A venit recent la consultaţie spre a i se indica un tratament pentru acnee o adolescentă în vârstă de 17 ani, neînsoţită de mama ei, aşa cum de obicei procedează tinerele.
Mi-au trebuit doar câteva minute ca să-mi dau seama că-i deosebită faţă de majoritatea celor din generaţia ei. Locuiesc la doi paşi de Colegiul „Zinca Golescu”, de la an la an văd că elevii sunt mai zgomotoşi, mai teribilişti şi mai fistichiu îmbrăcaţi. Şi la sosire, şi la plecare, toţi sunt cu telefoanele mobile la ureche, fetele înjură şi fumează mai rău decât băieţii, se chiuleşte în haită, iar viaţa sexuală şi-o încep la 14-15 ani.
Tânăra care mi-a fost pacientă m-a frapat prin isteţime, sinceritate şi echilibru în tot ceea ce face. Cu ani în urmă, părinţii, oameni modeşti, au părăsit sufleteşte ortodoxia şi au ales Biserica Penticostală convingându-şi cei opt copii să-i urmeze. Vârstnicii merg la rugăciune miercurea, cei tineri „îl laudă pe Dumnezeu, duminică la 9 dimineaţa şi la 6 seara”.
Mi-a spus că familia ei funcţionează după principiul toţi pentru unu şi unu pentru toţi. Având destule probleme materiale, văzând că părinţii se descurcă greu cu banii, când a împlinit 16 ani a întrerupt şcoala şi a plecat în Anglia unde o soră mai mare era chelneriţă. A muncit cot la cot cu ea şi s-a întors acasă cu 500 de lire sterline, sumă pe care a pus-o la dispoziţia familiei „ca să ne rezolvăm fel şi fel de probleme”.
Când vorbeşte despre religia ei, chipul i se luminează şi ochii îi sticlesc de satisfacţie: „La noi nu se bârfeşte, nu se fură şi nu-i urâm pe alţii. Nu ne uităm la televizor pentru că din manele şi din politică nu ai ce să înveţi. Sigur că sunt şi printre noi oameni care fac greşeli, care iubesc curvia şi filmele porno. Dar sunt puţini, nu ca la ortodocşi”. Am întrebat-o ce va face dacă se va îndrăgosti de un ortodox. „Categoric nu se va întâmpla asta. Dacă-i ortodox, nu-mi trebuie!”…
Dr. Viorel PĂTRAŞCU