Diferența dintre management și leadership pe înțelesul tuturor
Management și leadership, două cuvinte pe care le auzim tot mai des în societatea modernă. Două cuvinte care, de cele mai multe ori, se pronunță împreună, dar nu înseamnă că este neapărat corect. Mulți consideră că există numeroase diferențe între cele două, în timp ce alții sunt de părere că ar fi, de fapt, interconectate.
Înainte de a afla care sunt principalele diferențe, este important să le descoperi povestea. Ce face mai exact un manager? Cu ce își ocupă timpul un lider de succes? Dacă unul se concentrează pe organizarea și coordonarea resurselor umane și materiale, celălalt depune eforturi susținute pentru a motiva echipa de lucru, pentru a inspira oamenii…zi de zi.
Managementul – o funcție cheie în procesul de organizare și control al resurselor umane
În sens larg, managementul înglobează toate activitățile pe care managerii le fac pentru a reuși să definească obiectivele, să aloce resurse, să planifice și să implementeze strategii puternice. Din acest motiv, specialiștii consideră că această funcție organizațională înseamnă, de fapt, muncă și sarcini bine trasate. Vorbim despre monitorizare și atenție în gestionarea resurselor. Da, o persoană care lucrează pe o astfel de poziție trebuie să dețină multe abilități și cunoștințe și din acest motiv, numeroși specialiști în domeniu au devenit tot mai dornici să împărtășească experiența acumulată, cu tinerii dornici să descopere acest domeniu fascinant. Un bun exemplu ar fi participarea la un curs de management pe AmaliaSterescu.ro. În mod cert, o astfel de experiență te poate ajuta să înțelegi care sunt eforturile pe care un manager le depune zi de zi pentru compania pe care o reprezintă. Vorbim despre acțiuni, precum:
- Planificarea tuturor resurselor pentru atingerea obiectivelor trasate;
- Organizarea echipei;
- Gestionarea bugetului;
- Gestionarea timpului într-un mod cât mai favorabil;
- Luarea deciziilor sub presiune și gestionarea problemelor.
Leadershipul – puterea de a inspira o întreagă echipă
Așa cum spuneam încă de la începutul acestui articol, leadershipul înseamnă inspirație. Un lider va avea mereu grijă să-și ghideze echipa spre atingerea potențialului maxim, dar și spre autodepășire. Ținând cont că managementul se referă, în sens larg, la cifre și date statistice, iar de data aceasta ne îndreptăm atenția către cuvintele atent formulate, e de la sine înțeles că doar un om cu abilități bine șlefuite poate să îi motiveze pe alții. Dacă ai urma un curs de leadership, ai înțelege mult mai bine ce înseamnă să ai o viziune clară, o viziune pe care să o transpui în sfaturi pentru o întreagă echipă.
Un lider cu experiență va ști care sunt instrumentele necesare prin care îi poate motiva pe oameni să îi urmeze viziunea în direcția stabilită. De altfel, putem vorbi și despre puterea exemplului sau despre capacitatea de a oferi independență și încredere fiecărui membru prin crearea unui mediu plăcut, prielnic pentru concentrare. Mai pe scurt, acesta înseamnă: viziune, inspirație, motivare, construirea unor relații armonioase în cadrul echipei, consiliere și încurajare, mentorat și susținerea muncii în echipă.
Principalele diferențe dintre management și leadership
E clar că există destul de multe diferențe între management și leadership și am putea trasa patru mari direcții încă de la început:
- Managerii se ocupă de partea administrativă, în timp ce liderii pun în prim-plan conceptul de inovație;
- Managerii se concentrează pe cifre, în timp ce liderii își pun toată încrederea în oameni;
- Managerii dețin controlul, iar liderii inspiră;
- Managerii construiesc o idee, iar liderii o dezvoltă cu ajutorul echipei.
Pe de altă parte, managementul și leadershipul sunt două fenomene care au fost gândite pentru a lucra împreună și nu e de mirare că există oameni care pot fi și manageri, dar și lideri în același timp. Sigur că nu oricine are abilitățile necesare pentru a reuși acestă performanță. Din acest motiv, pentru ca mediul de lucru să fie cât mai productiv, în tot mai multe organizații există atât manageri, cât și lideri.
Așadar, rolul managerului este de a identifica și de a organiza toate resursele de care dispune, în timp ce liderul are sarcina de a insufla ambiție, creativitate și curaj fiecărui membru din echipă. Doar împreună, cei doi pot dezvolta o strategie de succes.