Sâmbătă şi duminică s-a desfăşurat în România referendumul pentru redefinirea căsătoriei în Constituţie ca fiind „uniunea dintre un bărbat şi o femeie”, şi nu „între soţi” ca până acum. În condiţiile în care „valorile” vest-europene privind libertatea sexuală şi nu numai sunt din ce în ce mai agresive, şi societatea românească a fost împărţită în două la acest referendum. Prezenţa la scrutinul organizat pe parcursul a două zile a fost redusă însă, liderii PSD – care au decis organizarea referendumului – fiind intrigaţi de acest lucru.
Pe teren
PSD a îndemnat lumea să iasă la vot şi să voteze DA; ALDE şi PNL au lăsat simpatizanţii să voteze cum vor; USR s-a opus vehement. În Argeş, mulţi dintre cei care au spus că susţin familia tradiţională au fost etichetaţi drept „comunişti” şi „învechiţi”, unii dintre ei nemaiieşind la vot de teamă să nu fie stigmatizaţi. Alţii au spus că votul nu schimbă nimic. Şi uite aşa a bătut vântul prin secţiile de votare, deşi reprezentanţii PSD au încercat să mobilizeze lumea. „La ora asta (n.r. – în jurul prânzului) prezenţa la vot în Piteşti este de circa 8%. Este o problemă. Noi suntem în teritoriu, luăm permanent pulsul. Nu ştiu dacă nu cumva momentul organizării acestui referendum a fost prost ales, căci lumea are treabă, e la muncă la ţară… În plus, şi modul în care a fost pusă întrebarea la referendum a creat ambiguităţi, unii au înţeles chiar că dacă votează DA votează pe invers”, ne-a declarat Cristian Gentea, preşedinte executiv al PSD Argeş. În schimb, liderul PNL Argeş Adrian Miuţescu spune că, de fapt, PSD ar vrea, prin acest referendum, să devieze atenţia de la alte teme mult mai importante, cum ar fi Legea offshore privind resursele naturale.
Incident
Trei persoane au fost amendate ieri lângă o secţie de votare din Trivale deoarece au tulburat ordinea şi liniştea publică. Preşedintele secţiei de votare nr. 14 de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Luminişul Pădurii” a solicitat intervenţia autorităţilor deoarece trei persoane ar fi fost sub influenţa alcoolului şi ascultau muzică la volum ridicat într-o maşină. Fiecare dintre cei trei a fost amendat cu suma de 200 lei de către jandarmi.
Absenţă
De regulă, jurnaliştii erau chemaţi la alte scrutinuri să asiste cum votează diverse personaje politice locale sau judeţene. Era însă vorba despre alegeri, nu despre referendum. De această dată, o astfel de practică a lipsit. Politicienii au preferat să voteze în anonimat, deşi la nivel naţional au fost oameni politici care au ţinut să apară la televizor sau în mediul online imediat după vot. În acest fel, mascat, mobilizau electoratul. Acum, însă, pauză. Lipsea miza personală… Poate este şi aceasta o explicaţie, iar primarii – baza partidelor – nu s-au mai implicat precum altădată.
Procedură
Numărul de voturi necesar pentru modificarea Constituţiei este mic. Legea referendumului, după ultimele modificări, prevede că „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente” şi că „rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”. În cifre, asta înseamnă că la referendumul pentru redefinirea familiei din 6-7 octombrie ar fi trebuit să se prezinte la urne cel puţin 5.685.202 de persoane cu drept de vot (pe baza celor mai recente cifre anunţate de Autoritatea Electorală Permanentă). Nu e însă suficientă simpla prezenţă. Trebuie ca voturile valabile (indiferent că sunt pentru sau contra) să reprezinte 25% din numărul celor înscrişi în liste – adică e nevoie de 4.737.669 de voturi. Iar jumătate plus 1 din acestea trebuie să fie DA – adică 2.368.835 de voturi.
Aşteptaţi la urne
Votul s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică între orele 7 şi 21. Conform Prefecturii, în Argeş au fost organizate 520 de secţii de votare, pe listele electorale permanente fiind înscrişi 532.546 de alegători cu drept de vot. Pe lângă cele peste 500.000 de buletine de vot a fost tipărită şi o rezervă de 10%. Paza sediilor secţiilor de vot, inclusiv a transportului buletinelor şi al celorlalte materiale de la secţii către Biroul Electoral Judeţean a fost asigurată de efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova.
Premieră
Acesta a fost primul referendum la care se aplică alte reguli de validare. Astfel este necesară prezenţa la urne a cel puţin 30% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Pentru referendumul pentru familie, Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă legea referendumului. Executivul a decis că, la acest scrutin, nu se va va folosi Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Guvernul a schimbat şi modul de raportare al prezenţei la vot. Mai exact, dacă până acum, în lege, se prevedea că numărul participanţilor este egal cu suma voturilor „DA”, „NU” şi nule, acum acesta poate fi mai mare sau egal cu acestea. În nota de fundamentare, executivul susţine că modificarea a fost făcută „pentru a evita situaţiile în care lipsa din diferite motive a unuia sau mai multor buletine de vot din urnă blochează centralizarea rezultatelor votării”. De asemenea, începând cu acest referendum, potrivit noilor reglementări, românii din străinătate sunt înscrişi pe liste suplimentare. Potrivit unui sondaj CURS, efectuat în perioada 20 septembrie -1 octombrie, 34% dintre cei intervievaţi au declarat că vor merge la vot la referendumul pentru familie.
