Un violent incendiu a izbucnit ieri-dimineaţă la un depozit de deşeuri situat în imediata apropiere a ceea ce a mai rămas din fostul Arpechim Piteşti. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.
Alarmă
Alarma s-a dat în jurul orei patru a dimineţii, când cineva a sunat la 112 şi a sesizat că la depozitul de deşeuri solide şi lichide amplasat pe Drumul 23 din comuna Oarja, în apropiere de Arpechim, a izbucnit un puternic incendiu. La locul incidentului au fost trimise trei autospeciale cu apă şi spumă de la Detaşamentele de Pompieri Piteşti şi Bradu, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, două echipaje de urgenţă şi încă unul cu autospeciala CBRN (determinare chimică, biologică, radiologică şi nucleară, n.r.).
Focul, stins în două ore
Când au ajuns, forţele de stingere alcătuite din 28 de cadre militare au constatat că focul ardea în dezvoltare şi cuprinsese o cantitate apreciabilă de deşeuri solide. Pompierii au desfăşurat mai multe linii de intervenţie la foc, iar pârjolul a fost lichidat după două ore. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. În jurul obiectivului afectat nu sunt alte depozite şi nici case unde flăcările s-ar fi putut propaga. După stingerea incendiului s-a procedat la realizarea de măsurători pentru a stabili dacă au existat cumva emisii de noxe periculoase în atmosferă. Rezultatul a fost negativ. De asemenea, au fost îndepărtate din zona afectată toate materialele şi containerele în care erau depozitate deşeuri solide şi lichide, pentru lichidarea eventualelor focare rămase neobservate, care ar fi putut să ardă mocnit.
Al treilea incendiu în şase luni
Prin această operaţiune cadrele ISU Argeş au prevenit o posibilă reactivare a focului cu eventualitatea extinderii pe toată platforma. Au ars aproximativ cinci tone de rumeguş în zona de depozitare, iar din verificări a rezultat că incendiul a fost generat de autoaprinderea resturilor de materiale combustibile. Tot ieri-dimineaţă autorităţile abilitate au deschis o anchetă, pentru a stabili dacă au fost respectate normele legale privind depozitarea deşeurilor. Este a treia oară când la respectivul depozit izbucneşte un incendiu (primul a avut loc la sfârşitul lunii mai, iar al doilea la începutul lui iunie), motiv pentru care firma ce administrează obiectivul cu pricina a mai fost amendată, de două ori, în acest an, cu 20.000 lei, pentru depozitarea necorespunzătoare a substanţelor inflamabile.
Val. NICOLAU