Începând de astăzi şi până la 13 mai, în Mioveni se efectuează servicii de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare pe domeniul public al oraşului, în scări şi subsoluri de bloc, în gospodării individuale şi în clădiri ale instituţiilor publice, inclusiv în unităţi de învăţământ. Condiţiile meteorologice nefavorabile ar putea da peste cap calendarul operaţiunilor.
Fiţi cu ochii în… patru!
Atenţie: contactul repetat şi prelungit al substanţelor folosite cu pielea şi ochii poate cauza iritaţii! Aşadar, supravegheaţi cu atenţie copiii şi animalele de companie, pentru a nu intra în zonele unde se execută operaţiunile. Şi apicultorii sunt atenţionaţi ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării familiilor de albine. În caz contrar, primăria şi firma care desfăşoară acţiunea de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare sunt absolvite de orice responsabilitate.
Măsuri de prim ajutor
Avizate de Ministerul Sănătăţii, substanţele folosite fac parte din grupele Xn (III) şi Xi (IV) de toxicitate. În situaţia în care o persoană înghiţite substanţe folosite pentru dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare este necesar un tratament simptomatic (nu există antidot şi nu se provoacă voma!). În caz de inhalare al respectivelor substanţe, ca măsură de prim ajutor, pacientul se duce la aer proaspăt; la contactul cu pielea, se va spăla din abundenţă imediat şi cu atenţie cu apă şi săpun; la contactul cu ochii se va clăti imediat cu apă cel puţin 15 minute. În toate situaţiile se va consulta medicul.
Este bine ca timp de două ore după efectuarea tratamentelor de dezinsecţie să nu circulaţi pe scara blocului. Persoanelor cu probleme respiratorii, cardiace sau astmatice li se recomandă să nu se deplaseze pe domeniul public vreme de patru ore de la stropirea cu substanţe. În cazul spaţiilor închise, după ce trec două ore de la operaţiune se aerisesc minimum două ore sau şi mai devreme dacă sesizaţi un miros specific de substanţă.