România ocupă în acest moment locul 35 în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro, cu patru medalii, dintre care una de aur, una de argint şi două de bronz. Asta după ce, la Olimpiada de la Los Angeles, din 1984, românii au adus acasă 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz. Acea performanţă a clasat România pe locul 2 în clasamentul pe medalii, dintr-un număr de 140 de ţări participante. Diferenţa dintre ce-a fost atunci şi ce s-a întâmplat anul acesta, ne referim strict la prestaţia sportivilor români, este ca de la cer la pământ. Un bilanţ dezastruos, dacă ne gândim că aşteptările românilor erau mult mai mari.
Delegaţia României se poate lăuda până acum cu aurul echipei feminine de spadă, argintul câştigat de jucătorii de tenis Horia Tecău şi Florin Mergea în competiţia de dublu şi cele două medalii de bronz obţinute de Gabriel Sâncrăian la haltere, categoria 85 de kilograme, respectiv de echipajul feminin de canotaj – opt rame cu cârmaci. În rest, pauză. Românii au părăsit pe capete Jocurile Olimpice de la Rio.
Ieri, câţiva oameni pasionaţi de sport au comentat cu năduf evoluţia cu mult sub aşteptări a reprezentanţilor României.
„Speram la mai multe medalii”
Ilina Dumitru: „Speram la mult mai mult de la ai noştri, mă refer la medalii. Îmi pare foarte rău că gimnaştii noştri au ratat podiumul de premiere, mă refer la Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu. În ceea ce-i priveşte pe argeşenii noştri participanţi la JO, era de aşteptat să nu se califice în finală, mă refer la Andreea Panţuroiu şi Marian Oprea. Doar Robert Glinţă s-a autodepăşit şi a reuşit să ajungă acolo. Este un sportiv căruia îi întrevăd o carieră de succes şi de acum înainte”.
„Dacă erau mai bine pregătiţi”
Constantin Bălăşoiu: „Sunt nemulţumit de cei care au ratat podiumul şi foarte mulţumit de cei care ne-au reprezentat cu cinste ţara. Se putea mai mult, dacă şi sportivii erau mai antrenaţi, mai bine pregătiţi. Mă bucur pentru argeşeanul nostru drag, Robert Glinţă, care a ajuns în finală. Îi doresc cât mai multe medalii de acum înainte şi noroc pentru a atinge cele mai înalte culmi ale performanţei. Timpul le rezolvă pe toate. Din păcate, sportivii noştri nu sunt plătiţi la adevărata valoare. Nu mai există implicare din partea nimănui. Odinioară, sportivii erau cei mai buni ambasadori ai ţării. Offf! Ce-am fost şi ce-am ajuns! Am ajuns să trăim umilinţe după umilinţe, să privim cu jind la alţii cum iau medalii. Este realitatea crudă”.
„Regrete peste regrete”
Marian Ionică: „Am urmărit până acum cu mare interes Jocurile Olimpice de la Rio. Competiţia a fost extrem de interesantă. Din păcate, evoluţia sportivilor români a lăsat mult de dorit. Mi-a părut rău că au ratat medalii Marian Drăgulescu şi Cătălina Ponor. Mi-a părut foarte rău că a ratat podiumul şi argeşeanul nostru Robert Glinţă, un înotător de excepţie. Mă aşteptam la mai mult de la sportivii noştri. Regrete peste regrete… Cu asta rămânem după această ediţie a Jocurilor Olimpice”.
„Ne-am făcut de râs”
Ion Nicuţă: „Ne-am făcut de râs prin cele patru medalii câştigate. Ar fi trebuit să mănânce pământul, să dea tot ce au mai bun şi să obţină medalii mai multe. Cu părere de rău şi cu durere în suflet vă spun că la această olimpiadă s-a ajuns la moartea sportului românesc!!! Aşa cum au murit industria, agricultura, cultura. Ne merităm soarta! Nu mai am cuvinte. Mă uitam la o evoluţie a unui luptător român şi am rămas cu un gust amar. A învins şi el un adversar, după care, în următorul meci, a pierdut fără drept de apel. Ca să nu mai vorbesc de handbaliste, care nu urmăreau mingea. Erau atente ca nu cumva prin sală să zboare vreun ţânţar”.
Monica CRISTEA
Foto: GABRIELA GHEORGHE