Şi în acest an, numărul posturilor titularizabile vacante în Argeş a fost extrem de mic (doar 40). Sutele de candidaţi din judeţ s-au „bătut” pentru catedre disponibile ici-colo (câte un loc) în învăţământul vocaţional (la canto, muzică instrumentală) sau în învăţământul special (ca profesor itinerant de sprijin) ori în domeniul ce ţine de tehnică/instruire practică (aeromodele, alimentaţie publică şi turism, electrotehnică/electromecanică, mecanică, transporturi etc).
Cele mai multe posturi vacante – 15 – au fost la educatoare. În rest, spre dezamăgirea… colectivă au fost din nou scoase la concurs posturi – câte unul – la numai trei discipline de bază (matematică, fizică şi informatică), alte două locuri râvnite fiind libere la specializarea învăţător-educator.
Posturi insuficiente
În Argeş, mulţi profesori care merg la concurs obţin cel puţin nota 7 – minimul care le permite să se titularizeze – însă nu-şi găsesc un loc la catedră, întrucât numărul de posturi sunt, de la an la an, insuficiente.
De exemplu, în ultimii cinci ani, la limba şi literatura română în urma concursului naţional nu a existat niciun post viabil (18 ore – catedră întreagă) la nicio unitate de învăţământ din judeţ. De-a dreptul îngrijorător este că serviciul avizat al Inspectoratului Şcolar (compartimentul de Resurse Umane) estimează că în următorii cinci ani această problemă va rămâne nerezolvată.
Suplinitori cu nota 10
Este de aşteptat ca mâine, pe lista cu rezultatele preliminare ale sesiunii 2019, să figureze candidaţi din Argeş cu nota 10 la titularizare, care vor ajunge la catedră, în următorul an şcolar, ca… suplinitori. Pentru că, din păcate, nota de la concursul dascălilor nu rezolvă totul, nu le asigură oamenilor de catedră un loc de muncă în sistemul de învăţământ. Contează doar numărul de posturi, iar în Argeş s-au ivit, în ultimii ani, foarte puţine oportunităţi…
Mâine – primele rezultate
Mai nou, Ministerul Educaţiei a impus o regulă „aplaudată” şi de inspectorii şcolari generali din ţară – agreată inclusiv de şeful din Argeş, Dumitru Tudosoiu – şi anume aceea de a nu mai ajunge la catedră, începând cu anul şcolar viitor, niciun dascăl care a luat sub 5 la concursul de titularizare. Mai mult de atât, candidaţii cu note mai mici de 5 nu mai pot preda, din toamnă, nici măcar în calitate de suplinitori.
La concursul de titularizare din această vară au fost prezenţi 672 de candidaţi dintre cei 798 înscrişi validaţi. Întrucât un profesor aspirant a fost eliminat şi alţi 142 de participanţi s-au retras după o oră de examen (din motive personale sau din cauze medicale) rezultă că au fost date spre evaluare 529 de lucrări pentru 44 de discipline. Mâine vor fi afişate primele rezultate…
Criza – peste doi ani!
Criza e de durată şi se accentuează! Copiii din Argeş, care acum au finalizat clasa a VI-a, peste doi ani vor fi clasa a VIII-a şi vor forma viitoarele clase de a IX-a, pentru admiterea la liceu. Dimensiunea dezastrului a fost cuprinsă în oferta educaţională. În acest an, în Argeş s-au conturat 191 de clase a IX-a (de toate tipurile, de la învăţământul teoretic şi tehnologic, până la cel vocaţional şi la şcoala profesională), Inspectoratul estimează că fix peste doi ani în judeţ vor fiinţa 141 de clase a IX-a, ceea ce înseamnă că vor fi „rase”, dintr-un foc, 50 de clase. Peste doi ani se vor duce la titularizare, ca şi în prezent, sute de candidaţi, dar inspectoratul nu va avea cum să le mai asigure oamenilor locuri la catedre. Dacă acum este dificil de rezolvat această problemă, înseamnă că peste doi ani, când numărul copiilor va fi dramatic redus, acest lucru va fi imposibil!
Un Comentariu
Anonim
Buna!
Pentru asta „îi mulțumim ” dnei Andronescu care a mărit vârsta de pensionare in învățământ. Cei care ies din facultate se titularizează spre pensie :))))
A blocat posturile pentru cel putin 5 ani…