţi să îi închizi acolo. Pe de altă parte trebuie să te ocupi şi de personalul care îi va deservi. Sunt detalii care trebuie puse la punct, astfel încât activitatea în centrul de carantină să se desfăşoare decent, fără riscuri şi să-şi atingă scopul. Timpul l-am cam pierdut. Acum ne-a ajuns din urmă nevoia.”
Apă şi săpun
Adrian Stoica: „Noi, argeşenii, facem tot ce ne stă în putinţă ca să gestionăm situaţia. Încă nu avem persoane care au venit în judeţ din localităţile italiene carantinate. Fiind în legătură cu autorităţile administraţiei locale şi cu prefectura o să căutăm şi noi răspuns la nişte întrebări. Dar trebuie să înţelegeţi că astăzi autorităţile centrale au în vedere să elaboreze instrucţiuni mai detaliate, legiferate sub o formă sau alta – ordine de ministru, instrucţiuni sau norme, cum le vor spune – care să fie distribuite în toată ţara, astfel încât să evităm improvizaţiile şi să se acţioneze în toată ţara unitar. E drept că nimeni nu se aştepta la situaţia explozivă din Italia. Dar să nu ne repezim să născocim noi măsuri, de vreme ce autorităţile centrale lucrează la aşa ceva. Virusul trăieşte şi se înmulţeşte în organismul uman. Rezistă destul de mult pe suprafeţe din mediul înconjurător, pe obiecte inerte. Rezistă un număr variabil de zile, chiar şi o săptămână, în funcţie de condiţiile de umiditate şi temperatură. De aceea trebuie făcută dezinfecţia şi aerisirea spaţiilor. Profit de ocazie să apăs pe spălatul mâinilor cu apă şi cu săpun, pentru că mâinile pot fi vector important al acestor microbi.”
Un Comentariu
Anonim
Sefu, e groasa. Ti-o spune io asa ca sa nu mai iesi pe post. Masti nu sunt, alimentele se termina iar PSD-isti nu se spala pe maini. Cam asa stau lucrurile. Cum faci?