Clasa politică argeşeană este amorţită după scrutinul din iunie. După alegerea primarilor şi consilierilor locali ne-am fi aşteptat ca ei să se apuce de treabă, dar acest lucru nu se întâmplă. Partidele politice şi-au redus motoarele la limita de avarie, promiţând că din august le vor tura la maximum pentru alegerile parlamentare. Se fac şi permutări pe scena politică argeşeană, dar şi consiliile locale au luat vacanţă până spre finalul lunii august. Cum stăm, aşadar, înainte de alegerile din toamnă?
PSD, în pole-position
La startul unei curse auto (că tot avem rally cross la Câmpulung Muscel), maşinile care sunt primele pleacă din… pole-position. Aşa se întâmplă şi cu PSD-ul condus de senatorul Şerban Valeca (unii ar spune cu rezultate surprinzător de bune!). PSD este primul din toate punctele de vedere în Argeş şi are, evident, prima şansă şi la alegerile parlamentare, unde îşi propune să obţină cât mai multe mandate de deputaţi şi senatori. Fără să arate ca un Lider Maximo, Valeca a demonstrat că ştie să conducă un partid care şi acum îl regretă pe Constantin Nicolescu şi pe Tudor Pendiuc. Să „prinzi” 75 de mandate de primari, din 102 (acum mai sunt 74, căci primarul din Valea Danului şi-a dat demisia), 20 de mandate de consilieri judeţeni, funcţia de preşedinte al Legislativului judeţean şi una de vicepreşedinte, plus sute de mandate de consilieri locali – asta da forţă! Şi când te gândeşti că mulţi îi cântau prohodul PSD-ului care era lovit şi de frământări interne, şi de braţul legii (prin diverse dosare instrumentate de procurori). De asemenea, PSD Piteşti, condus de Cristian Gentea şi Cornel Ionică, a reuşit ceea ce părea imposibil, să-l detroneze pe Tudor Pendiuc, plus – bonus – obţinerea majorităţii în Consiliul Local. Partidul are şi cei mai mulţi parlamentari, dar bătălia internă abia a început. Pe lângă cei aflaţi pe funcţie, se aude că ar urma să intre în luptă şi Ion Mînzînă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şi Cristian Gentea, şeful PSD Piteşti, şi Nicolae Velcea, liderul consilierilor judeţeni din PSD. Competiţia internă, în condiţiile în care vor fi liste de candidaţi, va fi acerbă. Siguri de locuri eligibile în Parlament par în acest moment doar Şerban Valeca, Simona Bucura Oprescu, Radu Vasilică şi, eventual, Mircea Drăghici (chestor al Camerei Deputaţilor). Dar când te gândeşti că şi de la centru va veni sigur cineva pe un loc eligibil, bătălia pare şi mai crâncenă. Ca de obicei, însă, PSD va gestiona în avantajul propriu competiţia internă. Se pare că senatorul Constantin Tămagă şi deputatul Bogdan Niculescu Duvăz nu vor mai candida.
PNL, în reorganizare
A doua forţă politică a judeţului este PNL. dar cu 24 de primari nu poţi face prea multe. Senatorul Ion Popa va candida pentru un nou mandat, la fel ca şi preşedintele executiv, Dan Bica, dar se aude că interesaţi de astfel de poziţii ar mai fi Gheorghe Alecsei, Olimpia Doru, Valerian Jinga şi Adrian Miuţescu (cel care a mai gustat din beneficiile oferite de Camera Deputaţilor). PNL vrea minimum patru mandate de parlamentari în Argeş. Acum, judeţul are 17 mandate în total (dintre care doar 15 mai sunt ocupate), iar la alegerile din toamnă vor mai rămâne doar 13 disponibile. Cum PSD vrea doi senatori şi vreo şase deputat – având şi forţa necesară pentru a-şi atinge obiectivul – PNL nu are prea multă marjă de manevră. În plus, fuziunea cu PDL pare să nu se fi încheiat şi de facto, deşi de faţadă apare un „mare” partid liberal. Încă sunt fricţiuni între cele două tabere şi mai mult ca sigur acestea vor fi exacerbate la alegerile parlamentare. Scorul obţinut în Piteşti (mult sub aşteptări) a făcut ca organizaţia care teoretic aduce cele mai multe voturi să intre în reorganizare. Narcis Sofianu, preşedintele demisionar al PNL Piteşti se consolează cu statutul de consilier local, fără să mai emită pretenţii la un fotoliu de parlamentar. Dar alţii o fac. În partid sunt şi acuzaţii de blat cu „duşmanul” de la PSD, unii vorbesc despre trădări, ba şi despre piedici în atingerea obiectivelor din alegerile locale. Aşadar, liberalii stau pe un butoi cu pulbere. Într-un judeţ în care au strălucit Brătienii, PNL ar merita o soartă mai bună. Dar le mai trebuie şi oameni pentru acest lucru…
ALDE, pe cai mari
ALDE a făcut o figură frumoasă la alegerile locale şi în Argeş, şi la nivel naţional. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi de piteşteanul Daniel Constantin mai are un argeşean ca vicepreşedinte, pe Andrei Gerea, deputat de Piteşti. Cu vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, cu aleşi locali la Piteşti şi în teritoriu, ALDE speră să aibă succes şi la parlamentare. Eventualele locuri eligibile vor fi ocupate în Argeş mai mult ca sigur de Daniel Constantin şi de Andrei Gerea, şi acum parlamentari. Poate consilierul local Robert Tudorache să mai aspire la un asemenea statut, deşi este greu de crezut că le va putea lua… faţa celor doi. ALDE ar putea face şi o alianţă cu PSD, caz în care lucrurile vor fi clare pentru Gerea şi Constantin şi se vor complica pentru PSD, care are mult mai mulţi potenţiali candidaţi. În acest context, nemulţumirile vor fi mari la social-democraţii care îşi propun ca din toamnă, dacă vor prelua guvernarea, să aibă un ministru argeşean în noul Guvern.
