Nici nu s-au stins bine ecourile privind capturarea unei grupări de proxeneţi din Curtea de Argeş că, după cum v-am informat în ediţia online a ziarului nostru, în judeţ au avut loc noi descinderi la indivizi suspectaţi de comiterea aceluiaşi gen de infracţiuni.
Ridicaţi în zori
La primele ore ale dimineţii de ieri, poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT, Structura Centrală, au descins la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane. Oamenii legii au efectuat 17 percheziţii domiciliare în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Timiş, Sibiu, Vrancea şi Vaslui, pentru destructurarea unei grupări care ar fi acţionat pe teritoriul mai multor state din Uniunea Europeană. În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând din 2013, pe raza judeţelor Dâmboviţa, Argeş şi Timiş s-a constituit un grup organizat cunoscut că se îndeletnicea cu trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism, precum şi cu trafic de droguri.
„Exportate” pe piaţă
Din primele date rezultă că victimele au fost atrase ca un magnet de stilul de viaţă opulent pe care-l duceau membrii grupului, la care râvneau şi ele. Profitând de această situaţie, suspecţii au racolat, ca şi cei din municipiul Basarabilor, tot prin metoda consacrată „lover-boy”, mai multe tinere majore şi minore provenite din medii defavorizate – familii cu venituri modeste ori dezorganizate. Ulterior, tinerele au fost determinate, prin ameninţări şi violenţe sau promisiuni ori contracost, să se prostitueze şi erau exploatate mai întâi în România. După ce împlineau vârsta de 18 ani, erau „exportate” (trimise) să se prostitueze în state europene, cu deosebire Irlanda, Marea Britanie şi Germania. Acestora li se promitea că banii obţinuţi în urma prestaţiilor sexuale vor fi investiţi în case şi maşini pe care le vor deţine împreună cu partenerii lor de viaţă, dar de cele mai multe ori cei în cauză racolau şi alte tinere pentru a le exploata sexual pe teritoriul Irlandei sau al altor ţări. Fireşte, totul se desfăşura sub atenta supraveghere a proxeneţilor.
Organizare ierarhică
Pentru a nu bate la ochi, împricinaţii se fereau ca dracu’ de tămâie să cumpere bunuri în nume propriu şi le înregistrau pe numele tinerelor naive, tocmai pentru a le câştiga încrederea. Gruparea era organizată pe baza principiului subordonării ierarhice, în sensul că doi suspecţi, soţ şi soţie, erau liderii segmentului care acţiona în Irlanda, un alt suspect era creierul segmentului care funcţiona în Germania, iar un alt membru al grupului opera pe teritoriul Angliei (acesta din urmă s-a alăturat bandei la începutul anului, cu intenţia de a dezvolta afacerea în acest stat). Anchetatorii au mai stabilit că activitatea infracţională desfăşurată în Irlanda, Marea Britanie şi Germania era sprijinită prin acţiuni de racolare şi exploatare interne de către alţi membri ai grupului.
Duşi la audieri
În Argeş, descinderile au avut loc la Răteşti, iar la sediul DIICOT, Structura Centrală, au fost conduse pentru audieri 21 dintre membrii grupării cu pricina, cărora li s-au adăugat alte 23 de persoane implicate în cauză. Cu ocazia percheziţiilor, poliţiştii şi procurorii au ridicat 90.000 lei, 9.500 euro, telefoane mobile, laptopuri şi documente necesare soluţionării anchetei. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale a IGPR, iar poliţiştii şi procurorii de la combaterea criminalităţii organizate au fost sprijiniţi de Brigada de Intervenţie Rapidă a Jandarmeriei.
Un Comentariu
leu
pai in tot judetul chiar politia acopera fetitele care sunt scoase la produs…