În judeţul nostru, cantinele şcolare cu bucătărie proprie şi sală de mese sunt pe cale de dispariţie. Bucătarii care le gătesc liceenilor „ca la mama acasă” sunt şi ei tot mai puţini. În afara grădiniţelor cu program prelungit, un asemenea serviciu este oferit, contra-cost, doar de câteva unităţi liceale.
Inspectoratul Şcolar ne informează că au cantine şcolare funcţionale: Liceul Tehnologic „Astra”, Liceul Tehnologic „Dacia”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima”, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, toate din Piteşti, Liceul cu Program Sportiv Câmpulung, Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, ambele din Câmpulung, Liceul Tehnologic „Constantin Dobrescu” şi Liceul Tehnologic Auto din Curtea de Argeş, Liceul Tehnologic şi Liceul Teoretic Costeşti.
La cantina şcolară, elevii îşi astâmpără foamea pe parcursul unei zile dacă au în buzunar cel puţin 11,50 lei. De exemplu, la Liceul Tehnologic Costeşti prânzul costă 6 lei, cina – 3 lei şi micul dejun – 2,50 lei.
La Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima” Piteşti, 80 de elevi au plătit cazarea din internat şi masa la cantină. Dimineaţa li se servesc: ceai, unt, telemea, ou fiert sau un mezel. Bucătarii le gătesc pentru prânz o ciorbă (de legume, de pui, de perişoare) şi felul doi (şniţel sau chiftele cu piure ori pilaf cu carne de pui; dacă se încadrează în preţ, adaugă în farfurie şi o salată de varză). Seara se mănâncă fie macaroane cu brânză, fie o tocană de cartofi sau varză cu carne. Pentru pensiune completă, adică pentru trei mese pe zi, elevul care mănâncă la cantina şcolară plăteşte 12 lei. Cei care preferă doar prânzul sau doar cina achită, pentru fiecare în parte, 6 lei.
Mirela NEAGOE