PMP creşte
Recent, PMP a anunţat că înghite UNPR-ul, partidul „interesului naţional”. UNPR a baleiat dizgraţios ani la rând când spre drepta, când spre stânga, dictând jocurile în Parlament, în condiţiile în care nu a intrat niciodată în alegeri de unul singur. Format din migratori de la alte partide şi în special de la PSD, UNPR a făcut jocurile până când Gabriel Oprea a ieşit din decor. Valeriu Steriu, noul preşedinte (împotriva căruia a candidat fără succes şi liderul UNPR Argeş Iulian Cristache), nu pare să aibă anvergura necesară unei asemenea poziţii, iar rezultatele dezastruoase din alegerile locale (sub 3% în Argeş, de exemplu) l-au condus la ideea că mai bine acceptă o fuziune. PMP absoarbe dintr-o lovitură şi PP-DD-ul care, nu cu mult timp în urmă, fuziona cu UNPR. Ambiţiile filialei conduse de Cătălin Bulf în Argeş sunt mari. Până acum s-au concretizat în două mandate de consilier judeţean şi două de consilier local la Piteşti, ceea ce nu e puţin lucru. Bulf aspiră însă şi la Parlament şi va fi pe lista de candidaţi mai mult ca sigur. Rămâne de văzut cine va fi impus de la Bucureşti pe lista PMP Argeş. Se aude că argeşeanul Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, este favorit să obţină un loc eligibil la scrutinul din toamnă.
Partidul pentru Argeş şi Muscel…
Pe plan local a mers. PAM-ul lui Mircea Andrei a intrat în Consiliul Judeţean, fiind la un pas să îl readucă pe Mihail Tudor şi în Consiliul Local Piteşti. Pentru câteva voturi, nu a fost să fie. Contestaţiile nu au ajutat la nimic. Dar când vine vorba despre alegerile din toamnă, este mult mai greu. Nu se ştie dacă PAM va putea avea listă de candidaţi, în condiţiile în care este nevoie de prag naţional de 5% pentru accederea în Parlament. Dacă se va face o alianţă, poate vor fi şanse, altfel…
Ceilalţi
Ca de obicei, la alegeri apar partide şi apoi acestea intră în hibernare sau dispar. PNŢCD ia în calcul să îşi schimbe denumirea, deoarece eşecul în alegeri a devenit aproape sinonim cu acest nume. Gheorghe Dinescu, preşedintele PNŢCD Argeş şi vicepreşedinte la nivel naţional, constata cu amărăciune că partidul său nu a reuşit în Argeş să obţină decât doi consilieri locali! În rest, jale! Păcat de un partid istoric cu tradiţie în Argeş, prin Ion Mihalache şi nu numai! Un alt partid naţional cu lideri din judeţ – deputatul din Curtea de Argeş Bogdan Diaconu – este Partidul România Unită. 1,16% a obţinut la alegerile locale din 5 iunie, dar probabil că va încerca… oceanul cu degetul şi la alegerile parlamentare din toamnă. Şi PND-ul are în conducere un argeşean: deputatul de Mioveni Mihai Deaconu este secretar executiv la nivel naţional. 1,01% a fost scorul acestui partid în Argeş. Se aude că va fuziona cu PMP-ul lui Traian Băsescu. Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal a scos 1,28% la alegerile locale. Fostul consilier judeţean Ion Cornel Lazăr nu a reuşit să aibă succesul dorit cu acest partid care s-a dorit o continuare a două umbre: PUR şi USL. PRM pare deja istorie (a avut o ultimă zvâcnire în iunie, dar nu se ştie dacă va mai putea continua; în Argeş este condus – nu ştim cum, pentru că nu l-am mai văzut de ceva timp – de către fostul primar din Câmpulung Muscel George Bălan). Mai sunt partide care apar şi dispar: PSR, PSRO, M10… Despre şansele lor de reuşită la parlamentare vă puteţi da şi singuri seama… De luat în seamă ar mai fi USB-ul lui Nicuşor Dan, care se aude că va deveni partid naţional şi va încerca să aibă un cuvânt greu de spus. De urmărit (deja sunt argeşeni care abia aşteaptă să facă parte din această formaţiune politică!).
Pendiuc
În fine, să nu uităm de Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteştiului. Unii zic că el va fi prezent pe o listă de candidaţi pentru Parlament a unui partid (nu se ştie care), alţii se jură că va candida ca independent. A doua variantă pare plauzibilă, dar este dificil de urmat. Fostul primar al Piteştiului ar avea nevoie de peste 50.000 de voturi, în condiţiile în care la alegerile locale a obţinut în Piteşti cam 11.000. Oricum, luptător din fire, Pendiuc nu va sta prea mult pe tuşă. Depinde pe ce ring va activa!
Claudiu DIŢA