La Spitalul Mioveni, un pas important în dezvoltarea gamei de servicii medicale va fi oferirea de consultaţii şi intervenţii în compartimentul de imagistică – Angiograf, Computer Tomograf, RMN (sunt funcţional autorizate, iar lista de personal care să le deservească a fost completată).
Dr. Horia Trăilă, managerul spitalului, ne-a transmis că Angiograful şi RMN-ul vor funcţiona cu plată până când va fi încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
„În caz de urgenţă, pacienţilor internaţi le putem face CT fără plată” – a precizat doctorul.
Printre cei 40 de medici din România autorizaţi să lucreze pe un angiograf se numără şi Horia Trăilă.
Angiograful pe care-l deţine Spitalul Mioveni va putea fi folosit de la 1 martie a.c. Tot atunci va fi deschis şi Compartimentul de Chirurgie Vasculară, unde dr. Horia Trăilă va fi, probabil, primul pacient (a promis că se va opera la spitalul din Mioveni de menisc, prin artroscopie).
Horia Trăilă: „Cel târziu la 1 martie putem să facem astfel de investigaţii la spitalul din Mioveni, numai că e nevoie de personal, de tehnicieni de radiologie cu competenţă pe Computer Tomograf şi RMN, care nu sunt de găsit chiar pe toate drumurile. Nu avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar persoanelor internate, dacă este nevoie, putem să le facem unele investigaţii gratuite. Nu putem să lăsăm pacientul din Urgenţă neinvestigat, nerezolvat. Interesul pacientului primează pentru noi. Totuşi, va trebui să eficientizăm acest serviciu. Materialele achiziţionate nu sunt deloc ieftine şi o perioadă vom funcţiona pe aparatură de înaltă performanţă pe servicii plătite, întrucât nu am făcut contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, vom găsi o soluţie să intre în programul naţional de radiologie intervenţională.”
„Nu suntem spital de urgenţă”
Spitalul Orăşenesc Mioveni se află, încă, în organizare – de aceea se şi fac angajări. Nu are, de exemplu, linii de gardă pe laboratoarele de analize şi imagistică, după o anumită oră. Pentru astfel de investigaţii, până când va avea personalul necesar, pacienţii sunt trimişi la spitalele de rang judeţean. În această perioadă de tranzit, noul spital din Mioveni este sufocat de pacienţi.
Horia Trăilă: „Fac un apel către populaţie: dacă cineva a uitat să se ducă la medicul de familie şi nu a reuşit să ajungă la o programare să nu vină aici, fiindcă nu avem atâta personal încât să facem faţă şi solicitărilor de acest gen. La acest spital a început să vină lumea nu numai din zona Mioveni, ci şi dinspre Piteşti, fiindcă timpul de aşteptare la Urgenţa Spitalului Judeţean este mai mare decât aici. De aceea apar nemulţumiri. Oricum avem o colaborare cu Spitalul Judeţean şi Spitalul de Pediatrie – iar cazurile complicate le trimitem acolo. Spitalul Mioveni este mare, e nou, arată nemaipomenit, dar este un spital orăşenesc, nu are calitatea de spital judeţean. Lumea trebuie să înţeleagă că nu suntem spital de urgenţă, iar toate cheltuielile din Centrul de Primiri Urgenţe sunt acoperite de către Spitalul Mioveni şi cu ajutoul Primăriei Mioveni, deci numai din fonduri locale. Comparativ, la Spitalul Judeţean şi la Spitalul de Pediatrie toate cheltuielile din Urgenţă sunt acoperite de Ministerul Sănătăţii”.
Fără mâncare de acasă
Dr. Horia Trăilă a stabilit o conduită a vizitei în saloane: „Nu vrem să permitem puhoi de oameni la vizite. În primul rând, pentru că nu avem suficient personal ca să stăm pe lângă oamenii care vin să-i vadă pe bolnavi. În al doilea rând, dorim să reducem portanta de germeni, mai ales în perioada asta de gripă autohtonă. Deja a apărut această mare îngrijorare cu coronavirusul, care se poate extinde. Pot să spun că suntem foarte bucuroşi pentru că persoanele care s-au întors din China nu au simptomotalogie (n.n., delegaţia din Mioveni care a fost la un festival chinezesc în perioada epidemiei virusului ucigaş). Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să implementăm măsuri de precauţie. Nu permitem să se instaleze frigidere în saloanele pacienţilor pentru a preveni tulburările digestive. Nu putem controla alimentele aduse de la domiciliu. De aceea dorim să nu se vină în vizită la spital cu mâncare de acasă. Trebuie să reducem acest risc de patologie supra-adăugată. Şi în spitalele private la fel se procedează. Să îmi fie cu iertare, e un standard de calitate a actului medical.”
La conferinţa de presă de la spital a participat şi primarul oraşului, Ion Georgescu.