Azi-dimineaţă, între orele 10 şi 11, sirenele au sunat din nou în Piteşti şi în alte localităţi din judeţ. Este vorba despre un exerciţiu efectuat cu scopul de verificare a sistemelor de alarmare publică. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice vizează producerea inundaţiilor (asta a fost tema alarmării de ieri), când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care ar pune în pericol viaţa oamenilor.
Rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel judeţean şi vor face obiectul unor analize în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea îmbunătăţirii modului de alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă.
Într-o situaţie reală, oamenii ar trebui să ştie că sunetele sirenelor îi atenţionează că sunt în pericol şi în funcţie de decizia autorităţilor ar trebui să-şi părăsească în grabă locuinţele şi să se adăpostească în locurile special amenajate ori anunţate de protecţia civilă.
În primăvara acestui an, pompierii au mai făcut un astfel de exerciţiu, dar rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor, pentru că unele sirene fie nu s-au auzit suficient de tare, fie nu au funcţionat.
Comune fără sirene
Verificarea mijloacelor de alarmare face parte din programul de protecţie civilă PROCIV 2017 elaborat la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care precizează că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice şi vor avea loc în prima zi de miercuri a lunii.
În Argeş există 210 sirene care ţin de autorităţile locale, 151 fiind electrice şi 59 electronice, iar 87 pot fi acţionate în sistem centralizat. 170 dintre ele sunt amplasate în localităţi din judeţ, 10 sunt instalate la instituţii publice şi alte 30 la operatori economici. Potrivit ISU Argeş, problema e că la nivelul judeţului mai sunt şi vreo 28 de comune care nu dispun de sirene, alarmarea populaţiei în caz de situaţii de urgenţă/calamitate putând fi făcută prin mijloace alternative precum clopotele bisericilor sau portavoce/difuzoare instalate pe autovehicule trimise pe uliţele satelor.