# Dascălii preferă să-și rotunjească veniturile la școli private unde se derulează programe „After school”.
Programul „Şcoală după şcoală” aproape că a eşuat ca formă existentă în unităţile de învăţământ. În schimb, „industria” after-school – cu dascălii şcolilor de stat implicaţi în această afacere – a proliferat în cadru privat.
În anul şcolar 2019-2020, „Şcoala după şcoală” este organizată, în continuare, cu contribuţia părinţilor. Pot fi numărate pe degetele de la o mână unităţile de învăţământ care oferă servicii gratuite, organizând programul educaţional cu fonduri europene, în beneficiul copiilor sărmani.
Nouă – la Piteşti
După cum am aflat de la inspectorul şcolar general adjunct Sorinel Fusea, la Piteşti derulează programul „Şcoală după şcoală” Şcolile Gimnaziale „Tudor Vladimirescu”, „Marin Preda”, „Mircea Eliade”, „Traian”, „Ion Minulescu”, „Mihai Eminescu”, „Matei Basarab”, „Nicolae Simonide”, „Tudor Arghezi”. Acelaşi proiect educaţional este îmbrăţişat de Şcolile Gimnaziale „Basarab I” Curtea de Argeş şi „Nanu Muscel” Câmpulung.
Finanţare europeană
Până acum am enumerat unităţile care îi primesc pe copii după şcoală, grija de câteva ore fiind contra-cost (sursa de finanţare fiind asigurată prin contribuţia părinţilor). În judeţ există şi câteva şcoli care derulează programul „Şcoală după şcoală” cu fonduri europene, ceea ce înseamnă că elevii beneficiari nu plătesc niciun leu. Este cazul Şcolilor Gimnaziale Schitu Goleşti, Valea Mare Pravăţ şi Dragoslavele („Iosif Catrinescu”).
O masă caldă
De la directoarea Şcolii Schitu Goleşti, Daniela Proca, am aflat că programul „Şcoală după şcoală” include o masă caldă servită copiilor, pe lângă ajutorul oferit la efectuarea temelor. Se găseşte timp şi pentru activităţi interactive cu elevii (discuţii despre sănătate, planeta Pământ etc.). Vorbim de servicii gratuite, oferite şcolarilor sărmani de etnie romă, între orele 12-13. Anul acesta, 92 de elevi din ciclul primar şi ciclul gimnazial cu risc de abandon şcolar, provenind din familii sărace, pleacă de la after-school cu… burţile pline. Aceşti copii mănâncă la prânz ciorbă, felul doi şi desert. Programul se derulează în Rudărie, în spaţiile de la etajul şcolii din acest cătun. Programul este derulat cu fonduri europene pentru combaterea sărăciei, prevenirea abandonului şcolar şi reducerea părăsirii timpurie a şcolii.
100 de sandviciuri
Petre Ionel Boncoi, director al Şcolii Valea Mare Pravăţ, ne-a spus că aproape 150 de copii din comună, proveniţi din familii cu venituri mici participă, zilnic, timp de aproximativ două ore, la activităţile programului educaţional, derulat cu fonduri europene. Activităţile constau, în general, în pregătirea lecţiilor. „Şcoala după şcoală” este organizată cu titlu gratuit în unităţile de învăţământ din Nămăeşti, Gura Pravăţ şi Valea Mare Pravăţ. La after-school, o sută dintre beneficiari (elevii din ciclul primar) primesc „din partea casei” câte un sandvici.
Pacheţelul de acasă
Părinţii copiilor de la oraş plătesc pentru activităţile de tip after-school organizate în incinta şcolilor publice, după terminarea cursurilor. De exemplu, Şcoala „Mircea Eliade” Piteşti practică un tarif de 15 lei/zi/copil. Aproximativ 40 de elevi din ciclul primar sunt înscrişi, în acest an, în programul „Şcoală după şcoală” derulat între orele 12-17. Mai multe spaţii din clădirea şcolii au fost alocate programului, aşa încât au fost amenajate camere separate pentru joacă, lecţii, servirea mesei (copiii vin cu pacheţelul cu mâncare de acasă) etc.
* Tipul de activităţi desfăşurate în prelungirea programului de la şcoală diferă de la o unitate la alta. Beneficiarii serviciilor de tip after-school sunt, în general, copii din ciclul primar – de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. Tarifele practicate de şcolile publice depăşesc 15 lei/zi când copiilor le este asigurată masa de prânz sau când se cer bani pentru anumite activităţi educative…
Costurile sunt duble sau chiar triple când vine vorba de unităţile de tip after-school din mediul privat coordonate, de regulă, de dascălii şcolilor de stat unde „Şcoala după şcoală” a… eşuat.
Un Comentariu
Mihnea
De ce nu stau profesorii in scoala 8 ore ca oricare salariat.In statele occidentale atât lucrează,duci copilul la scoala dimineața la 9 și îl iei la 3 și jumătate.Daca nu ai bunici sau nins cine îți duce sau îți ia copilul de la scoala?