Mi-a atras atenţia preocuparea PSD de a reevalua redevenţele datorate de companiile străine care exploatează resurse naturale ale României. Mai ales la petrol şi gaze naturale. De fiecare dată, când cineva – economist, politician, analist ş.a – se referea la acest subiect, scotea în evidenţă faptul că Petrom – în acest caz – câştigă foarte mult, iar România pierde. Subiectul este sensibil şi se încadrează în lungul şir postdecembrist al României prăduite: şi din interior, şi din exterior. Nodul gordian, ca să zic aşa, sunt impozitul pe profit şi redevenţele (redev. = plată pentru folosinţă sau a unor drepturi de folosinţă a unor active). Se ştie, Petrom (grup controlat de statul austriac) exploatează, în România, 300 de zăcăminte, iar Romgaz – 121.
Mi-am adus aminte ce declara, în 2014, fostul preşedinte Băsescu şi am căutat declaraţia: „Nu poţi să ceri unei firme să fie 100 la sută morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă în fiecare zi: preţul mondial al petrolului este 120 de dolari barilul, când tu îl extragi din România cu 16 dolari. Aici mi se pare că este zona de lipsă de fairplay a Petromului”. (Între timp, preţul barilului a scăzut mult.) Şi tot Băsescu a anunţat (printr-o declaraţie de presă) că Grupul Petrom a avut în 2011 „cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România”… M-am uitat pe o analiză a „Princewaterhouse Coopers România” şi am văzut că ţara noastră percepe, la ţiţei, o redevenţă de 3,5-13,5% (în funcţie de producţia pe zăcământ) şi de 3,5-13% la gaze.
Cunoscătorii apreciază că guvernanţii n-au încheiat contracte convenabile. Raportarea la alte ţări este convingătoare. Mai ales dacă ne referim la arabi (unde fucţionează însă alt sistem de redevenţe); peste 60 la sută din profitul petroliştilor merge la stat, proprietarul câmpurilor petrolifere. Nu ştim care va fi drumul de la intenţie la fapte. Nu ştim dacă intenţia PSD de a aduce bani la buget din acest bazin promiţător se va izbi de modul în care au fost făcute contractele, dar acţiunea este necesară.
Argeşul a fost un important câmp petrolifer al ţării şi sector de bază al economiei judeţului, înainte de industrializarea începută la sfârşitul anilor ’60. Trustul de foraj-extracţie Piteşti avea, înainte de ’89, şase schele de foraj. La începutul anilor ’80, ministrul Petrolului a fost un piteştean – Gheorghe Vlad, un apreciat inginer petrolist.
Am abordat, azi, acest subiect, doar prin punctarea însemnătăţii lui, ca să atrag atenţia specialiştilor asupra protejării resurselor noastre naturale (n.n. – pădurile sunt un alt subiect, mai ales în Argeş, care ne va durea zeci şi zeci de ani…).
Subiectul este azi, de mare actualitate, când programul social anunţat de PSD mobilizează importante resurse financiare de la buget. Avem petrol, avem gaze naturale. Prospecţiunile recente au descoperit noi surse, mai ales off-share. Totuşi, zăcămintele de petrol şi gaze, la noi, au un grad de epuizare avansat.
Suntem, spun statisticile, în primele trei state din Europa, după Danemarca şi Estonia, cel mai puţin dependente de importuri, dar o mai bună gestionare a resurselor se impune cu prisosinţă. Ca şi în industria constructoare de maşini, şi în cea a petrolului se manifestă un necruţător război global (paşnic, se numeşte „concurenţă”). România este, în acest teatru de operaţiuni, un pion ce nu se va transforma, ca la şah, în… regină!
Marii jucători mută aici!
Traian ULMEANU
3 Comentarii
zevedei
Cat se poate de fals. Daca ati avea pregatirea de specialitate a unui economist ati observa usor dupa o documentare lejera in ce haos se afla afirmatiile dumneavoastra. Sa lamurim cate ceva: Petromul a fost facut cadou de Nastase pe vrmea cand era prim-ministru si PSD-ist notoriu. Celalalta orgie de la Arges, La Nicolescu ma refer, a rezolvat ARO Campulung. Daca veti lua la puricat toata industria argseseana pusa pe butuci, toate drumurile duc la PSD-isti pe care ii laudati sistematic. Grulen, Argeaseana, Arpechim, Alprom, Rolast, etc…Acum ati descoperit subit importanta lemnului din padurile PSD care se afla in ograda unor primari ai aceleiasi ciume rosii. Mergi acasa Ulmene si invata sa fii decent. Unde ai fost cand economia acestui judet a fost praduita de ciuma rosie in timp ce tu si gasca ta de presa taceati malc? Un pic de rusine nu iti trece pe la prostata?
michaela
Mare dreptate aveti. Ma gandesc cum au pus mana sobolanii astia rosii pe activele fostei Seceri si ciocanul, si apoi au praduit visteria PSD de bani de publicitate contra rahat pe paine. Si-au tras un sediu in centrul Pitestiului dotat cu tipografie si acum daca trag 100 de bucati pe zi pe banii angajatilor pe care ii platesc din joi in Paste. Chiriile merg la bosorogii de la etaj in timp ce aia mici abia daca isi pot permite o gogoasa de sarbatori. Cam asta este treaba la Argesul. Vedeti sa nu calcati in el
ELENA DELIA
Stimati comentatori, sunt un cititor ca si d-voastra si cred ca am (si) eu dreptul sa citesc niste comentarii scrise in limitele bunului simt. Am inteles, indubitabil, opinia d-voastra, dar v-as ruga sa nu mai folositi un limbaj licentios, cred ca meritam mai mult, noi, ceilalti cititori. As vrea sa va amintesc un lucru: totusi acest ziar este singurul care si-a „permis” sa faca aceasta rubrica de comentarii, tocmai , cred eu, din respect fata de pluralitatea de opinie. Deci suntem invitati sa ne exprimam opinia, sa ne-o argumentam, dar nu in orice maniera, ci cu anumite limite de limbaj. Daca vrem sa fim sinceri, putem sa recunoastem ca este singurul ziar care isi asuma raspunderea articolelor sale, dandu-ne ocazia sa-i laudam si sa-i criticam,deopotriva. Va salut cu respect!