Până la finele anului, Centrul de Cultură „Brătianu” punctează, prin mai multe proiecte, Centenarul Marii Uniri, ne informează managerul interimar Gabriel Bratu. Manifestările organizate alături de Consiliul Judeţean debutează astăzi, la Vila „Florica” din Ştefăneşti, unde, începând cu ora 12, în salonul de primire al conacului rulează un documentar despre constructorul României Mari, Ion (Ionel) I.C. Brătianu. Marele om politic a condus Guvernul timp de 12 ani. De numele său se leagă intrarea României, într-un moment decisiv, în Primul Război Mondial pentru a împlini un ideal de veacuri – Unirea cea mare. Cu o durată de 48 de minute, filmul realizat de Lucia Hossu-Longin face parte din seria de documentare „Oamenii mari care au făcut România Mare”, a echipei „Memorialului Durerii”, fiind o producţie a TVR2.
În martie, referenţii instituţiei de la Ştefăneşti vor derula în unităţile de învăţământ din judeţ, cu precădere în cele aflate în mediul rural, proiectul educaţional „Un secol de la unirea Basarabiei cu România”, iar până în decembrie le vor oferi copiilor de gimnaziu prilejul să publice pe site-ul Centrului de Cultură „Brătianu” eseuri despre cum percep ei acest eveniment important.
Cunoştinţele istorice în rândul elevilor sunt consolidate şi prin vizite la Vila „Florica”. Sub egida Centenarului Marii Uniri au loc la conacul Brătienilor şi manifestări de anvergură, precum: Simpozionul naţional „Brătienii şi Regalitatea” – programat în luna mai, Colocviul naţional „Ionel Brătianu, artizanul Marii Uniri” (august), a XX-a ediţie a Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice „Brătienii în istoria românilor” (noiembrie) şi Colocviul naţional „Brătienii, făuritorii României Mari” (decembrie).