„Suntem victimele unor intoxicări jenante, penibile, care merg până la nivel de vârf”. Afirmaţia-avertisment a fost făcută, ieri, în amfiteatrul Muzeului Judeţean Argeş, de către Dumitru Chirleşan, rectorul Universităţii din Piteşti. Iar primarul Piteştiului, Cristian Gentea, fost coleg de armată cu Dumitru Chirleşan, l-a completat pe acesta spunând că asistăm astăzi la conflicte cu care lumea nu a fost obişnuită; ele au componente de război mediatic, cibernetic, informaţional care se derulează continuu şi sunt greu de stăpânit. De ce? Pentru că inamicii sunt invizibili.
Unii se vor întreba, probabil, ce e cu astfel de discuţii, mai ales acum, la vreme de pandemie, când inamicul nostru numărul unu este coronavirusul. Ei bine, acum a fost ales momentul unui simpozion foarte interesant organizat – atenţie! – de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă din SRI Argeş (al cărei preşedinte este col.(r) Dumitru Şovar), pentru prezentarea cărţii „Forme de manifestare a terorismului în societatea contemporană„.
Invitaţi au fost, printre alţii, doi reputaţi specialişti în materie de terorism: prof. univ. dr. Cristian Barna, autor al cărţii (Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială – Universitatea Bucureşti), şi doctorul în geopolitică Vasile Simileanu. Expozeele lor, dar şi ale celorlalţi participanţi care au luat cuvântul, printre ei numărându-se şi lector univ. dr. Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean, meritau să fie ascultate de un public mai numeros şi, în special, de tineri, care trebuie să înţeleagă exact unde trăiesc din punct de vedere geografic, în ce lume trăiesc şi cât de important este adevărul ştiinţific în viaţa lor.
Într-o lume tot mai confuză şi mai puţin educată, regăsirea identităţii şi apărarea ei ar trebui să fie politică de stat. Vom reveni.