Ministrul tehnocrat Dragoş Pâslaru a declarat recent că statul acordă ajutoare în bani unora care „lâncezesc în sistem şi sunt trântori”. Acest ministru s-a exprimat impersonal, dar persoanele vizate nu pot fi altele decât bătrânii şi bolnavii noştri. Declaraţia acestui oficial demască un simptom al guvernanţilor care este definit drept „morala problemelor economice”; o morală a calcului contabil. Şi astfel este întronat capitalul financiar cu expresii: „nu sunt bani”, „identificaţi resursele financiare” etc. Drept care, pot spune că felul nostru de a fi dă expresie lipsei de umanism a unora dintre noi sau, poate, este vorba despre un nou umanism al omului înţeles ca „animal economic”. „Homo economicus” nu se află înapoia, ci în faţa noastră. Iată de ce cred că ne aflăm în faţa unui prag care desparte omul moral şi cu simţul datoriei din trecut de omul economic şi cu simţul calcului care aparţine viitorului. Mult timp, aşadar, omul a însemnat altceva; mai recent, el a devenit o maşină, una complicată, de calcul economic. Suntem în plin calcul economic şi utilitar, constant şi glacial, chiar dacă nu în calculul necesităţilor noastre vom afla metoda celei mai bune economii, ci tot în morala creştină. „Dăruind vei dobândi” ne spune Nicolae Steinhardt. Or, pentru a dărui trebuie să faci apel la legea morală din tine. Iar dacă până astăzi s-a mers pe morala că vinovaţi sunt ceilalţi, de regulă, cei tineri – nu ştiu dacă a fost drept, dar a fost biblic – astăzi ideea aceasta s-a schimbat, vinovaţi nu mai sunt cei tineri, ci bătrânii şi bolnavii. Aceasta-i logica actuală. Cel tânăr a fost până mai ieri ţap ispăşitor. Acest ţap este acum cel bătrân şi bolnav. Noul ţap ispăşitor nu mai este justificat biblic, ci economic şi contabil.
Prin urmare, astăzi se construieşte o morală pentru care imperativul este contestarea celor bătrâni, fără să se mai ţină cont de suferinţa lor, pentru că aceştia sunt consumatori de buget. Însă bieţii bătrâni au ajuns să moară precum elefanţii, în locuri numai de ei ştiute, pentru că nu se mai pot bucura de grija unui medic şi de adăpostul unui spital. Se judecă gerontologic şi contabil, nu clinic şi axiologic. Se mai crede că nimeni nu e răspunzător pentru ceea ce face şi declară. Pentru unii dintre noi vinovăţia e la suprafaţă, la nivelul convenţiilor, iar morala calcului economic duce la apoteoza cruzimii, la glorificarea egoismului. Şi astfel, senini şi senili, bătrânii noştri, după o viaţă plină de privaţiuni de tot felul, nici nu mai pot distinge cu adevărat de cine sunt loviţi. Să fie vorba despre purtătorii unei lumi şi mai rele ca a lor? – se întreabă ei. Nu! Este vorba despre comportamentul copiilor lor care trebuie să fie modeşti pe cât o pretinde nu buna educaţie, ci ruşinea faţă de părintele căruia până la groapă i-a mai rămas puţin aer de respirat, ca şi bani de cheltuit. Însă să-ţi recunoşti limitele, să-ţi mărturiseşti erorile sunt lucruri rare astăzi. Pentru asta există ţapul ispăşitor, adică celălalt, cel bătrân şi bolnav, consumator de buget.
