Deşi privatizată, Autogara Sud din Piteşti seamănă (tot) cu o Vale a Plângerii, peroanele de unde pleacă, zilnic, zeci de microbuze şi autocare fiind pline de gropi. Cursele de aici împânzesc harta judeţului, dar şi a lumii. Mai multe agenţii oferă servicii de transport internaţional până în Danemarca, Norvegia, Suedia, Cehia, Elveţia, dar şi până în Italia devenită, de câteva zeci de ore, „zonă roşie”. De ieri, întreaga peninsulă a intrat în carantină şi a închis complet graniţele; nimeni nu iese şi nu intră în această ţară.
Teama de coronavirus a intrat şi prin fereastra (spartă) a Autogării Sud Piteşti. Angajata unei agenţii reflectă la cele întâmplate în Italia, scoasă de pe lista destinaţiilor fiind cea mai grav afectată ţară din lume, după China, de epidemia provocată de virusul ucigaş. Femeia crede că oamenii aflaţi în carantină, indiferent de ce naţie sunt ei, români sau italieni, trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să ia problema în serios. „Înainte de a fugi din focare, fiindcă acum cei din nordul Italiei pleacă în sud, să se gândească la părinţii şi bunicii lor, fiindcă ei sunt cei mai expuşi îmbolnăvirilor. Chiar dacă nu le este uşor, să stea în carantină până trece pericolul!”, a spus angajata.
În general, autocarele care pleacă în cursă la mii de kilometri depărtare de Piteşti sunt dotate cu măşti şi soluţii dezinfectante nu de ieri, de alaltăieri, ci de o lună. Când au aflat că un virus ucigaş face ravagii în China, „protecţia” a fost cuvântul de ordine al agenţiilor de transport care îşi respectă clienţii.
Transportul de persoane şi colete către Italia a fost sistat în ambele autogări din Piteşti (Sud şi Nord), din cauza coronavirusului. Unele agenţii au luat această măsură până la 20 martie, în condiţiile în care Italia şi-a închis graniţele până la 3 aprilie.