Duminică seară. E trecut de ora 20. Mă prinde din urmă, aproape de Casa Sindicatelor din Piteşti, un bărbat grăbit. ”Unde pot găsi deschisă o farmacie care funcţionează non stop?”, mă întreabă, agitat. Îl intuiesc, are nevoie urgent de un medicament. Mai mult prin gesturi decât prin vorbe, îi arăt după colţ, unde sunt două farmacii. Aleargă într-acolo. Cât timp citeşte programul şi caută butonul de alarmă, îl prind din urmă. Se uită oarecum cu reproş la mine şi porneşte în fugă către o altă farmacie. Virtuală, căci reală, care să fie deschisă şi noaptea, în afară de cea vizavi de Casa Sindicatelor – sau, mă rog, Casa Bingo! – eu nu mai ştiu. Iar aceasta nu e deschisă decât până la ora 20.
Dacă şi aici ar fi funcţionat sistemul celebrului dr. Watson, eu n-ar mai fi trebuit să joc rolul celebrului Sherlock. Că, oricum, l-am jucat prost, n-am fost în stare să-i dau o informaţie corectă unui om care avea nevoie urgentă de ea, poate chiar viaţa lui ori a cuiva apropiat depindea cert de această informaţie. Care nu se află, la vedere, pe afişajul tuturor farmaciilor din judeţ. Chestie de organizare şi, zic eu, de bun simţ. Care se va rezolva în viitorul imediat ori mai îndepărtat, în funcţie de cum vom introduce şi noi sistemul de informaţie tip „dr. Watson”, creat de IBM. Care ”dr. Watson” a fost gândit şi pregătit nu doar să spună la ce farmacie afli medicamentul, ci şi de ce fel de medicament ai nevoie. Asta, cu condiţia ca datele solicitantului să fie stocate în banca de date care cuprinde informaţii despre toate bolile şi medicamentele cunoscute în istorie şi aduse la zi. Familiarizat cu genomul bolnavului şi cu istoricul bolii, al părinţilor şi rudelor, conectat cu descoperirile noilor cercetări şi cu statisticile medicale, ”doctorul” artificial îţi va pune imediat cel mai corect diagnostic, fără să mai stai la coadă luni bune pentru a fi examinat cu ajutorul tomografiilor computerizate, fără să fi generos cu buzunarul medicului ş.a.m.d.
Da, ştiu, sunteţi sceptici. Şi eu sunt, dar viitorul, mai ales în zona medicală, vine cu paşi mai repezi decât credem. De ce? Pentru că, iată, în cadrul unui experiment recent, „un algoritm informatic a diagnosticat corect 90% dintre cazurile de cancer pulmonar care i-au fost prezentate, în vreme ce medicii umani au avut o rată a succesului de doar 50%”. Pentru conformitate şi credibilitate, l-am citat pe Yuval Noah Harari care a scris o carte formidabilă despre „istoria viitorului”, intitulată „Homo Deus”, Ed. Polirom, 2018.
Bun, dacă aşa stau lucrurile, înseamnă că medicul Watson, artificial, urmează să-i înlociască, de mâine, pe toţi cei umani? Că, financiar vorbind, ar fi şi mult mai ieftin. Pregătirea unui medic specialist este un proces de durată, complicat, costisitor şi, mai ales, presupunând creativitate, căldură umană, empatie. Ceea ce, la urma urmei, pretindem şi de la doctor, când mergem la o consultaţie. Cu siguranţă, nu vor dispărea toţi medicii umani, şi mai ales aceia cărora nu le poate lua locul computerul oricât de sofisticat şi de inteligent ar fi el.
Un medic bun este, întâi de toate om, şi n-o să aibă niciodată inima aia să-ţi spună că ai cancer şi că mai ai de trăit atâtea zile. Găseşte el totdeauna formula să-ţi spună că, deocamdată, aşa arată rezultatele investigaţiilor, dar că pot fi eronate, că, ştiinţa, la rândul ei, poate veni cu un nou medicament, mai eficient, în tratarea bolii respective. Că, până la marele nimic, mai sunt speranţe.
Cât despre farmacii şi farmacişti, aflu, tot din cartea respectivă, că în San Francisco s-a deschis o farmacie, gestionată de un… robot. Când vine la el un om, cum este cazul celui din începutul acestui articol, îi stă imediat la dispoziţie, în câteva secunde primeşte toate reţetele acestuia, precum şi informaţii despre medicamentele utile, inclusiv cu contraindicaţii, după care îi eliberează clientului medicaţia solicitată. De reţinut că, în primul an de funcţionare, farmacistul robot a eliberat două milioane de reţete, fără să facă nicio greşeală. Farmaciştii umani greşesc 1,7% din totalul reţetelor!
În finalul acestor rânduri, stau şi mă întreb dacă să mă iau după reclama făcută de Maria Dragomiroiu ori Alexandru Arşinel lanţului de farmacii „Catena”, unde-şi pun la treabă tot talentul lor de actori, sau mă adresez unui farmacist robot, că-i mai exact. Deocamdată, întrebarea-i retorică, fiindcă nu ştiu să funcţioneze undeva, pe teritoriul judeţului Argeş ori al României, un farmacist robot. Până una-alta, alerg din farmacie-n farmacie, la ceas de noapte, ca să aflu că, toate, sunt închise. Sau mă înşel eu!
P.S. Aflu, ulterior, că există totuşi una, deschisă non-stop, în cartierul Craiovei. N-ar putea fi deschisă una şi în centrul municipiului?
Un Comentariu
Anonim
Cei „prevăzători” cu…bătrânețile/bolile lor …se fac la tinerețe…farmacişti …sau, în orice caz…”roboți” !