Ieri, un puternic incendiu a izbucnit la un depozit de deşeuri situat pe Drumul 23 aproape de Arpechim. În urmă cu nici două săptămâni, la acelaşi depozit s-a produs un incident similar.
Focul, vizibil de la kilometri
Apelul privind incendiul a fost primit în jurul orei 5.05 a dimineţii de ieri şi către depozit, situat pe raza comunei Oarja, au pornit mai multe echipaje de la Detaşamentele de Pompieri Bradu şi Piteşti, precum şi o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat. Focul şi fumul gros erau vizibile de la mare distanţă, iar mai mulţi şoferi care se aflau pe autostradă şi se îndreptau către Piteşti chiar au făcut fotografii cu locul de unde se ridicau norii groşi de fum. Forţele de intervenţie au constatat că flăcările au izbucnit la aceeaşi staţie de tratare a nămolului, solului şi apei aparţinând firmei Envisan n.v. Environmental Technologies (cu sediul în Belgia), unde pe 26 mai luaseră foc reziduuri petroliere dintr-un bazin îngropat în pământ, amplasat în curtea societăţii şi parţial acoperit.
Supraveghere
Pentru ca situaţia să nu scape de sub control, fiind pericol de propagare a flăcărilor, la locul evenimentului au intervenit cinci echipaje cu cinci autospeciale cu apă şi spumă. De data asta ardeau mai multe containere de plastic cu capacitate de un metru cub, încărcate cu deşeuri solide şi lichide depozitate în curtea societăţii. După aproape o oră, focul, care ameninţa să se propage, a fost pus sub control şi lichidat. Din motive de siguranţă, la ora 8, o autospecială a pompierilor încă era la depozitul cu pricina, pentru a interveni în caz că apare pericol de reaprindere.
Determinări ale calităţii aerului
De asemenea, întrucât în atmosferă au fost degajate cantităţi mari de fum şi având în vedere specificul operatorului economic, a fost trimisă şi o autospecială CBRN cu personal specializat în determinări chimice. Au fost prelevate probe de aer, iar rezultatele determinărilor efectuate au dovedit că în aer nu au fost emisii de noxe la valori care să prezinte pericol pentru sănătatea oamenilor sau pentru mediu. În total, la acţiune au participat peste 30 de cadre ale ISU Argeş şi incidentul nu s-a soldat cu răniţi sau intoxicaţi, fiindcă personalul de pe platformă au fost evacuaţi. Specialiştii urmează să stabilească din ce cauză a izbucnit incendiul, una dintre variante fiind o reacţie chimică, aşa cum s-a întâmplat la incidentul precedent.
Val. NICOLAU