Iată dar cum a face distincţie între bine şi rău înseamnă a face apel la legea morală din tine. Deci, atunci când greşim faţă de un semen de al nostru, ne cerem scuze, iar când ni se greşeşte, primim scuze. Dar, din păcate, sunt şi oameni convinşi că nu joacă niciun rol în propriile lor fapte reprobabile. Aceştia sunt damnaţii. Pe ei îi găseşti peste tot: pe stradă, prin cârciumi, la serviciu, dar şi la nivelele cele mai înalte ale societăţii. Ei pot fi miniştri, secretari de stat, senatori, deputaţi, dar şi borfaşi la drumul mare. Aceşti oameni au priviri de bovină şi gesturi violente. Dacă îi priveşti într-un anumit fel, numai de ei ştiut, te trezeşti cu un pumn în falcă sau, după caz, cu o taxă în plus. Nu se consideră vinovaţi în urma unui asemenea gest, ci, dimpotrivă, chiar ei te acuză. Nu au credinţa că sunt vinovaţi, pentru că nu ştiu să-şi poarte vina şi nu aspiră la iertare. Drept care, astăzi, indiferent ce facem, ne considerăm nevinovaţi; dacă eşti acuzat, acuzi şi tu. Ministrul Dragoş Pâslaru îi dă replica lui Liviu Dragnea cu aceeaşi seninătate cu care i-a făcut pe profesori şi pe medici pomanagii. Totul se petrece cu o seninătate olimpiană.
Prin urmare, suntem moştenitorii neajutoraţi ai ateismului diabolic, epigonii revoltei, o adunătură de rebeli care deplâng în taină eliberarea de problemele economice. Ceea ce trăim astăzi este puţin probabil să nu se mai fi trăit şi altădată în istorie. Şi totuşi, astăzi, mai mult ca oricând, viaţa noastră se află nu numai sub semnul banilor, ci şi într-o criză de structură. Această criză se referă la incapacitatea unui popor de a-şi proteja cetăţenii. Or, un popor bine structurat îşi desface braţele spre oamenii săi, indiferent dacă sunt copii ori femei, tineri ori bătrâni, sănătoşi ori bolnavi. Însă, astăzi, noile realităţi ale societăţii au apărut cu o asemenea repeziciune, încât morala creştină nu mai ţine pasul cu ceea ce se întâmplă în jur. Iar în jur vezi numai oameni preocupaţi de cum să strângă în conturi mai mulţi bani, bani, bani.
Gheorghe SAVU
16 Comentarii
Doctorul
Am citit undeva ca in trecut bătrânii erau suiți intrun copac iar tinerii scuturau copacul. Cei care cădeau erau omorâți. Astăzi copacul acela este bugetul.
Viki
Ar fi de preferat ca in copaci să-i urcam pe politicieni
samir
O propunere pertinenta
Puiu
Că tehnocraţii au jignit poporul român, mai mult ca oricine, sunt total de acord. Au fost cel puţin cinci miniştri din actualul guvern, care ne-au adus jigniri grave. Dar că ministrul Dragoş Pâslaru, a venit cu asemenea cuvinte grele, la adresa bătrânilor şi bolnavilor, nu pot să cred! Sper că este o pornire gazetărească, acum în campanie, împotriva celor care au transformat omul moral, cu simţul datoriei, omul bine educat şi şcolit din trecut, în „homo terminatus”, dacă îmi permiteţi formularea. Sentimentele pe care le au conducătorii noştri faţă de popor, mi se par aceleaşi pentru toate categoriile de vârstă şi pentru toate păturile sociale. În 27 de ani nu mi s-a părut niciun preşedinte mai bun ca altul sau vreun guvern mai bun decât cel dinaintea lui. România a mers pe o pantă descendentă în toţi aceşti ani. NU am partizanat cu nicio formaţiune politică, dar am observat aşa, o scânteie de cremene la PSD, dar nu au reuşit să aprindă iasca. Poporul le-a dat de mai multe ori puterea, dar nu au ştiut să o păstreze. Presimt că şi la noile alegeri, care se apropie ,vor câştiga, dar, nu cred că au maturitatea să păstreze încrederea poporului. Un miting al câtorva mii de oameni anulează voinţa a câteva milioane. M-aş fi bucurat să vă dau dreptate, în ceea ce priveşte distincţia între bine şi rău făcând apel la morală, dar faptele reprobabile şi damnaţii se rostogolesc peste noi, ca tăvălugul. Am toată garanţia că ştiţi foarte bine ,în calitate de istoric, că astăzi retrăim fapte ce s-au mai petrecut. Mai periculoasă decât toate jignirile la un loc ,mi se pare inepţia de a vinde pământul şi care trebuie stopată imediat, ca să nu ajungem un popor nomad, adică o populaţie!
