Asistăm în ultima vreme la blocaje din ce în ce mai diversificate în dezvoltarea economică, atât la nivel național, dar și la nivel local.
După o criză economică nemiloasă care a lovit puternic mediul de afaceri din România, am avut șansa unor ani de liniște economică la nivel global, de acces facil si ieftin la finanțare. Aparent, și pentru România au fost întrunite toate premisele pentru o dezvoltare durabilă și solidă a economiei, pentru o reducere a decalajelor care ne separau de economiile dezvoltate ale Europei.
Devine revoltător când la piedici birocratice sau care țin de politici publice inadecvate, se adaugă influențe ascunse sub aparența nobilă a protecției mediului, naturii, animalelor. Dezvoltarea economică, a fost parcursă în ultima sută de ani cu succes în țările din Vestul Europei, cu respectarea mediului/naturii, animalelor – doar avem modelele venite din aceste țări, dar este negată României, sub pretextul din ce în ce mai des invocat al protecției și prezervării habitatului natural. De aici situații aberante întâlnite în zona montană a județului Argeșului unde accesul la obiective turistice și viața oamenilor sunt puse în primejdie zi de zi de animalele înmulțite necontrolat.
Lilieci, urși și interese meschine blochează dezvoltarea economică. Un potențial economic uriaș (turistic în principal) zace neexploatat și ne menține într-n stadiu de subdezvoltare absolut nemeritat.
Circulă foarte multe ”soluții” de protecție a naturii și habitatului natural al animalelor – stoparea totală pe următorii 10 ani a tăierilor de arbori, transformarea unei treimi din România în Parc Național (cu exemplu concret al intenției de organizare a Parcului Național Făgăraș – idee nobilă în aparență dar în fapt o condamnare la stagnare a dezvoltării economice din zona montană a Argeșului)….
Considerăm că soluția nu este aceea de a stopa activitatea și dezvoltarea economică, ci de a aplica legea! Există legi care sancționează tăierea ilegală de păduri, există legi care sancționează orice abateri împotriva mediului și animalelor. Soluția nu este să anulăm inițiativa și progresul economic, ci să ne asigurăm că acestea se fac în cadru legal, care să permită și generațiilor viitoare accesul la natură și existența liberă a faunei în pădurile României.
În concluzie, tragem acest semnal de alarmă către toți factorii implicați și responsabili pentru bunul mers al economiei din țara noastră – asigurați-vă că legile sunt respectate, modificați/îmbunătățiți cadrul legislativ acolo unde acesta este neclar și protejează interese meschine, dar lăsați neîngrădită inițiativa și dezvoltarea economică!
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș