În 2018 s-au înregistrat în judeţul Argeş opt cazuri noi de hepatită virală B şi cinci cazuri noi de hepatită virală C (dublu, comparativ cu 2017). Iar de la începutul anului şi până în prezent au fost raportate câte un caz nou la fiecare dintre afecţiunile pomenite.
Căile de transmitere posibile (cu frecvenţa cea mai ridicată) sunt cele intraspitaliceşti (intervenţiile chirurgicale şi tratamentele injectabile, în cazul hepatitei virale acute B, respectiv tratamentele stomatologice, în cazul hepatitei virale acute C.)
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este astăzi, 28 iulie. De reţinut că hepatitele virale A şi E sunt infecţii cu transmitere prin aliment şi apă, care pot duce la izbucniri epidemice în comunităţi cu apă nesigură şi sanitaţie deficitară. Nu duc la infecţie cronică sau boală cronică hepatică şi nu există tratament specific. Prevenirea se face prin îmbunătăţirea condiţiilor sanitare, măsuri de siguranţa a alimentului şi prin vaccinare.
Hepatitele virale B şi C sunt infecţii cu transmitere prin sânge, cu procente semnificative de transmitere în etapele timpurii ale vieţii, prin injecţii nesigure şi proceduri medicale, mai rar prin contact sexual.
Virusul hepatitic D este un virus defectiv, necesită prezenţa HVB pentru realizarea infecţiei şi asigurarea replicării. Astfel, poate fi găsit doar la persoanele infectate cu HVB, prin coinfecţie sau suprainfecţie.
Transmiterea se realizează prin contactul cu sângele contaminat. Prevenţia se bazează pe profilaxia HVB prin vaccinare, precum şi pe evitarea expunerii (prin utilizarea periuţelor de dinţi, lamelor, truselor de manichiură/pedichiură personale, evitarea acelor şi instrumentarului folosit, a tatuajelor, piercing-urilor). Vaccinarea este strategia cea mai eficientă pentru prevenirea infecţiei cu virusul hepatitic B.