Savu Gheorghe
Domnule Puiu, nu este vorba de nicio pornire gazetărească, acum în campanie, ci de o pornire sufletească. Ministrul Muncii a declarat recent că „sunt oameni care stau și lâncezesc și sunt trântori în sistem””. Despre ce oameni este vorba și despre ce sistem? S-o luăm cu sistemul. Este vorba de sistemul de protecție socială. Or, cine beneficiază, printre alții, de această protecție? Legea nr. 292 din 20 decembrie 2011 precizează; persoanele cu nevoi speciale (bătrânii, bolnavii, persoanele cu dizabilități, persoanele singure etc.) Or, dacă ai asemenea oameni în sistem, nu poți să te referi la el așa cum s-a referit Dragoș Pâslaru. Dar declarația lui nu este întâmplătoare, pentru că sistemul de protecție socială, lunar, din cauza sărăciei, își mărește rândurile. În ultimii ani numărul celor care sunt bolnavi, singuri și cu dizabilități aproape că s-a dublat. Acest lucru nu-i convine tânărului ministru. Deci declarația lui a fost una electorală, de dreapta, nu cele scrise de mine. Prin urmare, problemele sistemului de protecție socială sunt cauzate de politica lor dezastruoasă, nu de „trântorii” din sistem. Ar mai fi multe de spus în legătură cu sistemul de protecție socială, pentru că acest sistem a fost susținut până acum de pensionarii ceaușiști. Dar bieții pensionari încep să dispară, iar familiile multora dintre ei sunt preluate de sistemul de protecție socială… Deci, o declarație pertinentă a unui ministru ar fi fost – să-mi fie scuzată lipsa de modestie, dar problema este deosebit de importantă – să-i integrăm pe tineri în câmpul muncii pentru a face din sistemul de protecție socială unul sustenabil. Dar acești guvernanți nu știu altceva decât să taie și să socotească într-o manieră contabilă etc. Nu au viziune.
Puiu
Chiar credeţi că după o perioadă de peste cinci ani, de când vă citesc editorialele, nu înţeleg ce vreţi să subliniaţi în editorial? Atât de tare m-a deranjat atitudinea ministrului, care la acest moment trebuia să fie, fost ministru, încât speram ,şi subliniez, să fie o pornire gazetărească, să nu fie adevărat ceea ce a zis! Aşa s-a născut şi acest editorial, din partea dumneavoastră, din cauza faptului că v-au iritat foarte tare cuvintele ministrului. Am mai cunoscut un prim-ministru care dorea ieşirea bătrânilor din sistem! Dar, în calitate de sociolog, nu vi se pare mai grea integrarea tinerilor în câmpul muncii, cu asemenea conducători, care nu au niciun fel de viziune , după cum spuneţi, decât susţinerea sistemului de protecţie? Indiscutabil integrarea tinerilor este obligatorie, dar cine să o facă? Numai felul în care au condus până acum, a dus la creşterea numărului de persoane cu nevoi sociale şi pe spinările lor s-au cocoţat acolo unde sunt astăzi şi nu mai vor să coboare! În speranţa că m-am făcut înţeles ,vă doresc numai bine!
Tilică
Întotdeauna şeful care nu ştie pe ce lume este, critică subalternii şi pe cei din jur pentru incompetenţa de care dovadă. Pentru astfel de indivizii şi mai ales pentru astfel de miniştrii, vina aparţine omului de rând care nu poate produce cât pot ei fura.
Pentru ministrul muncii Dragoş Pâslaru este mai simplu să afirme că nu sunt bani din motive că statul acordă ajutoare în bani unora care „lâncezesc în sistem şi sunt trântori”, uitând să spună că oamenii din ministere se ocupă în cea mai mare parte a timpului cu şpăgăreala şi furtul banului public.