8 Comentarii
Toma
De 40 milioane de euro, cât a costat prostia asta, mai bine ajutați niște famili nevoiașe, oameni care nu au cu ce se încălzi sau trăiesc din pensii de mizerie după ce au muncit o viață pentru sistemul comunist.
Geo
…sau modernizati unul din jegurile de spitale in care intri cu o boala si iesi cu mai multe
…sau reparati niste poduri care stau sa cada
…
Ioan
Toma și Geo…lăsați gargara pentru LGBT…referendumul este un proces democratic…dacă initiativa a respectat cadrul legal….acesta trebuia desfasurat…dacă sunteți așa buni contabili…sa va ofer sursa de finanțare pentru ce va „doare”…cu spitalele…etc..de fapt sunteți indiferenți dar…notați în Agenda…Petrom…un activ de 20 miliarde de dolari a fost vândut la OMV pentru 600 milioane de dolari…ca sa intram cu…spatele în UE….așa ca începeți cu scăderea și adunarea…bravo…a ieșit necesarul de fonduri pentru infrastructura…educație…sanatate…doar din acest contract păgubos pentru statul roman și implicit cetățenii săi….dar ce sa vezi…banii merg la statul austriac ca sa ne învețe cum trebuie…sa ne comportam cu minoritățile sexuale…și cele etnice…știți voi…erau unii etnici locali care confundau pe lacurile lor…lebedele cu gâștele…vecinilor din România…hai ca se poate…cu mai multa hărnicie…va depășiți condiția…de minoritari.
Geo
Ioan, gandirea ta este una comunistta de forma „cine nu e cu noi este impotriva noastra”.
Cu retorica asta de 2 bani anti UE ati indepartat multi cetateni de la urne. Cetateni conservatori care credeau in valorile traditionale dar carora li s-a facut sila de ideile voastre.
Maria
Ioan, exemplul perfect de român tradițional: intolerant, xenofob și rasist. Acum mă aștept să fi și misogin.
popa n.
O initiativa de asemenea anvergura (modificarea constitutiei) trebuia legitimata de popor. Nu poate Parlamentul sa modifice Constitutia daca poporul nu vrea. Or, e exact cum un copil ar vrea sa schimbe mobila din casa dar trebuie sa ceara voie parintilor… ca nu prea are altfel cum… Oamenii nu au inteles asta, au inteles doar faptul ca referendumul „costa”. Costa, normal ca costa. Dar daca tot costa o gramada de bani, macar sa fi fost cu folos. Asa, probabil ca va mai trebui organizata o alta runda, si se vor mai cheltui alti bani… si tot asa.
Stoica
Fratilor, ce nu ati inteles? Dezinformarile de pe facebook? Eu, unul, am primit si mesaje pe whatshap prin care eram indemnat sa nu merg la referendum pt ca Dragnea vrea sa legifereze nu stiu ce modificare a legii. Mare luru dezinformarea asta… multa lume crede tot ce se scrie pe facebook… fara sa verifice, fara macar sa judece. Un alt exemplu ca lumea crede tot ce se scrie pe fb este urmatorul> Primesc urmatorul mesaj> „Astazi toata lumea e de aceeasi varsta! Astazi e o zi foarte speciala. Si se intampla doar o data la 1000 de ani. Varsta + anul nasterii fiecarei persoane = 2018. Este atat de ciudat incat nici expertii chinezi, nici strainii nu o pot explica! Faceti suma si vedeti daca da 2018!” Cati din cei care au primit mesajul nu s-au dus imediat sa calculeze daca anul nasterii + varsta lor actuala nu da 2018? (ceea ce este normal, intotdeauna anul in care te-ai nascut plus varsta ta actuala va face anul in care esti, de fapt, nu ca este un lucru exceptional care se intampla doar o data la 1000 de ani). Dar cati prosti au crezut?
misu
Referendumul trebuia organizat ,intrucat nu se puteau ignora semnaturile a 3.200.000 de cetateni .Trebuia organizat indiferent de cine era la putere,nu a fost nici pe departe al lui Dragnea cum spuneau ,pentru prosti desigur ,unii pe Facebook. Ca romanii ,din diferite motive ,unii total habarnisti ,n-au iesit la vot ,e ceea ce meritam.Cand se pune o intrebare ,la care tu ,ca cetatean poti sa te exprimi ,ori DA,ori NU, si tu nu o faci ,meriti ceea ce ti se intampla. Altadata nu ne vor mai intreba nimic, ca noi nu ne deranjam macar sa raspundem.Asa ca… Punct.