În Piaţa Ceair din Piteşti, preţurile la legume dau în… fiert, fiind umflate de secetă. Vinetele se vând, acum, cu 1,50-2,50 lei/kg * ardeii capia, cu 3-4 lei/kg * roşiile, cu 2,50-6 lei/kg, morcovul, ceapa, ardeiul gras – fiecare sortiment cu 3 lei/kg, castraveţii cu 2,50-4 lei/kg etc.
Din operator a ajuns agricultor
În piaţa în aer liber se montează un mozaic de destine. Pe la mijlocul sectorului îşi vinde produsele agroalimentare obţinute în propria gospodărie un fost angajat al Petrochimiei falimentare. Din operator la Rafinăria „Arpechim”, nea Nicu a ajuns agricultor, împărţind aceeaşi soartă cu nevasta, care a fost laborantă. După ce au fost disponibilizaţi, cei doi colegi de muncă şi de viaţă au mers tot pe acelaşi drum, investind sumele compensatorii în sere, seminţe şi răsaduri.
Mândru nevoie mare de recolta obţinută la Bradu, nea Nicu mi-a prezentat soiurile de tomate înghesuite pe tarabă: „Aici am «Lacrima fetei»; am cumpărat scump sămânţa, cu 50 de bani bucata, de la o babă din Optaşi. Asta-i «Creaţa mare», luată de la o altă bătrână din Nucşoara, iar aici am «Inima de bou roze», după care am mers până la Zeama Rece. De la 1.500 de fire culeg puţine, vreo 20-30 de kilograme. Producţia din acest an a fost compromisă de secetă; florile de pe răsad au avortat din cauza căldurii. Aşa se explică de ce vând kilul de roşii cu 5 şi 6 lei. În plus, sunt produse bio; ca îngrăşământ folosesc doar gunoi de grajd. Roşiile mele sunt mai scumpe, dar sunt gustoase”, mă asigură nea Nicu.
Eleva de la tarabă
În noul sector al pieţei am dibuit-o în spatele unei tarabe pe Roxana, elevă în învăţământul primar, la o şcoală din Piteşti. Până pe la ora 10 şi ceva, fetiţa cu simţul afacerii a vândut aproape toată marfa, roşiile din grădina bunicii de la Teiu având trecere la clienţi.
Fructe de lux
Vânzătorii de ocazie sunt omniprezenţi în cea mai mare piaţă din Piteşti. În vogă sunt, acum, fructele de pădure, chit că au preţuri de lux. Kilogramul de mure costă între 7-10 lei, iar cel de afine este şi mai mare, între 12-14 lei/kg.
O porţie de zacuscă (cinci borcane) „înghite” trei kg de vinete, 1,5 kg de ardei capia sau amestec cu gogoşari, 0,5 kg de ceapă, doi morcovi, 500 ml ulei, un litru de bulion de roşii, trei-patru linguriţe de sare, două linguriţe de piper măcinat (sau boabe) şi două foi de dafin.
Mirela NEAGOE