Păi domnule Ministru Dragoş Pâslaru, de ce nu vă luaţi de alde Cocoş care la o singură şpăgăreală a luat 9 milioane de euro, afacerea ducând la oamenii din ministere, că fără ei Cocoş nu putea face nimic?
Domnule ministru al Muncii faceţi ordine întâi cu dumneavoastră şi cei din minister după aceea uitaţivă la alţii.
MARIN
Ăst ministru al Muncii nu s- a gândit că oamenii s- au îmbolnăvit şi au ajuns în starea în care sunt tocmai datorită faptului că în general , condiţiile la locul de muncă sunt mizere, stresul creat (la locul de muncă) de incompetenţi ca el este pe măsură, pe scurt că s- a ajuns la această situaţie în care oamenii s- au îmbolnăvit tocmai datorită faptului că MINISTERUL MUNCII nu şi- a făcut treaba.
Oare nimeni nu- şi pune problema că dacă Ministerul Muncii s- ar desfinţa, cu economia creeată s- ar dubla acele ajutoare acordate oamenilor pe motiv de boală şi astfel cel puţin o parte dintre ei s-ar putea întoarce sănătoşi la locul de muncă.
Din păcate toţi miniştrii ai muncii pe care i- a avut România după 89 nu au fost decât nişte escroci şi şarlatani care au furat din buzunarul nostru.
ILIE
Este o diferenţă de la cer la pământ între trântorii din stupul cu miere şi trântorii din politică.
Trântorul din stup are rostul lui, mai ventilează câte ceva şi oricum nu mănâncă fără măsură, în timp ce trântorii din ministere fie ei tehnocraţi sau politicieni fură pe capete după care în frunte cu Ministru strigă „HOŢUL”.
Mefisto
Nu am nimic cu batranii atat timp cat nu incurca traficul pietonal la ore de varf, nu se plimba toata ziua cu autobuzele si nu conduc ca niste idioti…Am ceva doar cu aceia care incaseaza pensie din banii tinerilor care si-au vandut tineretea celor ca voi, punand gresie in Europa Occidentala ca sa aiba si orientalii lor copii ce sa puna pe masa. Mai am o scarba teribila pentru acest sindicat de presa scelerat pana la agonie de sintagma murdara a unui postcomusim. Acum cateva zile, seful domniei tale ( voastre) ar fi votat PSD-ul intr-un editorial. Public, fara nici un fel de rusine…Tu ce ai de zis? Taci si iti place….. Atat timp cat tinerii au ajuns sclavi pentru mizeriile pensionare, tu, ai sansa sa taci. Pensionar pe banii celor care trag ca TU sa improsti cu scuipat rosu inca odata…
Savu Gheorghe
Dacă ești Mefisto, eu sunt Faust, și scuip pe duhul necurat care mi se arată sub formă de căine. Căinește scrieți despre bătrânii-pensionari, de parcă ei se fac vinovați pentru faptul că tinerii au ajuns să pună gresie în Europa Occidentală.
