În Argeş avem 23 de licee tehnologice, însă doar jumătate dintre acestea au şi clase de profesională. Într-o epocă în care cu greu mai dibuim un meşter adevărat, iar agenţii economici se lovesc de problema calificării forţei de muncă, învăţământ profesional găsim în 11 licee din judeţ, la: Piteşti („Dacia”, „Astra” şi „Constantin Brâncuşi”), Câmpulung (Colegiul Tehnic şi Liceul Auto), Curtea de Argeş (Auto), Mioveni (Construcţii de Maşini), Ştefăneşti („Dinu Brătianu”), Costeşti (Tehnologic), Domneşti („Petre Ionescu Muscel”) şi Stâlpeni („I.C. Petrescu”). Cum arată „harta” învăţământului profesional argeşean, creionată de inspectorul şcolar general adjunct Mihaela Crişan, aflaţi în ceea ce urmează.
23 clase de profesională
În această toamnă au fost realizate 23 clase de profesională, în planul de şcolarizare 2017-2018 fiind prevăzute 24, la nivelul judeţului. Cifra a fost trasă în jos de Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeş, unde au rămas locuri neocupate la calificarea instalator pentru instalaţii sanitare şi de gaze. Totuşi, liceul respectiv nu se confruntă cu o situaţie dramatică, întrucât a existat interes pentru meseriile de mecanic auto şi sudor (în total, patru clase formate).
Cea mai căutată specializare
Meseria de mecanic auto este cea mai căutată specializare, la ora actuală. Elevii de la clasele cu profil auto pot urma gratuit şcoala de şoferi, în cadrul planului de învăţământ, fiind prinse 60 de ore de legislaţie şi 30 de ore de conducere.
Fiecare elev care urmează o clasă de profesională primeşte o bursă de studiu de 200 lei, în fiecare lună, din partea Ministerului Educaţiei; în câteva şcoli din judeţ se adaugă şi alte sume din partea firmelor care le asigură copiilor practica.
„Astra” a luat „caimacul”
În ceea ce priveşte parteneriatele încheiate de liceele tehnologice cu agenţii economici din judeţ, „caimacul” a fost luat de „Astra”. Elevii de la clasele de profesională, înscrişi la calificările sudori, operatori la maşini cu comandă numerică, lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, primesc câte o bursă suplimentară lunară de 300 lei, în funcţie de rezultatele şcolare, din partea SC Metabet CF. Distribuţie Oltenia le oferă 200 lei pe lună celor mai buni cinci elevi din grupa electricienilor; în plus, a amenajat un atelier în cadrul instituţiei de învăţământ. În fine, 200 lei pe lună primesc de la „Draxlmaier” (cablaje auto) mai mulţi elevi înscrişi la calificarea electronist aparate şi echipamente; agentul economic cu capital german le face… cinste ucenicilor şi cu o masă caldă servită la cantină.
Ucenicii de la „Dacia”
Şi în acest an şcolar, compania „Dacia-Renault” le oferă copiilor care vor să înveţe o meserie burse suplimentare. Câte 200 lei/lună primesc 18 sculeri-matriţeri de la Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini Mioveni – anul doi de profesională. „Euro Auto Plastic Systems” susţine învăţământul profesional cu patru burse suplimentare, la acelaşi liceu, aceeaşi calificare.
Liceul Tehnologic „Dacia” Piteşti a încheiat parteneriate de practică cu 14-15 agenţi economici din judeţ, precum: Subansamble Auto, Fabrica de Matriţe, „Musa”, „Ronera”, CNCD, numeroase service-uri auto etc. 90% dintre absolvenţii claselor de profesională sunt angajaţi la finalizarea cursurilor.
200 lei, cu… carnetul de note
Liceul Tehnologic Auto din Curtea de Argeş este sponsorizat de „Steinel”; compania acordă burse suplimentare în funcţie de notele din catalog; 200 lei pe lună primesc cei mai silitori elevi de la clasele de profesională.
Dai testarea şi câştigi
„Holcim” a bătut palma cu Colegiul Tehnic Câmpulung, unde a amenajat un atelier. Pe lângă faptul că le asigură copiilor transportul pe perioada practicii, fabrica de ciment din oraşul de la poalele Mateiaşului pune la dispoziţia elevilor de la profesională echipamente de protecţie a muncii şi îi fericeşte cu premii în bani la testarea profesională de la finalul anului (între 100 şi 300 lei).