După alegerile primare ale partidelor de stânga – nu toate – cei care au câştigat cele mai multe voturi s-au înfruntat (confruntat?) miercuri seară. Fostul premier Manuel Valls şi fostul ministru al Învăţământului Benoît Hamon au discutat despre venitul universal, laicitatea, munca… Doi oameni cu viziuni profund diferite ale politicii de stânga. Obiectivul lor principal a fost să demonstreze că aceste viziuni se pot uni… la nevoie.
Munca. Benoît Hamon, partizanul instaurării săptămânii de lucru de… 32 de ore, care propune un venit minim universal, a insistat asupra „perturbărilor câmpului muncii din cauza revoluţiei numerice”. „Rărirea posturilor a început”, iar 10% din acestea sunt ameninţate înainte de 2025 de automatizarea producţiei. Acum 50 de ani, subsemnatul era salariat la Institutul de proiectări de automatizări de pe malul Lacului Floreasca din Bucureşti. Eram, deci, cu mult înaintea Occidentului. De ce am pierdut acest tren deosebit de preţios? Hamon prevede un venit universal de 600 euro lunar, inclusiv pentru cei cu vârste între 18 şi 25 de ani, pentru agricultorii care câştigă 350 euro lunar sau pentru cei care creează întreprinderi noi. Costul acestei măsuri este de 45 miliarde euro. Vă las să meditaţi la felul în care se poate finanţa aşa ceva. Eu am încercat şi am eşuat. Oponentul său crede că „venitul universal” este descurajant.
„Francezii vor să lucreze mai mult, să fie mai bine pregătiţi” – a spus fostul prim-ministru. El propune să nu mai plătim impozite pe salariile orelor suplimentare şi suprimarea cotizaţiilor pentru salariile mici. Ufff! De când aştept!!!
Apoi s-au ocupat de portul voalului în public în cazul femeilor musulmane. „Au dreptul de a putea să-şi exprime convingerile” – a declarat Hamon. Foarte frumos, dar când vezi pe stradă o cârpă neagră care umblă e perturbant. Pentru unii. Pentru Manuel Valls, laicitatea nu este o spadă, ci o convingere şi o „luptă politică contra presiunii salafiştilor care vor să impună ordinea lor”. Bătălia a durat două ore la televizor şi încă multe altele prin baruri şi cârciumi. Rezultatul? Pe curând.
Alex HOROVEANU