Mefisto
Cand trupul Margaretei se inalta spre cerul PSD-ist, Faust incredinteaza mantuirea spunand ,,TOT CE ESTE VREMELNIC E NUMAI SIMBOL, CE ESTE CHIP INDOIELNIC AICI S-A IMPLINIT, NESPUSUL DEPLINUL IZBANDEI, ETERN FEMININUL NE INALȚĂ IN TĂRIE,,…La scuipatoarea rosie hienele se cred caini, iar cainii stelisti de Kremlin. Omule drag, sa-ti spun cate ceva…Sefii tai au ingropat nu numai margaretele ci tot batalionul de tineri romani pe care partidul-stat i-a trimis in Occident. Este nu numai o indecenta sa scuipi in cei care astazi muncesc tinand in brate niste pensionari pe care tu si sleahta ta de kominternisti le ridica in fiecare zi osanale. Pentru ce omule drag urasti cu atata patima tinerii? Nu cred ca ai aceleasi motive pentru care eu consider pensionarii niste paraziti. Nu eu i-am facut asa, ci voi care ati girat birul rosu de dragul pensiei. Vai de tine om drag cand betegit de reumatism vei vedea ca pensia nu-ti va mai sosi la timp, ca nu te vei mai intalni cu niciun copil pe alea blocului unde scuipi in fiecare zi slovele rosii, si vei primi ocara celor pe care tu si altii ca tine au facut din tara asta o sluga. Pensionarii tai incaseaza pensii din banii acelor care astazi indura umilintele unor gunoaie occidentale pentru ca tu sa ai dreptul sa scuipi. Dar pune-te om drag in pielea tanarului care ajuns la varsta ta, la capataiul mormantului tau , sa afle ca tu si cei ca tine au incasat pensia votand PSD sau scuipand rosu in gazete pana in ziua cea de pe urma, in timp ce el, este asteptat acasa de niste copii flamanzi. Si mai scuipa odata asa cum ai facut in atatia ani umilind toata vlaga acestei natii.
Marinel
Pensionarii au fost odată tineri.
Este greşită ideea că tinerii muncesc pentru pensionari, aceasta teorie a fost lansată de politicienii escroci şi hoţi.
Practic, actualii pensionari au muncit la momentul lor, li s- au reţinut cotizaţiile corespunzătoare, contribuţiile în cauză le- a folosit statul în interes propriu până la momentul pensionării (pe vremea lui Ceauşescu banii în cauză au fost investiţi în industrie, agricultură, etc.). Este adevărat, politicienii au distrus economia, industria au dus- o la fier vechi, agricultura au pus- o pe butuci, etc.
Ar fi mai corect ca Statul să răspundă pentru jaful care l-a făcut pe banii pensionarilor.
Pe de altă parte este inadmisibil să avem pensionari care au lucrat în sistemul de represiune al statului ca de exemplu securişti, şefii de puşcării, judecători, miliţeni cu pensii de 300+ 400 milioane de lei- lună.
De asemenea este inadmisibil ca un pensionar de la Camera de Conturi Argeş să primească pensie de peste 70 milioane lei (aceasta este pensia medie a lor) în timp ce au supravegheat jaful din Argeş.
Pentru politicienii hoţi este simplu să încaiere generaţiile între ele.
Din această încăierare nu vor câştiga decât politicienii.
Puiu
Vedeţi, domnule Savu, de ce îşi permite ministrul să vorbească în halul asta despre pensionari? Pentru că dracii sunt cu el. Mă întreb ce vârstă şi-a luat dracul în cazul asta!? Oricum, drac pensionat nu am văzut. Din această cauză vorbeşte dracul cu atâta uşurinţă. Dracul asta a fost şi prin biblioteci, a umblat prin multe locuri. Dracu ştie ce are cu bieţii pensionari! Nu din cauza lor au plecat tinerii în afară, ce dracu! Cuvintele lui, ard ca flăcările iadului. Să bat câteva cruci, să nu mai vină dracul pe pagina asta.+++++ Poate îl opresc îngerii păzitori de la redacţie, sau îl domoleşte Margareta , asistenta! Doamne ajută! Ptiu,ptiu,ptiu!
Vasilică
Peste tot avem trântori, că vorba ceea pădure fără uscături nu există.
Dar, la români cei mai mari trântori îi găsim în funcţii de conducere, miniştrii, prefecţi, directori de spitale, şefi de I.S.J.- uri, etc.
Nu numai că trântorii în cauză primesc salarii babane pentru nemuncă, dar în timpul programului de lucru îşi mai rotunjesc şi ei veniturile cu câte o afacere de genul Office, etc.
Traian Jubileanu
Guvernul tehnocrat a marit contribuția cu 50 la suta a celor care se afla in căminele de bătrâni. Legea a fost publicata in M.O.