Direcția Silvică Argeș spune că are suficient lemn de foc.
Odată cu scumpirea fără precedent a gazelor şi energiei electrice, multe gospodării recurg la lemnele de foc ca sursă alternativă de încălzire în această iarnă. Însă creşterea puternică a cererii şi livrările mai mici din importuri împing preţurile în sus şi provoacă penurii, ameninţând să-i lase pe oameni în frig. Pe fondul conflictului armat din Ucraina, încă din luna mai scumpirile afectau deja mai multe state, printre care şi România, unde un procent ridicat din gospodăriile cu venituri mici folosesc lemnul de foc pentru a se încălzi.
Preţuri plafonate de Guvern Din cauza crizei energetice instalate deja în Europa, prețul lemnului de foc şi al produselor derivate pentru încălzire a înregistrat anul acesta creșteri succesive, care, în multe dintre cazuri, nu se justifică. Pentru a-i proteja pe cei ce folosesc pentru încălzirea casei lemn de foc sau produse derivate din lemn, Guvernul a stabilit, prin Ordonanța de Urgență 134/2022, publicată miercuri în Monitorul oficial, să plafoneze prețul acestora până la 31 martie 2023. Actul normativ prevede plafonarea prețurilor finale facturate la 400 lei/ mc (TVA inclus) pentru lemnul de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn şi rumeguș.
De asemenea, au fost plafonate și prețurile finale facturate la brichete din lemn – cel mult 1.500 lei/tonă, respectiv pelete (peleții) din lemn – cel mult 2.000 lei/ tonă ambele cu TVA inclus. Plafonarea prețurilor se va aplica în cazul consumatorilor finali, respectiv al persoanelor fizice, unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților de cult și unităților administrativ-teritoriale.
Încălcarea ordonanţei atrage amenzi consistente
Cei ce nu vor respecta regulile stabilite prin OUG 134 și vor vinde lemnul de foc la prețuri mai mari decât cele amintite, vor risca amenzi între 3.000 și 5.000 de lei, care se vor aplica din 15 octombrie. Potrivit datelor anunţate de Executiv, peste trei milioane de gospodării din România, mai ales din mediul rural, se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, ceea ce înseamnă că 85% din ele sunt înregistrate cu venituri sub media națională. În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului de foc, ordonanţa prevede şi alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire.
Preţ final, nu compensare Referitor la costurile lemnului de foc, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurii, preciza: „Este preţul final şi se referă la toţi cei care vând lemn de foc. Nu există în momentul de faţă o propunere de compensare, este doar plafonarea preţului. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații, ceea ce s-a şi întâmplat prin OUG 134”.
Plafonarea nu este o soluţie Imediat, companiile din industria de prelucrare a lemnului au reacţionat şi au transmis un apel către decidenţi. În opinia lor, plafonarea prețurilor nu reprezintă o soluție de rezolvare a problemei, cea mai eficientă fiind deblocarea recoltării. Principalul argument este că România este dependentă de importuri, iar din acest motiv prețurile de achiziție nu se stabilesc pe plan intern, ci la licitații, prin mecanisme independente de pe piața externă. Astfel, dacă în urmă cu doi ani o tonă de lemn costa 1.000 de lei, anul trecut a sărit la 2.200 de lei, iar în acest an a ajuns la 3.700 de lei pe același produs la comercianți.
Un plus de 20.000 mc Zilele trecute, un cititor care-şi încălzeşte casa lemne, ne-a sesizat că în judeţ ar fi criză de lemn de foc şi că nu are de unde se aproviziona cu necesarul pentru iarna care urmează. Pentru clarificarea situaţiei, ne-am adresat inginerului Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş, care ne-a precizat: „Direcţia Silvică exploatează în regie proprie, cu utilaje proprii, un volum anual de circa 78.900 mc, din care 40.000 mc lemn de foc destinat exclusiv aprovizionării populaţiei. Pe lângă volumul exploatat în regie proprie, unitatea noastră a scos la licitaţii de prestări servicii un volum de 37.500 mc, de unde au rezultat încă aproximativ 20.000 mc lemn de foc destinat exclusiv populaţiei. Direcţia Silvică Argeş are în administrare trei depozite de unde livrează lemn de foc”.
Preţurile diferă „De la începutul anului şi până acum, a continuat dl. Chriloiu, am livrat cetăţenilor atât din depozite, cât şi de la drumul auto, un volum de 47.755 mc cu un preţ mediu de 265 lei/mc fără TVA (5%). Preţurile lemnelor de foc diferă în funcţie de sortiment şi condiţia de livrare, acestea pornind de la 190 lei/mc. Pentru cei interesaţi, lista preţurilor pe sortimente se regăseşte afişată pe site-ulhttp://.rosilva.ro/articole/preturi_lemn_foc_pentru_populatie_p_2377.htm.”.
Lemne în depozite În ceea ce priveşte procedura de cumpărare a lemnelor de foc, „se transmite o cerere privind volumul solicitat la ocolul silvic din raza de domiciliu, urmând ca ocolul silvic să îi comunice solicitantului data livrării, care poate fi de circa două săptămâni de la solicitare.
În prezent, sunt depuse 394 de cereri pentru un volum de 5.022 mc în curs de livrare. Direcţia Silvică Argeş, prin Ocoalele Silvice Aninoasa, Câmpulung, Costeşti, Cotmeana, Curtea de Argeş, Domneşti, Muşăteşti, Piteşti, Şuici, Topoloveni, Vidraru şi cele trei depozite – două la Domneşti şi unul la Câmpulung – mai are, pentru anul acesta, un disponibil de circa 12.500 mc lemn de foc, asigurând solicitările populaţiei în perioada următoare”, a precizat Armand Chiriloiu.
Peste o jumătate din păduri se află la privaţi Potrivit aceluiaşi interlocutor, din suprafaţa de 274.000 ha de pădure existente în judeţ, doar 111.000 ha mai sunt în administrarea Direcţiei Silvice Argeş, restul aparţinând sectorului privat. Asta înseamnă că 45% dintre ocoalele silvice sunt coordonate de Direcţie, diferenţa de 55% fiind ocoale private, motiv pentru care instituţia nu poate preciza la cât ar putea ajunge necesarul de lemn de foc de care au nevoie cetăţenii judeţului. Un alt aspect care trebuie avut în atenţie este că, anterior apariţiei OUG 134, lemnele de foc au fost achiziţionate de depozitele private la preţuri mai mari decât cel stabilit de Guvern, ceea ce a generat nemulţumiri fiindcă nu ştie ce soluţii de rezolvare vor fi găsite. Dacă vor fi!