Balada Mănăstirii Argeşului, ale cărei ziduri „ziua se ridicau şi noaptea se surpau”, metaforic spus, pare să urmărească, ca un blestem, şi locul în care s-a ridicat în ultimii ani necropola regală. Nu, edificiul nu se clatină, însă pare că se zdruncină „protocolul” încheiat între Casa Regală a României şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului…
Regele voia… mausoleu
Necropola este o bijuterie arhitecturală şi cu siguranţă va atrage tot mai mulţi turişti, spre beneficiul Cetăţii Basarabilor şi a judeţului în general. S-a lucrat mulţi ani la ea şi, după cum v-am informat, moartea reginei Ana luase pe toată lumea prin surprindere, astfel că invitaţi de peste mări şi ţări, multe capete încoronate, s-au strecurat printre schele pentru a participa la ceremonia înhumării. În toamna anului trecut, când regele Mihai pleca pe drumul fără întoarcere, lucrurile evoluaseră, construcţia se afla în altă etapă, astfel că totul a ieşit „ca la carte”. În ultima vreme, în spaţiul public s-a vehiculat însă, în mod total surprinzător, ideea că necropola nu ar fi fost dorită de rege, monarhul optând pentru un… mausoleu. Sigur, este greu de dovedit aşa ceva, mai ales că nu există documente scrise în privinţa dorinţei pe care ar fi avut-o Mihai. Astăzi ne mai putem baza doar pe declaraţia părintelui Calinic. Ierarhul nu contestă faptul că atunci când se punea problema amenajării unor locuri de veci, Mihai I lua în calcul ridicarea unui mausoleu. Iată mărturisirea arhiereului: „În timpul unei vizite, eram în catedrală doar noi trei, eu, regele şi regina. M-au întrebat unde ar putea fi înmormântaţi şi le-am demonstrat că nu mai e loc. Atunci, regele, privind curtea mănăstirii, a spus că-şi doreşte un mausoleu. Nu mi s-a părut potrivit şi l-am convins că, după atâta exil, merită ceva mai mult, o necropolă. Aşa au pornit discuţiile…”
Diferenţe de viziuni estetice
S-ar putea spune astăzi că nici nu mai contează ce s-a pus la cale atunci, fiind amănunte de interes doar pentru pasionaţii de istorie. S-a încheiat un protocol între Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi Casa Regală. Lucrurile se ştiu în legătură cu finanţarea Casei Regale, s-a lucrat mulţi ani la ridicarea necropolei, au fost înmormântaţi mai întâi regina Ana şi apoi regele Mihai, iar totul pare că se derulează conform planurilor, edificiul fiind în etapa finalizării. Numai că între cele două „părţi” semnatare ale protocolului au apărut diferenţe de viziuni estetice. Ele s-au făcut simţite când s-a ajuns la capitolul „decorarea interiorului necropolei”. Zidurile trebuie „îmbrăcate” fie cu frescă, fie cu mozaic, iar în această privinţă cele două părţi nu s-au pus de acord decât după intense „dezbateri”. Cert este că părintele protosinghel Caliopie, cel care a fost şi rămâne „şef de şantier” al acestei monumentale construcţii, a mers în Iordania de unde a luat mostre de mozaic. Acolo există cel mai faimos mozaic din lume, din pietre colorate natural şi rămâne de văzut în ce măsură Casa Regală este dispusă să cumpere mozaic de asemenea valoare, în condiţiile în care fresca era mai ieftină. S-ar putea ajunge la un compromis, astfel că în interiorul necropolei să fie o combinaţie între mozaic şi pictură în frescă.
Vor mai multe morminte!
Altul este însă motivul pentru care unii se gândesc la „pericolul” în care se află protocolul. În mod surprinzător, din acest act în care sunt trecute multe amănunte lipseşte ceva. Poate tocmai… esenţialul! Stă scris şi semnat că necropola este dedicată regilor, dar nu apare nicăieri numărul locurilor de veci! Pe lângă cele două în care se află regele Mihai şi regina Ana, a mai fost amenajat unul pentru osemintele mamei regelui şi alte cinci morminte sunt în faza de finalizare. Reprezentanţii Casei Regale se pare că nu se mulţumesc cu atât şi mai vor să fie amenajate alte locuri de veci, intenţia fiind de a fi înmormântaţi aici, la vremea lor, şi prinţii, şi pricipesele. De aici au apărut multe speculaţii, vorbindu-se chiar despre anularea „înţelegerii” dintre cele două părţi. Totuşi, ruperea unui astfel de protocol ar presupune urmări incalculabile, la cele de imagine a celor două instituţii adăugându-se costurile financiare, sume cheltuite până acum şi cele care urmează. Oficial, nu se abordează acest subiect, însă arhiepiscopul Calinic Argeşeanul nu neagă disensiunile care au apărut: „Era vorba despre opt locuri de veci, iniţial. Apoi, cei de la Casa Regală au mai vrut două şi încă două, vreo 12 morminte…” Deşi nu o spune răspicat, ierarhul în sinea sa recunoaşte gafa care s-a făcut când a fost semnat protocolul, cuvintele sale fiind elocvente: „…Nu s-a trecut numărul de locuri de veci de care dânşii au nevoie, dar vom repara, vom încheia un alt act, îl vom adăuga protocolului, în care să trecem clar numărul mormintelor, 12, 14…” Întâiul ierarh al Argeşului şi Muscelului a fost oarecum surprins şi de o altă întorsătură a „poveştii”. Credea, ca noi toţi, de altfel, că necropola va fi doar regală, însă, între timp, opţiunea Casei Regale s-a schimbat! O afirmă însuşi arhiepiscopul: „Vom vedea cum va rămâne până la urmă, necropolă regală sau princiară, nu e nimic sigur…” Oficial, nu este recunoscută o stare de tensiune între arhiepiscopie şi Casa Regală. Şi dacă nu există, poate să apară la toamnă, atunci când prinţul Nicolae, cel aflat în conflict cu Principesa Margareta şi cu Principele Radu, se va cununa religios la Curtea de Argeş…
Un Comentariu
Ioan
Mult zgomot pentru nimic….România a fost regat pentru ca….așa a vrut masoneria…sa planteze în România unul de-al lor…inlaturandu-l pa Al.Ioan Cuza…unul de-al nostru… bineînțeles cu participarea clasei politice trădătoare de atunci…în frunte cu Bratienii…nu toți uitam istoria adevărata….și Poporului Roman ce Monument i se dedica…din partea acestor asa-zis regi/regine/printi/prințese…pentru ca i-a suportat atâta timp…și le-a oferit onoare nemeritata…restul…este tacere!